Gábor Zoltán

A digitális fényképező­gépek típusai - a kompaktok

Sokan nincsenek tisztában a különböző digitális gépek sajátosságaival, elnevezéseivel, lehetőségeivel illetve korlátaival. Ez a cikk a különböző digitális fényképezőgép-kategóriákat mutatja be és igyekszik tisztázni a fogalmakat ebben az igen gyorsan változó világban.

- Kompaktok - | - Tükörreflexesek I. - | - Tükörreflexesek II. -

Bevezető

Alapjaiban elmondható, hogy filmes társaikhoz hasonlóan a digitális fényképezőgépeket is két nagy csoportba sorolhatjuk: cserélhető objektíves (tükörreflexes - SLR, digitális-tükörreflexes - DSLR) illetve nem cserélhető objektíves (kompakt) kategóriákat különböztethetünk meg. Elhanyagolhatóan kevés azon fényképezőgépek száma, amik tükörreflexes mechanikával de fix, nem cserélhető objektívvel készülnek. A kompakt gépek az idők során több alcsoportba, szegmensbe katalogizálódtak:

  • Ultra-kompakt
  • Egyszerű kompakt
  • Kreatív-kompakt
  • Ultrazoom-kompakt
  • Csúcs-kompakt

    Ezek mind méretben, mind tudásban mind árban különböznek egymástól, ezeket szeretném kicsit jobban kivesézni.

    Ultra-kompakt

    Ez a kategória a technológia fejlődésével tört utat magának, lévén az ilyen fényképezőgépek leginkább méretükben különböznek kompakt társaiktól. Ezek a gépek mind zsebben hordható ékszerdobozok, méretükkel és dizájnjukkal hivatottak a vásárlók kegyeit elnyerni. Tudásuk annyiban marad el a hétköznapi kompakt fényképezőgépekétől, hogy csakis automata, illetve témamódokkal tudunk fényképezni velük. Jellemző rájuk a nagy LCD kijelző, rengeteg - lehetőleg a legtöbb hétköznapi fotótémát lefedő - témamód, masszív fém borítás, kényelmet nélkülöző fogás, apró vaku. Objektívjük rendre 3x-os zoom-átfogást nyújt, amivel remek hétvégi illetve szinte minden nyaralás közben adódó témát meg tudunk örökíteni.

    Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
    Klikk a képekre a nagyobb változathoz

    Felbontásuk 4-5 mpx, de manapság nem ritkák a 6-7 mpx-es modellek sem. Hozzá kell tennem, hogy a megapixel őrületet ez a kategória sínyli meg a legjobban, lévén a felbontás növekszik, az érzékelőlapkák mérete stagnál vagy kisebb lesz, így az egyre több millió képpont érzékelőre zsúfolása nagyobb képzajt eredményez. Ezt a gyártók beépített zajszűrő programokkal próbálják eltűntetni, de ezzel csak rontanak a képminőségen.

    Az ultra-kompakt gépek felhasználóinak bőven elegendő lenne a 4-5 megapixeles felbontás, hiszen a fotókat monitoron/TV-n nézni illetve 10x15 - ös, de akár nagyobb méretben előhívni elegendő ennyi képpont is. Pozitívum, hogy egyelőre ebben a szegmensben lényegében nem tudunk gagyit vásárolni, hiszen csak a legnagyobb, komoly gyártóknak van kapacitásuk illetve technológiájuk ilyen ékszerdobozokat gyártani. Áruk 80 000 Ft-tól a csillagos égig változik.

    Egyszerű-kompakt

    Ez a kategória talán a legelterjedtebb, hiszen az egyszerű felhasználók is már remek képminőséget kaphatnak relatíve olcsó áron, ha ilyen gépet vásárolnak. Jellemzőjük a kis méret, műanyag gépváz, automata és témamódok, gyenge minőségű objektív (melynek zoom-átfogása 2-3x-os), egyszerű kezelés és felépítés. Manapság már 3 - 4 megapixeles felbontású, márkás kompakt gépet bárki vásárolhat 30 000 Ft-os áron, és ezzel remek hétvégi, nyaralásra használható digitális gép tulajdonos lesz.

    Sajnos ez a kategória hemzseg a sok gagyi terméktől! Ajánlott ebben a szegmensben jól odafigyelni a vásárlásnál, ugyanis pl. a hipermarketek gyakran túlságosan vonzó akciói tévútra vihetnek sok vásárlót! Hiába a bomba ár, egy nevenincs vagy más szegmensben nevet szerzett gyártó terméke sokkal gyengébb felépítéssel illetve képminőséggel rendelkezik, mint egy 5 - 10 000 Ft-tal drágább, de márkás fényképezőgép-gyártó által piacra dobott masina!

    Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
    Klikk a képekre a nagyobb változathoz

    Kreatív-kompakt

    Ezek a kompakt gépek már nagyon jó tanuló gépekké avanzsálódnak a szakértő, vagy szakérteni vágyó kezekben, lévén az automata és témamódokon kívül manuális és félmanuális fotómódok teljes tárházával rendelkeznek. Ezekkel a gépekkel ténylegesen lehet alkotni is, hiszen teljes szabadságot adnak a felhasználó kezébe. Záridő, rekeszérték, ISO érzékenység, fehéregyensúly mind állítható rajtuk. Vázuk ugyancsak műanyagból készül, objektívjük már egy fokkal komolyabb minőséget képvisel az egyszerű-kompaktokénál, zoom-átfogásuk szintén 3 - esetleg 4x-szeres.

    Jellemző rájuk, hogy külső előtétlencsékkel bővíthetők, így tovább növelhetjük képességeiket, akár a makrózás, akár a tele vagy a széleslátószögű fotózás felé kacsintgatunk. 4-5 megpixeles felbontással indul a sor jelenleg és akár 8-9 megapixelig terjedhet a kategóriába tartozó gépek felbontása. A gyártók már nem restek különböző extrákkal kiemelni termékeiket a többi közül, ez lehet a kihajtó LCD kijelző, képstabilizátor, panoráma-funkció, nagyméretű kijelző. 40-50 000 Ft-tól már nagyon jó képminőséget nyújtó kreatív társat vásárolhatunk.

    Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
    Klikk a képekre a nagyobb változathoz

    Ultrazoom-kompakt

    Az ultra-zoom gépek elnevezése az objektívjük zoom-átfogására utal. Ultra-zoom-nak nevezzük azt az objektív-kategóriát, ami a szélesebb, 30-40 mm-es látószögtől egészen a 3-400 mm-es tele tartományig terjed. Manapság ezek a gépek akár 12x-es zoom-átfogással is készülhetnek. Ugyancsak teljes manuális fotómódok és sok egyéb extra jellemző ezekre. Azonban nem eszik olyan forrón a kását. Aki azon töri a fejét, hogy egy ilyen gépbe fektet, az készüljön rá, hogy az ultra-zoom objektívek nem a csúcskategóriát képviselik, még a komolyabb SLR világban sem.

    Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
    Klikk a képekre a nagyobb változathoz

    Egy ilyen objektívvel szerelt gép kb. 70 - 100 000 Ft körül megvásárolható, de gondoljunk csak bele, hogy DSLR gépre még csak nem is gyártanak ilyen átfogást biztosító objektívet - nem véletlenül -, illetve egy komolyabb super-zoom objektív ára vetekszik egy ilyen gép árával.

    Egy objektív képe annál szebb, minél kisebb zoom-tartományt kell lefednie, ergo a fix gyújtótávolságú objektívek képe mondható a legjobbnak. Ezek az ultra-zoom objektívek relatív kis méretben nagyon nagy átfogást fognak le, ez pedig minőségvesztést eredményez. Főleg a nagyobb tele-tartományban készüljünk nem túl színhelyes, színhibás, és egyéb különböző hibáktól hemzsegő fotókra. Ebben a kategóriában a leginkább ajánlott stabilizált optikás (vagy stabilizált érzékelős) gépet választani, hiszen a 3-400 mm-es tartományban már pár milliméteres belengés is métereket jelenthet a fotón. Áruk 70 000 Ft-tól kezdődik, és kb. 110-120 000 Ft-ig tart.

    Csúcs-kompakt

    A csúcs, vagyis a leg-leg-leg. Ebben a kategóriában a gyártók igyekeznek olyan modelleket piacra dobni, amik minden tekintetben az DSLR gépek (és rájuk való objektívek) tudását és külalakját nyújtják. Jellemző rájuk (nem mindegyik típusra) a komoly, magnézium vagy egyéb fémből készült váz, igényes, strapabíró borítás, általában nagy zoom-átfogást nyújtó objektív, jó minőségű elektronikus kereső (nem átnézeti), rengeteg beépített extra szolgáltatás.

    Az ilyen gépekre szerelt objektívek a legtöbb esetben komoly, minőségű lencsékből vannak összeállítva, általában egy igen széles látószögtől a kistele - nagytele tartományig zoom-olnak. Manapság már előfordul 15x-szörös zoom-ra képes objektívvel szerelt masina is (Samsung Pro815)! Ezek a gépek rengeteg szolgáltatásukkal profi kezelhetőséget, és profi-szintű képminőséget nyújtanak, de a DSLR gépek minőségét egyelőre nem tudják megközelíteni (talán most sikerül az első CMOS érzékelővel szerelt Sony R1 csúcskompaktnak ez a mutatvány, későbbi tesztünkben megbizonyosodunk róla).

    Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
    Klikk a képekre a nagyobb változathoz

    Hiába tudnak ezek a gép már ISO800-as, sőt akár ISO1600-as érzékenységgel dolgozni, lényegében a dolognak semmi értelme, hiszen a relatíve kis méretű CCD érzékelő ilyen beállításnál már élvezhetetlenül sok képzajt termel. Ellenben ma már elmondható, hogy egy ilyen géppel alacsony ISO érzékenység mellett profi képminőséget érhetünk el.

