Magyarorszag.hu

Az ország hatvan százaléka nem ért a számítógéphez

Az elmúlt két évben sikerült lerakni az információs társadalom alapjait, a következő időszak legfontosabb feladata az ország lakosságának hatvan százalékát érintő digitális írástudatlanság felszámolása, mondta Kovács Kálmán szakminiszter az Országgyűlés informatikai bizottságának éves meghallgatásán.

"Az elmúlt két évben sikerült lerakni az információs társadalom alapjait Magyarországon, a személyes adatok védelmének tiszteletben tartásával megszületett az elektronikus információszabadságról szóló törvény, erős verseny indult el a távközlési szektorban, több mint 2500 településre jutott el a szélessávú Közháló, a Közigazgatási eljárásról szóló törvény pedig megteremtette az elektronikus ügyintézés feltételeit. Megalakult a Jövő Házát, a Csodák Palotáját, a Nemzeti Digitális Adattárat (NDA) és a Nemzeti Audiovizuális Archívumot felügyelő Neumann Kht., és erősödött a hazai informatikai szektor nemzetközi jelenléte" - összegezte a ciklusban elért eredményeket Kovács Kálmán szakminiszter az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottságának éves meghallgatásán.

A távközlési versenyt jelzi, hogy az elmúlt hetekben több szolgáltatónál ötezer forint alá csökkentek a szélessávú internet havidíjai, ez az összeg egyébként korábbi felmérések szerint lélektani határnak számít: ilyen tarifák mellett váltanának szélessávra a modemesek. A tarifák csökkenését az OECD 2002-2004-es időszakot vizsgáló jelentése is alátámasztja, közölte Kovács Kálmán. Az év végéig további négyszáz településen épül ki a Közháló, 2006 közepére pedig a tárca számításai szerint minden második háztartásban lesz asztali számítógép. Az internetezők száma 2006 végére 2 millióval bővülhet.

Európa az információs társadalom fejlesztésében a hozzáférésről a hozzáértésre helyezi át a hangsúlyt, ennek megfelelően a GVOP informatikai tárgyú pályázatai nagyrészt szolgáltatás-fejlesztéseket támogatnak, kivétel ez alól a szélessávú internet kiépítésének támogatása. A miniszter szerint a legnehezebb feladat a felhasználói igények felkeltése, mert a magyarok legalább 60 százalékának nincs gyakorlata a számítógép használatában. A digitális szakadék felszámolására speciális képzési programok indultak vakoknak, mozgássérülteknek és időseknek, elindult az IT-mentorok képzése.

Az idei év második felének feladata volt az NFT előkészítése, ehhez a szakmai szervezetek bevonásával iparpolitikai ajánlás is készült. Az IHM elkészítette, és társadalmi vitára bocsátotta a Nemzeti Szélessávú Stratégiát, a médiatörvény digitális televíziózás elterjedését gátló szabályai miatt pedig az Alkotmánybírósághoz fordult a miniszter. Az informatikai szektor külgazdasági kapcsolatrendszerét erősíti, hogy az egyesült államokbeli Virginia után immár Szncsenben (Kína) is létrejött a Magyar Technológiai Központ (HTEC).

A miniszter a bizottság felvetésére elismerte, hogy hazánk lemaradásban van a kábeltévés piac szabályozásában. Pettkó András, a bizottság MDF-es tagja felvetette, hogy széles körű tájékoztató kampánnyal kellene népszerűsíteni a munkáltatók által járulékmentes juttatásként adható internet-jegyeket. A miniszter válaszában elmondta, hogy a munkavállalók a mai napig az élelmiszerjegyeket részesítik előnyben az internettel szemben.

Erdész Zoltán (Fidesz) a kizárólag magyar csatornákat tartalmazó kábeltévés csomagokról kérdezett. Az informatikai tárca erről legfeljebb ajánlást fogalmazhatott meg a szolgáltatóknak, de az egyeztetések eredménytelenek voltak, mondta Kovács Kálmán. A miniszter szerint azonban két év múlva a digitális technológiának köszönhetően mindenki a kedve szerinti programcsomagot állíthatja össze a kínálatból.

Rogán Antal (Fidesz) bizottsági elnök kérdésére az informatikai miniszter elmondta, hogy a Millenáris park épületeinek felújítására, a Jövő Házára és a Csodák Palotájára eddig összesen 1,5 milliárd forintot költöttek, amelyből több mint 300 millió forint céges szponzorációból származik. A bizottság elnöke elismerte a tárca távközlési szabályozásban elért eredményeit, bírálta viszont az IHM-et az egyéni döntések alapján elosztott támogatások és az Állami Számvevőszék jelentésében megfogalmazott kritikák miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ceb #11
    Ez üt. Jót röhögtem rajta.
  • Axon #10
    Elnézsét, elgépeltem.
    feloka = felokosítását
  • Axon #9
    "az ország lakosságának hatvan százalékát érintő digitális írástudatlanság felszámolása - mondta Kovács Kálmán"

    Talán kezdhetné saját maga feloka miniszter úr, hogy ne mondjon olyan kapitális hülyeségeket a tévében.


