Berta Sándor

Rekordbírság a francia mobil­szol­gál­ta­tóknak

A francia gazdasági versenyhivatal szerint beigazolódott az a korábbi gyanú, miszerint a France Telecomhoz tartozó Orange, az SFR és a Bouygues Telecom mobilszolgáltatók éveken át előre megegyeztek többek között a mobiltarifáikról.

A hivatal döntése szerint a három cég 1997 és 2003 között rendszeresen megbeszéléseket folytatott, ahol adatokat cseréltek egymással és megállapodtak a készülékárakról és a tarifáikról. 2000 és 2002 között a három vállalat felosztotta egymás között a francia mobilpiacot, olyan módon, hogy előre megbeszélték, kinek, mekkora piaci résszedése lesz. A kartellügyekkel is foglalkozó intézmény képviselői kiemelték: különösen súlyos bűncselekményről van szó, ami nagyon nagy károkat okozott nem csak a felhasználóknak, de a francia gazdaságnak is és gyakorlatilag lehetetlenné tette a szabad és tiszta piaci versenyt.

A gazdasági versenyhivatal a legnagyobb pénzbírságot a France Telecom konszernhez tartozó Orange cégre szabta ki: a szolgáltatónak 256 millió eurót kell befizetnie. A Vivendi konszern tulajdonában lévő SFR pénzbírsága sem mondható csekélynek: 220 millió euró. A harmadik cég, a Bouygues Telecom megúszta az ügyet "mindössze" 58 millió eurós pénzbírsággal.

Az Orange azonnal jelezte, hogy fellebbez és bírósághoz fordul a döntés miatt. A szolgáltató szerint képtelenség egy 40 millió előfizetővel rendelkező mobilpiacot ellenőrizni, az embereket befolyásolni. Ráadásul véleményük szerint ők hárman hiába is beszéltek volna össze, akkoriban minden ötödik előfizető szolgáltatót váltott, így nem lehet kijelenteni, hogy ez csak és kizárólag az Orange, az SFR és a Bueygues Telecom bűne. Az SFR szintén fellebbez, mert a cég vezetői túl szigorúnak és igazságtalannak tartják a büntetést. A vállalatot szinte sokkolta a versenyhivatal 55 millárd forint befizetését igénylő döntése.

Henri Emmanuelli, a Francia Szocialista Párt parlamenti képviselője szerint viszont az ítélet túl enyhe, ráadásul félő, hogy a pénzt a három mobilszolgáltató a felhasználóktól akarja majd valamilyen úton-módon, például áremelésekkel beszedni. A politikus úgy vélte: az ügybe be kellene vonni a francia bűnügyi hatóságokat. Az UFC-Que Choisir francia fogyasztóvédelmi szervezet közleménye szerint ideje, hogy a felhasználók kártérítéssel éljenek a három cég ellen. Ugyanezt javasolta az embereknek Patrick Devedjian volt francia ipari miniszter is.

Franciaországban a gazdasági versenyhivatal kiemelt figyelemmel kíséri a távközlési piac történéseit. Legutóbb a France Telecom kapott több mint 80 millió eurós pénzbírságot, mert a vállalat nem akart versenyhelyzetet a szélessávú internetpiacon. Az országban egyébként nagyon magasak a mobil előfizetési díjak. Míg a germánoknál például átlagosan 31 euró egy előfizetés, addig szomszédjukban egy hasonló csomagért havonta 49 eurót kell fizetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kannibal #4
    Csak az a durva, h nemhiszem, h ők lennének az egyetlenek!
    De a többiek még ügyesebbek!
  • Alfa Of NS #3
  • Petka #2
    előbb a samsung most a francia mobilszolgáltatók... mi lesz még itt?
  • mrzed001 #1
    És a befolyt össztegekből ki tudják fizetni a gyújtogatásos lázadás végefelé beígért dolgokat :)))
    Kis rafináltak :pp

    Amúgy jól csinálják :)