Berta Sándor

Ismertté váltak a Vista hardver­kö­ve­tel­mé­nyei

Korábban már kiszivárogtak a Windows Vista hardverkövetelményei, ám akkor azokat nem fogadta túl nagy lelkesedéssel a Microsoft. Most azonban más a helyzet, hiszen az információkat Charlie Russell, a konszern Windows Serverekért, biztonságért és tábla-PC-kért felelős szakembere hozta nyilvánosságra. Mivel a redmondi cég hivatalosan még nem kommentálta a dolgot, így a nemzetközi informatikai lapok továbbra is "kiszivárogtatásként" fogják fel az esetet.

Russell szerint az Intel és az AMD jelenlegi alsókategóriás processzorai is képesek lesznek a Windows Vista alapfunkcióinak megjelenítésére. Az operációs rendszer a legalacsonyabb órajelű modelleken is el fog futni, ám a teljes élményhez - játékok futtatásához vagy videószerkesztéshez - mindenképpen erős számítógépre lesz szükség. A Vista számára a kétmagos és a 64 bites processzorokra épülő konfigurációk lesznek az optimális megoldások. Memóriából a minimum 512 MB, ám a zökkenőmentes működéshez elengedhetetlen lesz legalább 1 GB vagy több RAM.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A videokártyák és a grafikus megjelenítés esetében a minimum szint a 64 MB memóriával ellátott VGA-kártya, ám ahhoz, hogy valaki teljes mértékben kihasználhassa a Vista előnyeit (pl. átlátszó, forgatható ablakok) ajánlott az ennél több RAM-mal felszerelt videóvezérlő. Fontos lesz az is, hogy az adott kártya meghajtóprogramjai támogassák majd a Windows Display Driver Modell-t vagyis a WDDM-et. Erre kell ügyelni az integrált grafikus magok esetében is, ezek közül ajánlottak például az Intel 945G vagy az ATI RS400 és RS480 chipsetjei. Russell szerint hasonló dolgokra kell figyelni a notebookok esetében is, de az ugyanakkor mindegy, hogy a videokártya AGP vagy PCI Expressz csatolófelületű.

A merevlemezeknél ügyelni kell arra, hogy 7200-as percenkénti fordulatszámúak legyenek és rendelkezzenek legalább 2 MB gyorsítótárral. Russell szerint ideálisnak mondható egy 8 MB méretű gyorsítótárral és Native Command Queuing-támogatással rendelkező SATA háttértároló. Az optikai meghajtóknál a lényeg, hogy azok mind a DVD+R, DVD+RW, és a DVD-R, DVD-RW szabványt is támogassák. Végül a szakember elmondta, hogy a hálózati kártyáknál a Vistához a WLAN IEEE 802.11g kompatibilis kártyák használatát javasolják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Déta #184
    Belekóstoltam. Kihagyom.
  • Déta #183
    Ahhoz képest, hogy még meg sem jelent a Vista, elég élvezetes elnézegetni,amint itt fikció alapon marjátok egymást. A Windows vs. Linux már szerintem nem érdekes téma, mégis csodálattal tölt el, hogy még mindig van, aki ihletet merít belőle...
    No de!
    Tény és igaz, hogy MINDENKI és ezalatt azt értem, hogy MINDEN JELENLEVŐ az elkövetkezőkben legalább egyszer kifogja próbálni a Vistát és vagy megtartja (hát igen, cucc meg fasza meg minden) alapon, vagy visszatér a Linuxhoz.
    Szerintem az itt folyó topicot december környékén lenne igazán érdemes tovább ragozni, amikor már mindegyikünk belekóstolt "Pistába".
  • BiroAndras #182
    "akik elhiszik, hogy valami gyorsabb csak mert 7200 vagy 10.000 RPM"

    Hát pedig jóval gyorsabb. Bár a kisebb adatsűrűség miatt a folyamatos olvasás sebessége nem biztos, hogy nagyobb, de a keresési idő az egészen garantáltan kisebb. Tehát átlagos felhasználás mellett igenis érezhetően gyorsabb.

    "vagy mert ATA100 heylett ATA133, vagy hogy gyorsabb lesz sokkal a SATA300-as vinyója"

    Ki mondta, hogy ettől gyorsabb? Max. akkor számít, ha több vinyó van egy kábelen.

    "vagy a videókártya sebessége meg a rajta lévő ram között összefüggés van."

    Itt pedig ismét van összefüggés. Határozottan gyorsabb a több RAM, ha elég sok textúrát használ a játék, mivel ha nem fér be az összes, akkor folyamatosan másolgatni kell, ami nem poén.

