Gyurkity Péter

Üzleti célokra használják a Digitális Szerzői Jogi Törvényt

Jogi szakértők tanulmányt tettek közzé, amely szerint támadhatók a kiadók, filmstúdiók és jogvédő szervezeteik által benyújtott, az illegális tartalmak és hivatkozásaik törlésére vonatkozó kérelmek.

Jennifer M. Urban, a Dél-Kaliforniai Egyetem, és Laura Quilter, a Berkeley Egyetem szakértője a napokban tette közzé közös tanulmányát, amelyben az 1998-as amerikai Digitális Szerzői Jogi Törvény (Digital Millennium Copyright Act, DMCA) egyes passzusait vizsgálják. Ezek ugyanis a szerzői jogi panaszok esetén mentőövet kínálnak a szolgáltatók és internetes keresők számára, amennyiben azok eleget tesznek a kérésnek, és eltávolítják a kifogásolt tartalmakat, írásokat vagy hivatkozásokat szervereikről.

Az Egyesült Államokban az elmúlt években számos esetben volt példa arra, hogy a szolgáltatók meghajoltak a kiadók, filmstúdiók előtt, és kiszolgáltatták előfizetőik adatait, illetve eltávolították az illegális másolatokat és az ezekre mutató hivatkozásokat. Így tett a Verizon is 2003-ban, amikor négy felhasználó adatainak átadására szólították fel. Az eljárást az Amerikai Igazságügyi Minisztérium is támogatta, mondván, hogy a DMCA a másik oldal állításával ellentétben nem sérti az alkotmányt, mert csak a jogsértőket célozza. Urban és Quilter most közelebbről is szemügyre vette a kérdéses passzusokat, megvizsgálva, hogy ezek a kérelmek mennyiben alapulnak valós vádakon.

A kutatók mintegy 900 kérelmet megvizsgálva kijelentették, hogy ezek egyharmada támadható, sőt, érvényteleníthető a bíróságon a pontatlanságok és a háttérben meghúzódó szándék miatt. Minden tizenegy iratból egy nem azonosítja be pontosan az eltávolítani kívánt tartalmat, a Google-hoz benyújtott kérelmek fele pedig bizonyíthatóan csupán a rivális vállalkozás elnyomását szolgálja. A Digitális Szerzői Jogi Törvényt tehát sok esetben tisztességtelen üzleti célokra használják fel, ami jelzi, hogy itt nem pusztán a fájlcserélgetésről és a szerzői jogok védelméről van szó.

Azt a tanulmány készítői is elismerik, hogy következtetéseiket meglehetősen kevés kérelem megvizsgálása után vonták le. Ez azonban annak köszönhető, hogy a legtöbb szolgáltató és kereső a Google-lal ellentétben nem hozza nyilvánosságra a hozzá beérkező írásokat, és természetesen azok tanulmányozására sem nyújt lehetőséget. Mindenesetre a tanulmány rámutat arra, hogy még a sok vita és kompromisszumok árán megszülető törvényt is felhasználhatjuk saját céljainkra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • warhammerLINUX #2
    Ja, és valaki összeszámolta már, hogy hány különdöző szervezet szedi a pénzt ugyanazért a dologért ?? Érdekes ez nem állami feladat, mint az adó ? Nem is értem ! (Az is csaló ám , aki öltönyben-nyakkendőben, jogi diplomával fosztogatja a társadalmat !)
    És az mennyire szabályos, hogy a szinfalak mögött a szerzői jogvédő hölgyek és úrak igen erős "kötödést" mutatnak a microsoft és más hasonszőrű cégekhez ? Magyarul szép kis summákat kapnak a tevékenységükért ? Ez ugye nem érdekel senkit ?!
  • warhammerLINUX #1
    Hát ideje már, hogy valaki észrevegye, hogy a fene nagy szerzői jogvédelem nem szól másról, mint a törvényi értelmezést kihasználó, ügyeskedő csoportok akciója. Én meg majd bevállalom a varangyos békák védelmét, létrehozok rá egy egyesületet, ami ráadásul hatósági jogkörökkel fog majd rendelkezni! Ha ezután döglött békát találok az ut mellett, a környezeti károkra hivatkozva pént fogok szedni.Ugy sem tudnak vele elszámoltatni, mint a jogvédőket sem tudják !!