Dojcsák Dániel

A Siemens - BenQ itthon is beindul

Hat héttel a nagy bejelentés után, miszerint megalakult a masszívan veszteséges Siemens Mobile-t felvásárló cég új üzletága, a BenQ Mobile, hazánkban is létrejött a helyi fiókcég. Az október 5-i akvizíció után létrejövő müncheni székhelyű BenQ Mobile jelenleg csupán annyit tervez, hogy 2006 végére nyereségessé teszi önmagát. Vajon sikerül-e?

Az eredetileg tajvani illetőségű BenQ - ami egyébként egy mozaikszó és annyit tesz: Bringing Enjoyment and Quality to life, azaz Élvezetet és minőséget vinni az életbe - a világ egyik vezető szórakoztatóelektronikai berendezés- és perifériagyártó cége, és az ázsiai régióban méltán híres okostelefonjairól és UMTS-megoldásairól is. Ugyan az európai régióban viszonylag kevéssé ismert, de a ma Budapesten megtartott sajtótájékoztatójukon Josef Forer - korábban a Siemens, most a BenQ Mobile CEE (Central-East Europe) vezetője - részletesen kifejtette, hogy a két cégben rejlő értékek egyesítésével könnyen jó pozícióba kerülhetnek.

Egy kis Forma-1-es zsargonnal élve hozzátette, hogy ugyan csak a második sorból rajtolnak, de a Siemensnek bevált értékesítési csatornái vannak, komoly kutatás-fejlesztési hátterük van, ráadásul egy 150 éves múltra visszatekintő technológiai cégről van szó. A BenQ csak 1984-ben alakult, de közlése szerint magas szintű know-how-kkal rendelkezik, egyszerű hierarchiájának köszönhetően gyors döntési folyamatok jellemzik, magas minőségre törekszenek és gyorsan tudnak reagálni a piaci igényekre.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A társaság tavalyi árbevétele meghaladta az 5,6 milliárd eurót, s világszerte 7 ezer embert foglalkoztat. Piaci részesedése 5,2 százalék volt a világon, s ezzel a hatodik legnagyobb mobiltelefon-gyártó volt. A cégnek a Siemenssel együtt számolva a kelet-közép-európai térségben átlagosan 25 százalékos részesedése van, s ezzel második akar lenni a piacon. Magyarország a részesedés 9-10 százalék körüli, amit tartani szeretne az új társaság is.

Az újszülött cég helyi központja Bécsbe került, ahol a 100 alkalmazott fele dolgozik majd. A többi céghez képest érdekesen alakul a régiófelosztásuk, hiszen Svájctól és Ausztriától elindulva Csehország, Szlovákia, Magyarország, a volt jugoszláv államok, a balkáni területek, Görögország, Ciprus és Izrael került egy szektorba. Ez összességében 114 millió lakost jelent és átlagosan 70 százalékos mobilpenetrációt (Csehország 114, Magyarország kb. 90 százalék). A hazai képviselet szinte teljesen meg fog egyezni a korábbi Siemenses csapattal, akiknek vezetője továbbra is Tárkányi Tamás lesz.

Forer elmondta, hogy az elsődleges cél a nyereségessé válás, amihez két dologra van elsődlegesen szükség: jó értékesítési stratégiára, illetve innovatív, főként high-end termékekre. Az első közös készülékek 2006 tavaszán jelennek majd meg, és ezeken már szerepelni fog mindkét márkanév, de továbbra is lesznek külön-külön készülékek is. A közös nevet 5 évig használhatja a mobilcég.

