Napi Online

Számítógéphiba miatt összeomlott a tokiói tőzsde

A számítógépes rendszer hibája miatt leállt a kereskedés a keddi nap nagy részében a tokiói részvénytőzsdén (TSE). Ez volt a valaha megélt legnagyobb rendszerösszeomlás Ázsia első számú tőzsdéjén.

A kényszerű felfügggesztés több mint 2300 papírt érintett, mintegy 4 ezer milliárd dollár értékben - ez rosszabb volt az emlékezetes 1997 augusztusinál, amikor csak a délelőtti kereskedést kellett leállítani rendszerhiba miatt. A Fujitsu által fejlesztett szoftver csapása azután érte a tokiói kereskedőket, hogy a TOPIX index egy nappal korábban ötéves csúcson zárt.

Az újraindulás után ismét felfelé indultak az árfolyamok - az MSNBC által idézett helyi vélemények szerint a fő baj inkább az, hogy a mostani krach nyomán veszélybe került az a terv, hogy a TSE jövő áprilisban maga is tőzsdére menjen. Az irányadó Nikkei 225 index végül 1,92 százalékos emelkedéssel 13 867,86 ponton, négyéves csúcson zárt: miután a befektetők visszatérhettek a piacra, a japán jegybank optimista előrejelzése határozta meg a kereskedési kedvet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wbtist #4
    Az a szoftver maga a tözsde...
  • djukel #3
    Nem a tozsde omlott oszze bammeg hanem csak a kereskedesi rendszer, kurva nagy kulonbseg!
  • rigidus #2
    "A Fujitsu által fejlesztett szoftver csapása azután érte a tokiói kereskedőket, hogy a TOPIX index egy nappal korábban ötéves csúcson zárt."

    Ez mar eleg ahhoz, hogy elkezdjen a rendorseg is nyomozni.

    Vajon fog-e?
  • savior #1
    kell nekik windowst hasznalni...