Tóth Kristóf

Bill Gates a Vista újdonságairól

Bill Gates a Professional Developers Conference rendezvényen ismertette a Windows Vista fejlesztők számára nyújtott újdonságait és bemutatta a Microsoft új platformtechnológiáit.

A konferencián Gates bemutatta a közeljövőben megjelenő Windows Vista és Office 12 legújabb fejlesztéseit, amelyek véleménye szerint újraértelmezhetik a szoftverhasználat és a szoftverfejlesztés fogalmát. Gates kiemelte, hogy a szoftverfejlesztők tevékenysége és munkájuk eredményei egyre nagyobb hatással vannak az emberek mindennapi életére, munkájára és szórakozására, egyúttal arra bíztatta a fejlesztőket, hogy használják ki a Microsoft platform újonnan bemutatott lehetőségeit. "A Microsoft platformjai remek lehetőségeket kínálnak a fejlesztők számára" - mondta Gates. "A fejlesztői közösség, az iparág és a Microsoft a webszolgáltatásokkal, illetve a Microsoft .NET keretrendszerrel kiváló alapokat hozott létre. Napjainkban az Office 12 és a Windows Vista kapcsán ideje ezekre az alapokra építkezve új értelmezést adni a szoftver fogalmának."


Gates ismertette a vállalat fejlesztők és a független szoftvergyártók (ISV) munkáját megkönnyítő erőfeszítéseit, a Windows Vista operációs rendszer alapjain történő következő generációs asztali alkalmazások létrehozásának támogatását és az új üzleti lehetőségek megteremtését. Ennek szellemében, a nyitó nap folyamán bejelentett Windows Vista Community Technology Preview (CTP - Közösségi Technológiai Előzetes) program már a Windows Vista rendszer fejlesztésének korai szakaszában bevonja a felhasználókat és a fejlesztőket, annak érdekében, hogy a végső verzió "a lehető legjobb minőségű legyen".

A Windows Vista CTP verziója számos új lehetőséget biztosít a fejlesztők számára, többek között új eszközöket az asztali alkalmazások következő generációjának kialakításához. Az első CTP-változat lehetővé teszi a Vista új programozási modelljének, a WinFX technológiának a használatát, amellyel a Windows bemutató modul (Presentation Foundation) és a Windows kommunikációs alapréteg (Communication Foundation) előnyeit kiaknázó alkalmazások fejleszthetők.

A Microsoft bejelentette, hogy a Windows Vista első CTP verzióját elérhetővé teszi a PDC összes résztvevője, a Windows Vista technikai bétaprogram tagjai, illetve az MSDN (Microsoft Developer Network) és a TechNet valamennyi előfizetője számára. A vállalat a továbbiakban a Vista teljes fejlesztési ciklusa alatt havonta fogja kiadni a CTP verziókat, és a termékkel kapcsolatban beérkezett visszajelzéseket az MSDN termékvisszajelzési központján keresztül dolgozza fel.

Jim Allchin, a cég platform-csoportját vezető alelnök beszédében felvázolta, hogy az iparág számára milyen lehetőségeket tartogat a Vista, kihangsúlyozva, hogy a számítástechnika történetében ez lehet a leggyorsabban elterjedő személyi számítógépekre fejlesztett operációs rendszer, amely a felhasználói igények új generációját testesíti meg.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Microsoft bejelentette, hogy egy 100 millió dolláros közös marketingprogramot indít a független szoftvergyártói közösség támogatására Windows Vista Partner Showcase Program néven. A program célja, hogy ösztönözze a rendszerre épülő vállalati, kisvállalati és végfelhasználói célú független szoftvergyártói alkalmazások kifejlesztését. A résztvevő független szoftvergyártók számára így új terjesztési csatornák, közös marketinglehetőségek és pénzügyi ösztönzők válnak elérhetővé.

A Microsoft a Windows Vista és az Office "12" fejlesztései mellett több olyan új technológiát is bemutatott, amelyek még szélesebb körű lehetőségeket biztosítanak a fejlesztők számára a platformon alapuló munkájukhoz. Az "Atlas" technológia egy olyan kliens oldali webes keretrendszert takar, amellyel aszinkron JavaScript/XML (AJAX) technológiát használó alkalmazások alakíthatók ki dinamikus HTML (DHTML), XML és parancsfájl technológiák alkalmazásával. A Visual Studio 2005 és az ASP.NET 2.0 rendszerekbe mélyen integrált "Atlas" egyszerűbbé teszi a modern böngészőkben futtatható, több funkciót és interaktivitást nyújtó webes alkalmazások fejlesztését.

A LINQ (Language Integrated Query - nyelvbe integrált lekérdezés) projekt a Microsoft .NET-keretrendszerhez biztosít nyelvi újításokat, amelyek segítségével a fejlesztők egyszerűbben készíthetnek adatfeldolgozásra épülő szoftvereket. A LINQ a C# és Visual Basic nyelvekhez számos kiegészítést kínál, emellett olyan egységes programozási modellt biztosít, amely objektumok, adatbázisok és XML-adatok integrált lekérdezésével egészíti ki a .NET-keretrendszert. A LINQ a fejlesztők számára más nyelvek, például az SQL vagy az Xquery használata nélkül teszi lehetővé natív adatlekérdezések írását C# vagy Visual Basic nyelveken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #48
    "szvsz, sosem volt olyan, hogy az aktuális csúcs program tökéletesn futott volna egy középkategóriás gépen. max az emlékek megszépülnek."