Kérdésünkre, hogy milyen eszközökkel próbálják a kissé megtépázott Siemens és a viszonylag ismeretlen BenQ neveket népszerűsíteni a jövőben, Tárkányi még nem tudott nyilatkozni. Az új jelszavak a Siemensnél valószínűleg a minőséget és a megbízhatóságot emelik majd ki, a BenQ-nál pedig az innovációt és a meglepő dizájnt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A sajtótájékoztató keretében Tárkányi messziről végigmutogatta a Siemens mostani termékpalettáját, egy-egy szót ejtve az adott készülékről. Szerencsére nem bocsátkozott felesleges specifikációlistázásba, bár maga a performansz némileg öncélúnak tűnt, főleg, hogy újdonsággal vagy konkrét készülékről nem tudtak hírt adni. Sőt kiderült, hogy a jelenlegi portfolióban szereplő CL75-ös főként nőknek szánt divatmodellből nem is jut most a magyar piacra, mert a kapacitások korlátozottak. A cég elismerte, hogy a Siemens Mobile ugyan sok készüléket értékesített a múltban, de mivel ez főleg az alsóbb kategóriás modellek tömeges eladásában merült ki, keveset keresett rajtuk.

Szomorú hír, hogy a BenQ okostelefonok nem lesznek elérhetőek belátható időn belül a hazai szolgáltatók kínálatában, bár igyekeznek meglovagolni a tajvani cég UMTS-ben szerzett tapasztalatát és már ők is bekapcsolódnak a 2006 első negyedévében induló tömeges 3G-őrületbe. Tárkányi nem árulta el, hogy főként melyik szolgáltató preferálja új készülékeiket, elmondása szerint mindhárom cég nagyon fontos számukra. Kiemelte, hogy a 3G-vel szemben mind a szolgáltatóknak, mind pedig a gyártóknak nagyok az elvárásai, és kérdéses, hogy az operátorok milyen szolgáltatásokat kínálva érik el céljaikat, és milyen ütemben nő a lefedettség főként a felhasználók kivárása és a lefedettség hiánya miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 1990 #11
    van egy alcatel vanthacmaxom még jól birja a strapát nagy baltával vertem bele semmi baja se lett csak annyi a rossz hogy nem tud annyit mint ezek az ujjak
  • Mike #10
    meg azokat, akik nem vesznek a cigóknak 100k-s telefont, hogy arra verjék magukat 2 hétig, amig náluk van (rejtett cigó támogatás)
  • Csudri #9
    Éljen-éljen! Támadjon csak fel a Siemens! Az elmúlt 5 évben csak Siemens telefonokat nyúztam, és mindegyikkel elégedett voltam. Remélem, amikor jövőre ismét készülékcsere lesz, akkor lesz a piacon valami jó cuccuk, ugyanis csak a Siemens és az SE telefonok tetszennek. A Nokia meg pukkadjon meg! :D
  • Athlon64 #8
    Nekem most egy SE K300i van, de a 2éves Siemens C62-es még a mai napig jó. Értem ez alatt, hogy stabil vonaltartás, hoszú üzemidejű akku, jó billentyű!
    Ja és amióta megvettem a mai napig éjjel-nappal megy, sose kapcsoltam ki akár csak éjszakára!

    A BenQ-ól meg annyít, hogy egy szkennerem volt ilyen.
    Nem volt semmi baja, de hely hiányában leváltottam a nyomtatómmal eggyütt egy Multifunkciós ketyerére!
  • 12346 #7
    közeli ismerősöknek, asszonynak volt siemens-e az elmúlt 2 évben és egyikük se volt jó véleménnyel róla. asszonyé pl egy év után tényleg nem működött "rendeltetés szerűen":)
  • Hedgehunter #6
    Legelabb egy kis szint hoznak mobilvilagba...
  • Tomalak #5
    A régi siemensek pl c35 még nagyon jók voltak az ujabbak meg hát.. mondjuk én az sx-1 el is halálosan megvoltam elégedve.
  • sped #4
    BenQ odabasz. Nézd meg az X800-as billentyűzetüket. Van még egyéb jó termékük is.
  • OMax #3
    Fuaj de utalom a benq-t :) nemtudom miert de eddig csak negativ emlekeim vannak!
  • Cat #2
    Az, hogy alsókategoriás telefonokat gyártanak, nem feltétlen a gagyi szinonimája. Tömegtermelésre álltak be, mivel gondolom a piaci részesedés növelése volt az elsődleges, és kevés pénzből ilyen telefonokat lehet kihozni. Ez messze nem jelenti azt, hogy nem tudnak jót (jobbat) gyártani, csupán annyit, hogy a plebset akarták kiszolgálni, nem a menedzser réteget.