SG.hu

Tovább nő a mobilbanki szerződők száma

Mobiltelefonos banki szolgáltatásokra (SMS értesítésekre és aktív mobiltelefonos szolgáltatásokra) szóló szerződéssel 2005. június 30-án 781 ezer lakossági és 77 ezer vállalati ügyfél rendelkezett.

A megelőző három hónap során a lakossági ügyfelek száma 15%-kal, egy év alatt pedig 44%-kal növekedett. A mobilbanki szolgáltatást igénybevevő vállalati ügyfelek száma egy negyedév alatt 9%-kal, 12 hónap alatt pedig 32%-kal nőtt. A mobilbanki szolgáltatással rendelkező bankoknál az ilyen szerződéssel rendelkező lakossági ügyfelek aránya 14,5% volt a második negyedév végén, míg a vállalati ügyfelek 11,6%-a használta a mobiltelefont banki szolgáltatások igénybevételére. A GKI előrejelzése alapján a lakossági mobilbanking ügyfelek száma az év végére 840 ezer fölé emelkedhet.


Mobiltelefonos szerződéssel rendelkező lakossági ügyfelek száma és aránya a bankoknál

A mobiltelefon előfizetések száma (aktív SIM kártya) Magyarországon 2005. június 30-án meghaladta a 8,9 milliót, ez közel 9%-kal több az egy évvel korábbi adatnál. A felmérési adatok alapján a mobiltelefon-előfizetések közel 9,6%-ához kapcsolódott mobilbanki szolgáltatásokra vonatkozó szerződés.

Az internetes kereskedelem fejlődését segíthetik azok a virtuális bankkártyák, amelyek kizárólag interneten keresztüli vásárlások lebonyolítására használhatók. Ezen úgynevezett webkártyák számának megadásával az online módon vásárló ügyfél kiküszöböli a saját bankkártya-számmal való visszaélés lehetőségét, hiszen elkülönült kártyaszámot használ az internetes vásárlásokra. A webkártyán elérhető pénzösszeget a tulajdonos tetszése szerint tudja változtatni, és általában csak a vásárlás lebonyolítását megelőzően helyez el pénzt a kártyán.

2005. június 30-án kb. 55 ezer webkártya (kizárólag internetes fizetésre alkalmas kártya) volt használatban, ez 3%-kal több mint egy negyedévvel korábban és 57%-kal több, mint egy évvel korábban. A webkártyák száma folyamatosan emelkedik, de számuk még így is alacsony akár a lakosság számához, akár a bankkártyákhoz viszonyítva.


Virtuális webkártyák száma (db)

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Távközlési Rt. - a Sun Microsystems Kft.-val együttműködve - negyedévente felméri a vállalati internethasználati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. A felmérés 2005 szeptember-októberében történt a pénzügyi szférán belül önkitöltős kérdőívekkel megkérdezve a hitelintézeteket a 2005 második negyedéves adatokról és a várakozásokról. Mérlegfőösszeg alapján a bankok 57%-a a képviseltette magát a felmérésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!