    "unkavállalók a mai napig az élelmiszerjegyeket részesítik előnyben az internettel szemben"

    A büdös prosztó prolija, hát nem megint zabálni akar... :-)
  • Evil Merodak #8
    Digitális írástudatlanság? Hehe íme egy jó kis példa ha akartok egy jót röhögni. :D
  • Laci73 #7
    BlackRose: Ne félj, addig lesz kenyerünk :)
  • irkab1rka #6
    Tiby:
    1, ne tegyél y-t a neved végére.Hidd el nekem, jobban jársz :)
    2, mivel senki nem ért mindenhez, mindenkit le lehet nézni valamiért
    3, ezt mindenki meg is teszi
    4, aki valamit meg akar tanulni, akkor megtanulja. Ha nem ,akkor lusta, vagy nincs ideje, vagy korlátozott szellemi képességű.

    Béla Bácsi: és mit gondolsz azokról, akik nem tudják leolvasni az órát, és már elmultak 6 évesek? :) És azokról, akik nehezen vagy egyátalán nem tudnak olvasni? Azokról, akik képtelenek 3 darab 1000 alatti természetes számot fejben összeadni? Türelem az ARÁNYOK idővel javulni fognak, de már régen jedik fogják ütni egymást, és még mindíg lesz olyan ember, aki nem tud olvasni. Igyekezz, hogy a tieid ne tartozzanak közéjük.
  • Tiby #5
    A billentyűzeten hol található az ékezetes betű?(Amúgy csak vicc volt)Szerintem sokan nem értenek hozzá,de attól nem kell lenézni őket.Már tapasztaltam hogy ismerősök leszóltak pár embert hogy mostmár nem igaz hogy nem tudod megtanulni hogy kell a cuccost kezelni aztán rájukhagyták hogy tanulják meg egyedül.Én meg odamentem mondom nem kell idegeskeni én majd megtanítom a dolgokra.Hát mondom ilyet
  • Béla bácsi #4
    Hülyeség szerintem mindenkibe azt a szöveget sulykolni, hogy ha nem használsz számítógépet, akkor nem is vagy ember. Egyébként is elöregedőben van a társadalom, mit lehet ezen akkor csodálkozni? A számítógép megléte önmagában még nem jelenet semmit, azt tudni kell (értelmes dolgokra) használni. Egyébként csak annyit ér el az illető, hogy a mocsok digitális formában éri el. Egy olyan társadalomban, ahol a győzike és a megasztár a legnézettebb műsor, nem tudom, hogy mi hasznát vennék a fenti műsorokat konzumáló emberek a számítógépnek. Csak eggyel több csatornából ömlik rájuk a ganéj.
  • BlackRose #3
    Szóval ezek szerint az ország 40% IT szakember?
    Na ez így nem jó. Ha valaki naponta ül a gép előtt és netezik, levelet ír meg tudja az alapvető használatot az még attól nem ért a számítógépekhez, az csak csupán használja. Tehát ez így biztos nem jó, az ország 98% nem ért a számítógépekhez (kb.) de 60% nem tudja használni ez már esetleg közelebb áll a valósághoz.
    Tehát ha valaki használja a gépet akkor az még véletlenül sem jelenti, hogy ért is hozzá, na hányan vannak azok akik átlagos vagy átlagon felüli userek és csak nagyon abstraktúl, nagyon általánossan tudják, hogy mi is a számítógép, és, hogy mi a működési elve. Tehát ezek az emberek sem értenek a számítógépekhez, de erre nincs is szükségük. Ez nem is baj. Úgyanígy van ez pl. az élet más területén is, attól, hogy valamit használunk még nem jelenti, hogy értünk is hozzá... értünk e az autóhoz mindannyian, vagy csak ismerjük az interface-t (gáz, fék, kormány stb.) és vezetünk. Na ez így van a számítógépekkel is, és 90% esetben szó sem lehet hozzáértésről...
    Na az viszont már baj, hogy ha 60% nem használja azt ami nélkül szerintem lehetetlen ma minőséges életet élni (számítógép) egy 50 éven aluli személynek.
  • klastrom #2
    Szornyu nem ?? Katasztrofa bazz !
    Es az a baj hogy nem az o hibajuk ez elsosorban