Berta Sándor

Egyre több mobiltelefont használnak Afrikában

Afrika jelenleg a világ legdinamikusabban növekvő mobiltelefon-piaca. Ez a folyamat pedig a szakértők szerint a következő években még erősödni is fog.

A dél-afrikai BMI-TechKnowledge nevű piackutató vállalat előrejelzése szerint 2009-ig a jelenlegi 70 millió mobiltelefon-tulajdonos száma meg fog duplázódni és eléri majd a 140 milliót. Érdekesség, hogy Afrikában - elsősorban a rossz helyi infrastrukturális ellátottság miatt - a mai napig népszerűbbek a mobil előfizetések és a kártyás csomagok, mint a vezetékes telefonvonalak. Várhatóan ez a tendencia is folytatódni fog. Jelenleg egyébként a fekete kontinensen a 70 millió mobiltelefon tulajdonos mellett 30 millió vezetékes előfizetés van.


Az afrikai mobilosok növekedésének száma, millióban

Daniel Padiachy, az "Africa Telecoms Infrastructure Market 2005-2009" című nemrég elkészült tanulmány társszerzője szerint a folyamatos fejlődés egyúttal azt is jelenti, hogy egyre újabb és újabb beruházásokra lesz szükség az afrikai mobil és vezetékes telefonpiacon. Ezenkívül a megfelelő infrastruktúra kiépítésén kívül egyre nagyobb az igény a jelenleginél több mobil- és vezetékes telefon-szolgáltatóra is. A BMI-TechKnowledge piackutató cég becslései szerint 2000 és 2009 között összesen nem kevesebb, mint 61 milliárd dollárt fektetnek be afrikai és külföldi vállalatok az egyre növekvő mobil- és vezetékes telefonpiacba. Padiachy pedig úgy véli, hogy 2009 után akár 180-200 millió mobiltelefon-tulajdonos is lehet majd az afrikai kontinensen.

Nem lehet majd csodálkozni tehát azon, ha előbb-utóbb a nagy mobilszolgáltató vállalatok felfedeznék maguknak az afrikai mobilpiacot. Egyelőre azonban ennek nem sok jelét lehet tapasztalni, ám ez a helyzet akár hónapokon belül is megváltozhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DOT #8
    Gyanítom, a mobil előfizetések nagyobb része a fejlettebb országokban van, amint pl. Dél-Afrika. A többiekkel az a gond, hogy utálnak dolgozni (a mi értékrendünk szerint) viszont szaporodnak. Voltak, akik próbáltak fejlettséget rájuk erőszakolni, de tudtommal mind feladta vagy megölték.
  • Mipi #7
    Ok de ahogy a lefedettségeket nézem elég gyér!
  • haxoror #6
    Akkor még nem volt gyógyszer sem megelőzés most viszont már van, ha a hülye kis háborúzgatás helyett erre költenének +oktatás az jobb lenne nekik is és nekünk is.
    Pillanatnyilag csak vegetálnak, a nyugat meg ahelyett hogy a tökükre lépne és rájukerőszakolna egy normális rendszert csak nyerészkedik a nyomorúságukon, lásd: francnak nekik mobil ha még iható víz is alig van, de ez már OFF sry
  • HuAn82 #5
    Ezt, mondhatták volna az indiánok is pár száz évvel ezelőtt a spanyolokra, angolokra,...
  • haxoror #4
    Hát fejlődjenek csak mert már uncsi hogy minden szaros betegség tőlük jön a béna egészségügyük miatt :P
  • abnagy #3
    Atalaban a statisztikakat az ev vege fele szoktak kozolni az adott evrol. Szoval a 2004-es statisztika az ami a ma legrelevansabb.
  • mousee #2
    "...a jelenlegi 70 millió mobiltelefon-tulajdonos száma..."

    a grafikonon 2004-ben mutat 70 millát...én nem akarok beleszólni de már 2005 van...

    2004 nem a jelen, hanem a múlt...:P
  • smv #1
    Hát ez csodálatos...