    Igazából nekem többnyire nem középkategóriás gépem volt/van.
  • FTeR #47
    érdekes ez az AJAX hype. ms már vagy egy évtizede implementált egy xmlHttpRequest() javascript fügvényt/objektumot az IE5.0-ba, és az erre épülő Outlukja volt az első "AJAX" alkalmazás. Azóta mindenki használja ezt a neten, olyanok mint pl a Google is. Erre most jött egy csávó és elkeresztelte ajaxnak és mindenki örjöng, h hú micsoda hatlams nagy találmány és milyen új technológia.

    olyan bullshit az egész, mint a DHTML...
  • Antifasiszta #46
    állat, nagyon állat
  • Benedicht #45
    A C# LINQ Tech Preview-ot leszedve nezegettem a peldakat. Tobbfele adatbaziskapcsolatot hasznalnak bennuk(xml, ADO .NET, SQL).
  • Benedicht #44
    Hi.

    "A LINQ-ról azt hittem komplett (DDL-t is magába foglaló) rendszer (magamat védendő: még válhat belőle az is)"

    Az elozo hozzaszolasomban levo linken vannak peldak, azok nem tartalmaznak csak lekerdezeseket. A 3.0-ig termeszetesen meg sok ido van, valtozhat.
    En viszont ugy gondolom, hogy csak lekerdezesrol van szo, hiszen a neve is errol szol(Language Integrated Query - nyelvbe integrált lekérdezés).

    Udv.: Ben
  • Benedicht #43
    Hi.

    Meg eddig en sem neztem utanna, hogy hogyan is gondoljak a dolgot. Az msdn-en eleg jo osszefoglalo van, es van 101 pelda is(ha esetleg meg nem ismerted volna, vagy nem innen vetted az infokat). Nekem nagyon tetszik, kicsit sajnalom, hogy csak a 3-asban lesz benne(nembaj, a 2.0-ban is lesznek szep uj dolgok).
    Habar az en profilom nem az adatbazisok vilaga, neha nekem is szuksegem van ra, es mindket hozzaszolasoddal egyetertek.

    Udv.: Ben
  • FTeR #42
    szvsz, sosem volt olyan, hogy az aktuális csúcs program tökéletesn futott volna egy középkategóriás gépen. max az emlékek megszépülnek.
  • BiroAndras #41
    "azok a low-end kóderek nem készítenek olyan nagyszabású alkalmazásokat. csak olyanokat "gyártanak", amik egy átlagos gép erőforrásának nagyon max 10%-át eszik meg, egy ilyen alkalmazásnál meg teljesen értelmetlen még egy hatalmas 50%os teljesítmény optimizálás is."

    Nem cask a procival van a baj, hanem sokkal inkább a memóriával. Ma már egy driver is megákat eszik, és egy szarul megírt eccerű VB progi 50-100-ta is. Ez kombinálva az XP gyenge memória kezelésével azt eredményezi, hogy minden swappel mint állat.
    Meg az igaz, hogy a 3GHz-es gépen csak 10% a CPU terhelés, de ha véletlen egy régebbi gépen indítom el, akkor lesz abból könnyen 100% is.
    Szerintem nem jó dolog az, hogy egy vacak 286-os procin 1 mega rammal akadásmentesen futott minden, most egy csúcs gépen meg a legegyszerűbb műveletekre is várni kell, ha valami béna progi lezabálja a memóriát.
  • BlackRose #40
    ja még egy "catch 22" kérdés, ugyanis a fejlesztéseket ki kell valahogyan fizetni, és minden alkalmazásnak megvan az életciklussa, tehát van kétfajta IT alkalmazás, az egyik az megvan és kész, nem változtatnak rajta csak amennit muszáj (pl. olvastam itt valahol azt a Bankot amely NT-n Office 97-el dolgozik), na ez egy halott rendszer, amely működik igaz, de a business process maga a workflow nem követi a modern trendeket, mert egy ilyan rendszerbe ezt integrálni neház, a költségek megfizethetetlenek stb. A másik pedig az élő rendszer amelynek megvan az életciklussa, mindég fejlesztés alatt áll, na ezeken a rendszereken a kiadások nagyok, de az általa elért megtakarítások (munka, idő stb.) és ezáltal pénz, érezhető (a cég profitja) és nem annyira kimutatható (piaci fölény, gyorsaság, kevesebb fennakadás a munkában stb.), mindég felülmúlják a költségeket. Vagyis egy IT rendszert nem mint költségnek hanem mint beruházásnak kell beállítani, ha költség akkor szinte 100%, hogy nem jó, ez esetben ideje IT Managementet váltani.
  • FTeR #39
    bocs, h ide offolok, de az ofiszos cikk már lecsengett és a 3GHzes szövegszerkesztőről jutott eszembe egy dolog.

    nem értem emberek mér akarnak mindenáron ofiszt használni és legfőbbképpen mér hőbörögnek azon, h az ms word túl sokat tud. azok akik az ofiszból csak a wordöt használják (excel/acces/frontpage sosem kerül elindításra, az OE külön is beszerezhető, esetleg powerpointot használ - ms éppen kiadhatna egy readert-, de semmilyen egyéb ofisz funkció nem érdekli), az mér akarja az egész ofiszt vagy akár wordöt is, főleg ha szimplán szövegszerkesztésre használja, hőbörgőket sem értem mér ehhez méreckednek?
    aki szimplán szöveget akar szerkeszteni, az nyugodtan használhatja a WordPad-et. az egy nagyon frankó kis richtext editor, hibátlan .doc kezeléssel és még objektumok beágyazására is képes (pl. excel tábla). plusz bónuszként benne van az OS árában.