Berta Sándor

Peer Impact, a legális hollywoodi fájlcserélés

Úgy tűnik, a hollywoodi filmstúdiók vezetői kezdenek rájönni arra, hogy nem érdemes széllel szemben haladni és megpróbálják legalizálni a fájlcserélő (P2P) hálózatokat.

Egykor - hogy csak az ismertebbeket említsük - a Napster, a KazaA és nemrég a Grokster esett áldozatul a zenei és a filmipar jogászainak. Egy ideje azonban mintha valami megváltozott volna ezen a területen, és egyre több cég kezdeményezi, hogy a népszerű rendszerek ne tűnjenek el, inkább alakuljanak át legálissá. A legújabb példa most erre a Peer Impact nevű fájlcserélő hálózat esete.

A filmiparral, illetve az NBC Universal filmstúdióval kötött exkluzív megállapodás értelmében ugyanis a Wurld Media (a Peer Impact üzemeltetője) filmek százait kínálhatja majd - immár legálisan - letöltésre. Az NBC az első filmstúdió, amelyik félretette a fájlcserélő rendszerekkel szembeni félelmeit, és bevállalt egy ilyen kapcsolatot.A Peer Impactnál minden zeneszám 99 centbe, minden számítógépes vagy videójáték 19,99 dollárba kerül. A filmek árát ugyanakkor még nem határozták meg. Az érdekesség a dologban, hogy a rendszer regisztrált tagjai tovább ajánlhatják az adott műveket másoknak, és amennyiben tőlük is megvásárolják, akkor az árból öt százalékot kapnak. További öt dollárt kap alkotásonként az a felhasználó, aki lehetővé teszi, hogy egy művet tőle vegyenek meg, és az ő számítógépéről töltsék azt le. Ebben az esetben a tárhelyért fizet a cég. "Ezáltal nagyon olcsóvá és kifizetődővé válhat majd a fájlcserélés, nemcsak az NBC-nek, de a felhasználóknak is, és megszűnnek a szerzői jogsértések is" - nyilatkozta Joseph Hatch, a Wurld Media igazgatója.

Azt, hogy szerzői jogilag védett tartalomról van-e szó, a Peer Impact rendszere automatikusan ellenőrzi. A használt fájlformátumok - néhány kivételtől eltekintve - a WMA és a WMV. Deepa Iyer, a Park Associates nevű piackutató cég elemzője szerint csak idő kérdése az egész és amint a többi hollywoodi filmstúdió is rájön arra, hogy ez milyen jó üzlet is nekik, azonnal váltani fognak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Caro #24
  Nem-e? :D
  http://www.sg.hu/cikkek/39162
 • BiroAndras #23
  Azért jócskán vannak 4-5 ezerért is 1 lemezes filmek. Az 1-2 ezresekell nincs is baj, azokat veszem én is (olyat is, ami avi-ban már megvan). Egyébként lehet valódi ISO-t is letölteni (/másolni), és kiírni DVD-re. Sőt, borítót is nyomtathatsz hozzá, pontosan olyan lesz, mint a bolti.
 • GodBadka #22
  Eszes Tóni. Dekódólj már egy DRM-es wmv-t, ha nincs hozzá licence-d! Nem DRM-es wmv-t meg szinte bármelyik Media Player lejátszik. Nem kell hozzá VLC.
 • hufnagel #21
  Maga a "dolog" jónak látszik. Első lépésnek megteszi. Mert wmv és wma formátumokért (ami feltehetőleg erősen DRM-el terhelt) én keveset sem fizetek. (Ingyen sem töültök le ilyet, nemhogy pénzért). Lossless, DRM mentes formátumért és bármely asztali számára fogyasztható video formátumért már igen. Mondjuk a számonként 1 dollár még kicsit sok, de ha esetleg elindul akkor majd lesz az még kevesebb is.
 • jocco #20
  15.000Ft??? hol élsz te? Menj már ki a MM s néz közül 1 kicsit, 2-5e Ft-ért vannak a dvd-k 90% s abból is már a drágábak minimum 2-3 lemezesek de 4990-ért már kaphatsz jurassic park vagy vissza a jövöbe trilógiát. Amik drágák azok a TV sorozatok de azok meg minimum 6 lemezesek, s egy félév-év mulva már azok is féláron mennek.
  Nem értem mit össze tudnak nyavajogni az emberek hogy drágák a DVD-k.
  Ami drága azok a zenei CD-k
  mert mig 5000Ft-ból veszek 3 filmet(mumia1-2, skorpió király), addig a mellet lévő pocon meg ott figyel xy 15-20 számos CD-je amiből ha van 3-5 szám ami normális(azt is unom mert a rádió már agyonjátszotta) 4000-5000Ft-ért. Ja és alig van a világon készülék ami vinné a hülye védelem miatt...kicsit magukba kellene szálni a Zenei kiadóknak...SZVSZ
 • immovable #19
  mp3-ért nem fizetek, max ha ape, vagy flac-ba kapnám 99 centért... mp3-t amúgy se töltök soha, ha lehet inkább ape, flac vagy DTS zenét!!!
  A veszteséges tömörítésnél (mp3) igenis hallani a különbséget, persze ha van jó cuccod hozzá!
 • Goaulds #18
  Engem ami megfog egy eredeti CD/DVD vásárlásakor maga a kézzelfoghatósága, szép legyen a tok illetve maga a disk is.
  Ez a megoldás, letöltögetés teljesen olyan érzést keltene bennem mint ha DC-zne az ember, tele ISO val meg MP3-al a vinyóm és még fizetek is érte.
  Inkább azt kellene elérni hogy ne 15 ezrekért adják a DVD ket hanem a töredékéért! Ekkor aztán tényleg lenne haszna minden kiadónak ugyanis, legalább is sztem nagyon sok ember kiadna egy-egy DVD ért 2-3 ezer forintot, hogy ne keljen szenvedni a sok SF védelemmel, illetve mennyivel szebb már az EREDETI DVD a polcon, mint egy ISO a HDD-n. Jaa és lehet hogy ebből a plusz pénzből többet fordítanának egy egy játék/mozi elkészitésére, és akkor lenne valami tartalma is ezeknek nem csak látványa / Tiszetelet a kivételnek/
 • assdf #17
  Az mp3 is veszteséges tömörités ha eddig nem tudtad volna.
 • tomo #16
  de en zenerol beszeltem. midvegig, csak egyesek ugy tunik nem tudnak olvasni.

 • gyandor #15
  Letöltöttem, kivételesen elolvastam a felhasználási feltételeket. Az a bökkenő, hogy a jutalékot csak a rendszeren belüli újabb vásárlásokra lehet felhasználni.