Gábor Zoltán

A digitális tükör­­reflexesek II.

Most a komolyabb szándékú, nagyobb tudású és elhivatottságú fotósoknak készült félprofi és profi gépeket vesszük sorra.

- Kompaktok - | - Tükörreflexesek I. - | - Tükörreflexesek II. -

Haladó szint

Lényegében elmondható, hogy pár apróbb szolgáltatásbeli különbségtől eltekintve csupán a váz minőségében és méretében térnek el belépőszintű társaiktól. Ezen gépek váza mind különböző fém-ötvözetből készül, ezzel is komolyabb felhasználást, illetve nagyobb időtállóságot biztosít tulajdonosuknak, továbbá a zárszerkezet is időállóbb felépítésű. Többségük gyorsabb sorozatfelvételi móddal bír, illetve a váz tervezésénél a kis mérettel szemben az ergonómiát, a biztos fogást részesítik előnyben a gyártók.

Felbontásbeli különbség szintén nincs, ezeknél a modelleknél is 6-8 megapixel jellemző a képpontok mennyiségét illetően. Ebben a kategóriában már szinte alapértelmezett a kis méretű, háttér-világításos állapotjelző LCD kijelző, ami előfordul pár belépőszintű DSLR esetében is. Az érzékelőt tekintve ezeknek a gépeknek általában hasonló méretű érzékelőjük van mint a belépőszint gépeinek, de általában jobb minőséget képviselnek és előfordul, hogy picivel nagyobbak is (de nem full frame, azaz nem 35 mm-es kisfilm méretűek).

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Egy ilyen gép hasznos munkaeszköz lehet riportfotósoknak, komoly természetjáróknak, sportfotósoknak egyaránt és nagyobb az esély rá, hogy több 10 000 exponálást kibírnak. A vázak ára 250 000 Ft -nál kezdődik, de pl. az Olympus E-1 modelljét (ami a cég jelenlegi csúcs DSLR gépe) diákigazolvány felmutatása mellett igen előnyös konstrukcióban, ACADEMIC KIT-ben vásárolhatjuk meg, lényegében belépőszintű DSLR áron.

Említésre érdemes, hogy ebben a kategóriában kapható olyan DSLR gép, aminek az LCD kijelzője képes élő kép mutatására is, igaz csak éjszaka ajánlatos ennek használata (Canon EOS 20Da). A kategória jelenleg kapható modelljei, ABC sorrendben: Canon EOS 20D, Canon EOS 20Da, Fujifilm Finepix S3 pro, Konica Minolta Dynax 7D, Nikon D200, Olympus E-1, Pentax Ist D.

Full frame - belépő szint

Sajnos egyelőre ebbe a kategóriába még csak egyetlen gépet említhetünk, mégpedig a Canon EOS 5D-t. (Full frame: kisfilm méretű CCD-t jelent, azaz a képérzékelő mérete megegyezik a 35 mm-es kisfilm méreteivel). A cég 2005. augusztusában jelentette be a 12,8 megapixeles, full frame-es gépek belépőszintű modelljét, ami mind árban, mind méretben alacsonyabb szintet képvisel, mint profi társai. Lényegében a cég ismét kategóriát teremtett ezzel a modelljével, mert egy nagy rést tömött be a haladó szintű DLSR-ek és a profi, full frame-es gépek között. A váz ára még így is borsosnak mondható, bruttó 750 000 Ft-ért vesztegetik. Megszállott, lottónyertes amatőröknek, profi fotósoknak való gép, lévén erre már tényleg nem ajánlott gyenge vagy átlagos minőségű, "olcsó" optikákat csavarni és komolyabb szintű fotós tudás kívántatik meg az eredményes használatához.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Full frame, profi szint

Ezen kategória gépei lényegében kizárólag a fotózásból élők számára készülnek. Nagyrészt elmondható, hogy egy amatőr nem is nagyon használná ki az ilyen gépek tudását, felbontását. Ezek a gépek stúdiókba, versenypályák mellé, komoly természetfotósok kezébe valók, akik a vázba ölt több mint 1 millió forintból szeretnének viszontlátni valamennyit.

Általában 8-16 megapixeles felbontás és nagy, masszív, portrémarkolattal egybeöntött gépváz jellemző rájuk. Nem ritka a WiFi támogatás sem ezen gépeknél. Egyelőre a profi kategóriát két cég uralja, mégpedig a Nikon és a Canon. A Nikon még nem készített full frame-es CCD-vel szerelt vázat. A vázak ára 1 millió forint körül indul.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Középformátum, digitális hátfalak

Ez a formátum még igen fiatalnak számít a digitális világban. A filmes világból származó elnevezés a film méretére utal: ilyen fényképezőgéppel 6 x 4,5 cm de akár 6 x 9 cm-es méretű negatívra leszünk képesek exponálni, ami ugye jóval nagyobb filmméretet jelent a 35 mm-es kisfilmnél. A digitális világban a filmet a CCD helyettesíti, így itt is kb. ilyen méretű képérzékelővel szerelt vázakról van szó. Ezek a gépek munkaeszközök, leginkább stúdiókban találkozhatunk velük (az áruk miatt kevésszer látjuk nyakban lóbálva egy városnéző ázsiai nyakában). A középformátumú gépek felbontása jelenleg 16-22 megapixel körül jár.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A digitális hátfalakat bármilyen - a hátfallal kompatibilis - középformátumú fényképezőgépre felhelyezhetjük. Lényegük, hogy egy olyan fényképezőgéppel készítünk digitális, nagyfelbontású fotókat, amivel eddig kizárólag filmre dolgoztunk. A kategória jellemző gyártói: Fuji, Hasselblad, Kodak, Mamiya, Leaf, Pentax.

- Kompaktok - | - Tükörreflexesek I. - | - Tükörreflexesek II. -

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Blasta #5
    Viszont kép van róla... (a P25-ről)
  • GregSB #4
    Jó cikk. Kis kiegészítés:

    A Phase One-t kihagtad a digihátfalak közül, pedig neki van egyedül 39megapixeles hátfala ;)
  • FeketeFény #3
    ha ha öhö van benne valami
  • Cat 02 #2
    -apu kaphatok fény gépet ???
    -persze fiam mennyi ???
    - őő tudod -5% áfa így csak 1.5 millió
    -őőő kérdezd meg anyád
  • sped #1
    Phil Askey tud tárgyfotókat készíteni. A fényképezőgépek a kedvencei. :)