Berta Sándor

A Seagate megvette a Samsung merevlemez-üzletágát

Az elmúlt napok bizonytalanságai után eldőlt, hogy a Samsung kiszáll a merevlemezüzletből és a dél-koreai cég részlegét a Seagate vásárolja meg. A két piaci szereplő több területen is együttműködik.

A The Wall Street Journal korábban arról számolt be, hogy a Seagate tulajdonába kerülhet a Samsung merevlemez-részlege. Ami azonban néhány napja csak lehetőség volt, az mostanra valósággá vált. A Seagate ugyanis bejelentette, hogy 1,375 milliárd dollárért megvásárolta a Samsung üzletágát, a vállalat a vételárat 50 százalékban részvényekben egyenlíti ki.

A dél-koreai konszern a tranzakció keretében 9,6 százalékos tulajdonrészt szerzett a Seagateben. A megszerzett részvények összértéke 687,5 millió dollár. "A tranzakcióval és a szerződésekkel a Seagate erősíti kínai és a délkelet-ázsiai ügyfélkapcsolatait" - olvasható a két fél közös közleményében. A kapcsolat azonban nem zárul le itt és ennyivel, kiderült ugyanis, hogy megegyeztek kölcsönös szabadalom licencadási együttműködésük kereteinek kiterjesztésében és üzleti célú adattároló berendezések közös fejlesztésében is. Konkrétan a Samsung NAND flashmemóriákat szállít a Seagate leendő SSD-meghajtóihoz, cserébe pedig a Seagate lesz a Samsung egyik legjelentősebb merevlemez-szállítója. Az átadás-átvételt még jóvá kell hagyniuk az Egyesült Államok és Dél-Korea versenyhivatalainak is, azaz az ügylet lezárására az év vége felé kerülhet sor.

A lépésre az indoklás szerint azért került sor, mert a Samsung merevlemez-részlege folyamatosan veszteséges volt. Az eladásnak köszönhetően a társaság plusz pénzekhez juthat, amiket a nyereséges üzletágakba fektet be. Jelenleg a dél-koreai konszern a világ legnagyobb memóriachip-, síkpaneles kijelző- és LCD-televízió gyártója, továbbá a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártója. "A merevlemez-üzletág eladására azért került sor, mert az nem volt stratégiai fontosságú és mert a cég ezen a területen nem tartozik a piacvezetők közé" - írta a The Wall Street Journal. A Samsung piaci részesedése a HDD-piacon jelenleg 11 százalék.

A döntés hátterében az állhat, hogy a Samsung a közeljövőben az okostelefonokra, a tábla PC-kre és a 3D-s televíziókra akar összpontosítani. Mivel a Galaxy Tab készülékből a tervezett kétmillió helyett csak egymilliót tudtak értékesíteni, ezért mindenképpen szükséges volt a váltás. A piac nagyon koncentrált, hiszen a Western Digital márciusban 4,3 milliárd dollárért felvásárolta a Hitachi Global Storage Technologies (HGST) vállalatot. Az üzlet keretében a Hitachi a tranzakcióval tíz százalékos tulajdonrészt szerzett a Western Digitalban. Tehát a felhasználók és a cégek joggal tarthatnak attól, hogy a piac ezentúl csak két szereplős lesz: egyik oldalon a Western Digital/Hitachi, a másikon pedig a Seagate/Samsung termékekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #14
    Gyártó van, csak kapacitásuk nincs elég. Olcsó kapacitásuk meg pláne nincs elég.
    HDD brutál árelőnyben van SSDhez képest, és ez úgy néz ki egyelőre marad is így.
  • opeca #13
    Hát ha ilyen árban maradnak az SSD-ék, akkor nem lesz térhódítás. Meg SSD-ből sem mindegy ám milyet veszel, mert van ami egy év alatt használhatatlanná válik.
  • opeca #12
    Samsung merevlemezem 2 év alatt beszart. Seagate Barracuda már 7 éve húzza és még megy.

    De nem mondom, hoghy egyik vagy másik jobb. a Seagate is volt gagyi, amikor még a Quantum volt az ász...
  • scarabeus86 #11
    Két és fél éve vettem 250GB-os Seagate vinyót, eddig semmi bajom nem volt vele, gyors, és halk.
  • NEXUS6 #10
    Remélem, hogy ez van mögötte és tényleg jönnek az egy nagyságrenddel nagyobb ssd-k ua árért.
  • Solten #9
    Hat sajnos eleg gaz, de a Samsung kapcsolt idoben es meg megszabadult a hanyatlo technikatol, elpasszoltak a reszleget amig jopenzert ellehet.
  • thsanyi5 #8
    Ez azt jelenti, hogy még most szerezzem be a Samsung winyómat amit a közeljövőben akartam venni mert hamarosan már nem lesz belőle? :O
  • sanyicks #7
    Soha nem volt megbízható. 13 éve az első vinyóm egy 650 megás seggét volt. Igaz 4 év után, de úgy halt meg hogy egyszer csak katt, és azután már csak kattogni tudott...
    2 éve vettem egy új 7200.12-est, 1 hónap után megjelentek rajta az első szektorhibák, most tart 230-nál, vinfosra használhatatlan, mert rendszeresen másodpercekre elakad az írással, és olvasással amire kékhalál a válasz. Adattárolása elmegy, bár ott is van hogy film közben 3x 2 percre megáll a kép majd egy nagy kerregés után tovább megy.
    És nagyon sok helyről hallani hogy rohadtul nem megbízható.
  • Alfa Of NS #6
    Először azt gondoltam, hogy elég gáz, hogy kétszereplős marad a piac, de rájöttem, hogy a merevlemezek kora lehanyatlóban. SSD terén meg van jópár gyártó.
  • tricky #5
    a Seagate mindig is megbízható volt, egyik ismerősöm sem panaszkodott rá, nekem is van egy 80 GBos, gond egy szál se
    WD HDDvel viszont már kétszer is megjártam, kicserélték az üzletben és az újakkal már nem volt gond.