    "128MB GF6600 vs R9250 256MB"

    Azonos kategóriákat illene összehasonlítani. Az R9250 belépőszint, a GF6600 meg erős középkategória.
  • BiroAndras #181
    "Abban viszont egyetrétek az egyik felszólalóval, hogy először inkább a biztonság legyen a fontosabb dolog az MS-nek, mint az, hogy legyen átlátszó és forgatható ablak."

    Már kezdem unni. Ha hiszed, ha nem, mást is csináltak az elmúlt 4-5 évben, nem csak átlátszó ablakokat. Például a biztonságra és a stabilitásra gyúrtak ezerrel.
  • uniu #180
    Azert ez igaz: "hogy valami gyorsabb csak mert 7200 vagy 10.000 RPM"
  • Inquisitor #179
    "A merevlemezeknél ügyelni kell arra, hogy 7200-as percenkénti fordulatszámúak legyenek és rendelkezzenek legalább 2 MB gyorsítótárral. "

    Gondolom ez olyan Techoanalfabétáknak szól, akik elhiszik, hogy valami gyorsabb csak mert 7200 vagy 10.000 RPM, vagy mert ATA100 heylett ATA133, vagy hogy gyorsabb lesz sokkal a SATA300-as vinyója, vagy a videókártya sebessége meg a rajta lévő ram között összefüggés van.
    (128MB GF6600 vs R9250 256MB lol)
    Parasztvakítás már megint ruzlez :-/
  • Reznor #178
    HI!

    Na hát itt aztán most sokmindent láttam, ami nem piskóta. Néhány hozzászólás ami csak egy véleménynek tekinthető, nem többnek...

    A vistával kapcsolatban nekem az a véleményem, hogy nem tetszik a látott képek alapján. Persze én az XP-vel is így voltam, aztán tök simán megszoktam. Abban viszont egyetrétek az egyik felszólalóval, hogy először inkább a biztonság legyen a fontosabb dolog az MS-nek, mint az, hogy legyen átlátszó és forgatható ablak. Persze szép az, hogy átlátszik az ablak, de nálam inkább az oprendszer stabilitása és biztonsága a mérvadó. Ha ez megvan kifogástalanul, akkor nekem aztán tökmindegy, hogy átlátszik vagy sem. Utána már tőlem azt fejlesztenek rajta amit akarnak.

    EQU hozzászólásaira reagálva:
    Én nem nagyon értettem, hogy miről beszéltél az eddigiekben, de ez biztosan csak azért van, mert sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkezel és profibban értessz a rendszerekhez mint én vagy bárki más. Azonban ha gyenge a gép, és valaki tényleg nagy számításigényű feladatokat akar elvégeztetni minél kisebb idő alatt, annak azt ajánlanám, hogy ne PC-t vegyen, ne mac-et hanem SUN-t esetlegesen DEC Alpha-t, vagy ha nem elég akkor vegyen egy mainframe-et. Nem kerülhet olyan sokba. Egy gép árából kijön max vagy 2 lakótelep. Igaz biztosan melegszik is egy ilyen rendszer, de legalább amit a pc-d 1 hónapig számol, az lemegy kb 1 perc alatt vagy valami hasonló idő alatt... :)

    Remélem, hogy senkit sem bántottam meg, s mégegyszer hangsúlyozom, hogy EZ CSAK EGY VÉLEMÉNY, nem több!

    üdv: Rez
  • prezideente #177
    Ez azért nem zár ki mindent.
    Ha belegondolsz az IBM PC-ken windows van(tudom hogy nemrég eladta a pcrészlegét de még akkor is...) De az IBM Power procikat rakják a Macekbe és OS X fut rajtuk. Ezek kertek alatt mindenre képesek :).
    Örülök hogy van olyan is aki kulturáltan megfogalmazza a válaszát.
  • BiroAndras #176
    "Képzeld a sony a ps3-ra nem windowst akar húzni a vinyóra....."

    Mivel hogy éppen egymást ölik a konzol piacon.
  • prezideente #175
    hopp bocs ezt félreolvastam kicsit fáradt vagyok de a lényeg érthető.
    ne köss bele equ tudom hogy hajlamod van rá de fékezd magad. Amúgy mit szólsz a cellhez?
    Képzeld a sony a ps3-ra nem windowst akar húzni a vinyóra.....
    Hanem linuxot...
    Sőt már a ps 2kön is megy a linux 1 éve(mármint egy éve úgy adják el)