MTI

Elveszítheti Magyarország a Siemens gyártást

A Siemens, illetve annak mobiltelefon-üzletágát felvásárló tajvani BenQ - sanghaji üzemébe helyezi át a mobiltelefon-gyártás egy részét.

A tajvani székhelyű BenQ június elején vásárolta fel a Siemens korábban veszteséges mobiltelefon-gyártó üzletágát. A telefonokat eddig a szingapúri székhelyű Flextronicstól rendelték meg, amit a vállalat Magyarországon teljesített. A kínai nyelvű Commercial Times a BenQ elnökét, Ky Lee-t idézte, aki korábban erről a 21st Century Economic Report című, kínai székhelyű lapnak nyilatkozott. A jelentés szerint az elnök arról is szólt, hogy a BenQ újratárgyalja a Flextronicsszal azokat a gyártási megállapodásokat, amelyek más Siemens mobilmegrendelésekhez kapcsolódnak, mivel BenQ nem elégedett a jelenlegi árakkal.

A Siemens mobiltelefon részlegének átvétele után az új tulajdonos, a tajvani BenQ kevesebb, de magas minőségű készülék fejlesztésére és gyártására koncentrál. A termelési kapacitások súlypontját a költségek csökkentése érdekében áthelyezik, jelentette be a BenQ korábban, a távlati célok ismertetésekor. A gyártás súlypontja Kínára tolódik majd el, ahol a korábbi 30 százalék helyett a készülékek 60 százalékát akarják előállítani.


A Siemens egyike a Flextronics három vezető mobilmegrendelőjének: a mobiltelefon-gyártásból származó bevételek a március végével befejeződött tavalyi pénzügyi évben 33 százalékát tették ki a cég teljes bevételének. A Flextronicsnak Magyarországon több helyen is van gyára: a kelet-magyarországi ipari parkban, illetve a sárvári és a zalaegerszegi egységet magában foglaló nyugat-magyarországi ipari parkban főként műanyag-, és elektronikai alkatrészeket gyártanak, hasonlóan a tabi gyáregységhez, ahol azonban szórakoztató és háztartási elektronikai gépeket is készítenek.

Egy korábbi közlés szerint a Flextronicsnál, Zala megye legnagyobb, 6 ezer embert foglalkoztató munkaadójánál az egyik háztartási elektronikai termék rendeléseinek visszaesése miatt május végéig, négy szakaszban már összesen 900 fős leépítésre kényszerülnek. A Flextronics Magyarország Kft. a mostani értesülést nem kívánja kommentálni - közölte a társaság kommunikációs ügynöksége.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Raszkolnyikov #16
    Én kitaláltam valamit azügy orvoslására. állítólag ütközik az Európai alkotmánnyal, de hátha meg tudja majd valameikőtök valósítani.
    Szal: A világ egyik legerősebb (ha csak nem legerősebb) piaca a nyugat Európai piac (fizetőképesebb mint a Kínai és nem annyira telített mint az amerikai). Nos ha az Unio minen polgára a fizetésének mondjuk 10 vagy 15 százalékát csak olyan termékre költhetné el, amit az Európai Unióban gyártanak, akkor az hatalmas vonz erő lenne a külfölditőke számára. Minden tőkés, aki erre a nagyon erős piacra termel, ide rakná a gyárait, nem pedig többezer kilóméterre larrébb. Ez főle Kelet Európának lenne jó, mert elég közel van a Nyugati piachoz, kisebb az adó, már egészen elfogadható az infrastuktúra és kissebbek a bérek.

    szerintem ez így tök jó lenne.
  • smv #15
    De azért az nem mind1, hogy x magyarnak van munkahelye, vagy sincs...
  • Idegroncs #14
    Hurrá!!!!!! A Siemens az egy nagyhatár kaki!!!
  • pemga #13
    Ööö, kik? :). Egyébként a "kiürül"-ben teljesen igazad van, lakosságilag is folyamatosan csökken. A US egy hasonló, érdekes kérdés, ők a rengeteg bevándorlóval tartották fent a szintet, de a pénzt tekintve folyamatosan engedik át másoknak (pl. araboknak, de kínaiak is már sok mindenre ráteszik ott a kezüket, most éppen komplett olaj-bizniszt akarnak venni)
  • JZO #12
    nekem úgy tűnik, hogy az öreg kontinens kezd kiürülni. Minden települ át a távolkeletre. Nem azonnal. Apránként. Miért nem tesznek ezellen semmit sem ?
  • pemga #11
    Magyaroknál még azt szokták kiemelni, hogy "munkáltató-barát" a fluktuáció kezelése is. Magyarán két hónap alatt fel lehet mondani és csá (még a legális keretek között is). Nyugat-EU-ban ez nem így van, ez is egy ok a kelet felé vándorlásra. De persze van tőlünk is keletebb :). (Egy ideig, utána körbeér... de az még nagyon soká lesz.)
  • sokoo #10
    Pharaoh: nyugodtan lehet itt minőségi készülékeket gyártani, nincs tudáshiány. (Lásd: Audi, Nokia..) A Flexnél így is maradt 5600 ember, ami szvsz ősszel szépen lassan újra növekedni fog.

    Felfedező: esetenként óriási különbség van a minőségben. Főleg azoknál a termékeknél látványos, amikhez nem elég a jó gyártósor, hanem szakértelmet is kíván. A kínaiak gyorsan fejlődnek, de messze vannak még tőlünk.

    Mellesleg a gyártás ugyan olcsóbb, de a logisztikai költségek jóval magasabbak, nem beszélve a visszafelé irányuló forgalomról. (Javítás, garanciális esetek, alkatrészellátás...)
    Ez utóbbit magas költségei, és szakértelem hiányában nem fogják tudni még egy ideig Kínába vinni.

    A fenti cikk amúgy is csak pletyka, döntés még nem született a kérdésben.
  • Pharaoh #9
    Arra akartam kijukadni, hogy ahova betanított munkás kell, ahoz drágák vagyuni.
  • Hedgehunter #8
    Adocsokkentes lesz jovore majd az kedvezo hatassal lesz a kulfodi tokere.....
  • ZsoltiMC #7
    Teljesen mindegy, hogy a betanított munkás magyar, vagy kínai, a minőséget a gyártósor határozza meg. Azt meg ugye fel lehet csomagolni és huss..