SG.hu

Készpénzkiadó automaták vakoknak

A K&H Bank új, egyedi tulajdonságokkal rendelkező bankautomatákat állított üzembe Budapesten.

A vakok és gyengénlátók számára kialakított készpénzkiadó automata egész évben, a nap 24 órájában üzemel, míg a bank másik újdonsága a Ferihegy I. terminálon felállított eurós ATM, mely bármely hazai és külföldi bank kártyáját elfogadja euró felvételéhez. A bank közleménye szerint az unióhoz való csatlakozás és a társadalmi elvárások is egyre komolyabban igénylik a látásukban korlátozott emberek önálló életviteléhez szükséges környezet újragondolását. A hazai pénzintézetek között a K&H Bank élen járva, a látásukban korlátozott ügyfeleknek is azt az "egészséges embereknek" járó kényelmes ügyintézést kívánja nyújtani, amely Európa több országában már-már természetes.

A budapesti, Ajtósi Dürer sor 10. sz. alatti K and H-fiókban található a bank első, speciálisan a vakok és gyengénlátók igényeihez igazított készpénzkiadó automatája. A billentyűzet a hagyományos klaviatúra mellett vakírással is ellátott, ezen kívül a könnyebb ügyintézés érdekében fejhallgatós csatlakozás is található a gépen, amellyel az egyes menüpontok között lehet választani. Mindezt egy speciális szoftver teszi lehetővé, amely bármilyen szöveget képes megfelelő intonációjú beszéddé alakítani.

A "beszélő" ATM a Vakok Állami Intézetének közelében található, és már sikeresen használják. A bank a jövőben vidéken, nagyobb megyeszékhelyeken tervez hasonló ATM-eket üzembe helyezni - erősítette meg Orosz András, a K and H Bank ügyvezető igazgatója. Orosz András azt is közölte: a K and H Bank e-bank szolgáltatása - az internetes bankolás - szintén olvasható a látásukban korlátozott emberek számára kifejlesztett szoftverrel, amely az ATM-hez hasonlóan a web-oldalak információit beszédhangként jeleníti meg.

A bank- Magyarországon eddig egyedülálló módon - eurós ATM-et állított fel a budapesti Ferihegy I. terminálon, melynél a nap 24 órájában bármely bank kártyájával lehetséges euró felvétele, így például a magyar utasok külföldi útjukat megelőzően akár az utolsó pillanatra is hagyhatjuk a valutavásárlást. A K&H 280 ATM-je áll az ügyfelek rendelkezésére Magyarországon. A hitelintézet a következő évben dinamikusan bővíteni kívánja ATM-jeinek számát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!