    A legnagyobb gyártók évente kirukkolnak a saját csúcskompaktjukkal, amiknek -papírforma szerűen - egyre lejjebb esik az áruk, felbontásuk pedig egyre magasabb lesz. A legtöbb ilyen modellben optikai képstabilizátort és kihajtható-forgatható LCD kijelzőt találunk, sőt nem ritka a felhajtható elektronikus kereső illetve státusz LCD kijelző sem!

    Azoknak ajánlom ilyen gép vásárlását, akik komolyan érdeklődnek a fotózás iránt, adnak a minőségre de pénztárcájuk nincs annyira kibélelve, hogy több százezer forintot költsenek el egy DSLR gépre és később az objektívekre. Áruk jelenleg 140 000 Ft-tól indul és kb. 210 000 Ft-ig tart.

    - Kompaktok - | - Tükörreflexesek I. - | - Tükörreflexesek II. -
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • Lateralus #21
      Nagyjából már kihaltak ezek a gépek, mert a megapixelszám növelésével már túl nagy, nehezen kezelhető, több tíz megabájtos fájlok jönnének.
      A Nikon gépek között talán szétnézhetsz. Egy-kettőben még van TIFF, de főként a DSLR vonalon.

      Helyette a RAW-t használják, ha jobb minőség kell. Ez utólag szabadon feldolgozható, nyers formátum, tömörítetlen, illetve veszteségmentesen tömörített változatban, és rendszerint kisebb fájlméretű a TIFF-nél.
    • kl24h #20
      Valaki meg tudna mondani, hogy melyik digitalis fenykepezogepek tudnak a standard *.jpg/*.jpeg kepek mellett *.tiff kepet is kesziteni.
      Mindenki tudja, hogy a *.jpg/*.jpeg egy tomoritett fajlformatum, ezet a kulonbozo tipusu fenykepezogepek mas es mas kompressziot hasznalnak. Minel nagyobb a kompresszio, annal rosszabb a kep minosege.
      Ezert erdekelne olyan fenykepezo, amelyik a *.jpg/*.jpeg mellett lehessen beallitani a *.tiff formatumot (igaz, hogy ez nagyon nagy meret lenne, kb tobb MB), mert ha akarok egy nagyon profi kepet kesziteni, akkor ajanlott a *.tiff formatum.
      A *.tiff kepformatum nem tomoritett formatum, ezert a kep a maximalis minosegben jon ki, ahogy az optikai alkatreszek engedik es nincs minosegrontas.
    • babajaga #19
      A meghibásodásnak pont ez a jellegzetessége hogy törés keletkezik a kristályszerkezetben akár a félvezetők valamelyikénél akár a vezetékben valahol és kiesik a működés.
    • DjPremier #18
      Derüs stét.Bocs elöre is ha nem jo topickba irom,de nem találtam mást.Adott egy HP Photosmart 215-ös kompakt gép.Tegnap beraktam az elemeket bekapcsolom és azonkivül semmi,van egy zöld led rajta az világit de a lencse az meg se nyikkan mint régebben,adott egy hangot.Elötte pár nappal használtam és semmi baja nem volt.Tudom hogy nem mostani gép,de tökéletesen müködött az elemek azok jok.Rola lenne szo:
      HP215
    • craesh #17
    • Lajti #16
      Nem vagyok egy nagy fényképész, de az utóbbi időben szívesen olvasom a digicam rovatot is az ilyen cikkek miatt, mint ez is (ill. még az Alapfogalmak c., vagy ez)
      Ti meg csak vitatkozzatok, sok érdekes dolog derül ki belőle. :)
    • Blasta #15
      Egggen, igazad lehet, de a bridge kategória leginkább azt a pár fix obis DSLR-t jelenti (pl. E-10, nem is tudom, van-e még ezen kívül ilyen gép), SZERINTEM. Azt/azokat lehet igazán "híd" nak nevezni a kompakt és az SLR gépek között.
      De ez már csak nyelvtan :-)
    • Galy #14
      Én a csúcs-kompakt helyett használtam volna a bridge kategóriát.
      kb. ugyanaz a kettő, de a bridge mégis közelebb áll a kategóriához.
    • Blasta #13
      A kompakt szó értelme nem csak a kicsi, hanem a "minden egyben, kis helyen".

      Így egy UZ gép simán kompakt, hiszen egy viszonylagos nagylátó és egy teleobjektív a "tartalma", ami SLR szinten egy táskányi vázat+objektívet jelent (plusz egy videókamerát).
    • Cat #12
      és te akkor egy 70e ftos canon s1is t, vagy egy pana fz20ast SLR like fényképezőgépnek neveznél ? Nagyon messze állnak ezek attól...