Berta Sándor

Széles sávú internethálózat épül Grönlandon

A német Siemens cég segítségével hamarosan sávszélességű internetkapcsolattal szerelkezhet fel Grönland mind az 57 ezer lakosa.

A német vállalat tervei szerint az év végéig hamarosan az összes nagyobb grönlandi településen lesz szélessávú internethálózat, amelyek letöltési sebessége elérheti majd akár a 24 megabit/másodpercet is. A nagy sávszélességű internethozzáférések lehetővé teszik majd az egyetlen grönlandi állami televízió és a több kisebb helyi televízióadó online műsorszórását is.



A Siemens e beruházás mellett a Telekom Tele Greenland helyi állami mobilszolgáltató céggel közösen tervezi egy közös mobilhálózat felállítását is, amellyel a jelenlegi drága és körülményesen kezelhető műholdas telefonhálózatot váltanák ki. A mobilhálózat kiépítése azért is nagy jelentőségű, mert a kétmillió négyzetkilométer területű földrész kétharmadát vastag jég borítja, itt a hagyományos vezetékek és tartóoszlopok felszerelése gyakorlatilag lehetetlen. Egy új törvény előírja, hogy Grönlandon minden 70 főnél nagyobb lélekszámú közösségnek is kell egy mobilcsatlakozási pontja. A mobilhálózat az állandó kapcsolattartás miatt is fontos, lévén a legtöbb település a part mentén található, és ezeket nem köti össze úthálózat. Jelenleg egyébként Grönlandon a családok ötven százalékának van hagyományos internet-hozzáférése.

A DSL News hírportál információi szerint a Siemens az ADSL 2+ technológiát fogja alkalmazni, és műholdas távközlési hálózat köti össze a kisebb településekkel a fővárost, Nuukot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AnuluWork #28
    Mit lehet Grönlandon dolgozni?

    A táj, a tél, a csend és nyugalom valami elképesztő. :(
  • concrete #27
    "van olyan település az országban (magyarország) ahol még villany és víz sincs, de nekünk van 3G-énk wow lol"

    Tudtommal 2000-re az összes településen ki lett építve az ivóvíz, (vagy ha maradt is akkor is kevesebbnek kell lennie mint 10, mert a mi "településünk" a 10. utolsó olyan falu volt ahol akkor még nem volt vízvezeték ... most van)
    A tanya településnek számít?

    ettől függetlenül 3G nem hiányzik:)
  • HuAn82 #26
    bővebben?
  • pemga #25
    Hmm, server hosting?
  • [HUN]Stanlee #24
    Ezt a hirt mar augusztusban hallottam, igaz Nemetorszagban, radioban mondtak be. volt egy jopofa riport is egy ottlakoval. azt mondta, ez nagyon jo lesz nekik, mert igy a gyerekei internetezhetnek, tobb informaciohoz hozzajuthatnak. Eddig meg csak a birkak nyilvantartasara hasznalta a gepet. Szoval lehet, hogy szep kornyezetben elnek, de igen elavult, szerintem hozzank kepest rosszabb helyzetben vannak.
    Persze mindenki mondhatja, hogy otthon sincs minden faluban dsl, csak modemes net. Ez igaz. De azert meg mindig jobban el vagyunk eresztve mint ok.
  • immovable #23
    lál
  • sped #22
    Európa "szívében"? :) Ha svájci lennék akkor inkább el tudnám hinni ezt. Ha mi vagyunk a szíve, akkor Ukrajna, Románia, Szerbia stb. micsodák? A talpa?
    Seggszív.
  • immovable #21
    http://gronland.lap.hu/
  • HuAn82 #20
    "sokhelyen nincs csatorna, víz, villany, stb"

    Miből gondolod, hogy Grönlandon ez mindehol adott?
  • immovable #19
    nálunk 3G szolgáltatás...lol
    van olyan település az országban (magyarország) ahol még villany és víz sincs, de nekünk van 3G-énk wow lol
    akkor most melyik ország a fejletlenebb??
    amelyik európa szívében van, de ahol sokhelyen nincs csatorna, víz, villany, stb (alapvető), vagy amelyik ország talán a "térképen sincs", de van netük, mobiljuk, stb???
    lol