Napi Online

A szolgálatók szerint jól terjed a 3G hazánkban

Az EDGE és 3G technológia a szolgáltatók elmondása szerint - bár konkrét számadatokat nem adnak meg - a várakozásoknak megfelelően terjed hazánkban. Mivel sokan már most is elsődleges nethozzáférésre használják az említett technológiákat, ez a trend a hagyományos helyhez kötött széles sávú szolgáltatókat néhány éven belül nehéz helyzetbe hozhatja.

Alaposan össze kell szednie magát annak a képzeletbeli előfizetőnek, aki manapság a széles sávú hagyományos hozzáférés sebességét megközelítő mobilinternetezési lehetőségek közül akar választani, és még nem kötelezte el magát a megfelelő mobilszolgáltató mellett. A hatalmas reklámzajban egymást érik a három mobiltávközlési vállalat ajánlatai. Úgy tűnik, hamarosan elérkezik az idő a korábbi vezetékes vagy kábelhálózatokon keresztüli gyors internetezés trónfosztásának megkezdésére, bármilyen gyors adatátvitelt is biztosítanak az utóbbiak.

Öt évvel ezelőtt az analóg modemes internetezők szomorúan konstatálták, hogy a minden technikai kütyüt elsőként megvásárlók már ISDN-vonalakon szörföznek. Azoknak pedig, akik ISDN-jüket idő közben ADSL- vagy széles sávú kábeles hozzáférést biztosító technológiára cserélték, most fel kell készülniük arra, hogy 2006-ban már minden bizonnyal az EDGE és 3G-s rendszerrel netezőktől kényszerülnek lesújtó pillantásokat begyűjteni, azok dinamikus módszerének terjedése miatt. Természetesen utóbbiak sem számíthatnak sokáig a leggyorsabbak közé: október végén a T-Mobile bejelentette, hogy megkezdte a HSDPA (High Speed Downlink Packet Access - nagy sebességű letöltési csomag-hozzáférés) rendszer hazai tesztjeit.

Ez pedig azt jelenti, hogy az új előfizetők piacán előbb-utóbb mindenki a mobilinternet felé fordulhat, hisz ölünkben a laptoppal akár egy János-hegyi padon vagy egy balatoni vitorláson ülve is netezhetünk, és ami nagyon fontos, immár valóban gyors adatátvitellel. Ebbe az irányba hat hazánkban a laptopok rohamos terjedése is az asztali számítógépek rovására. Amíg tehát a szakmai berkekben 3.5G-nek is emlegetett HSDPA elindul hódító útjára, a T-Mobile például 2006 első felére ígéri a kiépítés megkezdését a teljes hazai 3G-hálózaton, érdemes górcső alá venni, hogy jelenleg mit is tud a hazánkban már hozzáférhető két viszonylag modern és nagy sebességű mobilinternetes rendszer, vagyis az EDGE és a 3G.

"Az EDGE technológia révén, amely másodpercenként maximum 220 kilobit adat letöltésére képes, lehetővé vált szélesebb spektrumon is a mobilinternet használata" - tájékoztatta a Napi Online-t Zoltai Ildikó, a T-Mobile Kommunikációs Igazgatóságának munkatársa. Sőt, egyenesen arról számolnak be, hogy sokan már most is elsődleges internetelérésre használják a szolgáltatást. A T-Mobile 2005 végéig 160 településen, a lakosság 60 százaléka részére teszi elérhetővé ezt az adatátviteli formát.

A 3G által biztosított másodpercenkénti 384 kilobites sebesség már megközelíti a jelenleg használt széles sávú vezetékes kapcsolat, vagyis az ADSL 512 kbit/s-os teljesítményét. Olyannyira, hogy a 3G-vel kényelmesen lehet videotelefonálni, zenét- és videoklipeket letölteni. A 3G egyelőre Budapest nagy részén érhető el, de a lefedettség kiterjesztésén folyamatosan dolgoznak. Az EDGE-re és a 3G-re vonatkozó konkrét ügyféladatokkal kapcsolatban a T-Mobile-hoz hasonlóan a Pannon GSM-nél is inkább szemérmesen hallgatnak, de a tájékoztatás szerint a mobil internethasználat az ügyfélkör minden szegmensében egyre növekszik, s 2006-ban ez a trend gyorsulni fog. Már most látszik, hogy az úgynevezett Mobile Data csomagok adta lehetőséggel egyre többen élnek, s a hordozható számítógépek és okostelefonok eladásainak növekedése is arra enged következtetni, hogy egyre többen fogják a mobilinternetezést választani, tudta meg a Napi Online Hajnal Géza mobiladat- és üzletfejlesztési igazgatótól.

A 3G-szolgáltatásra előfizetőknek a csomagban kapott kártyát be kell helyezniük a lapotopba és máris netezhetnek, e-mailezni, sms-t küldeni és fogadni, telefonkönyveket és naptárakat szinkronizálni. Az egyes mobilszolgáltatóknál a 3G-szolgáltatás igénybevételét lehetővé tévő PC-kártyák valamivel több mint 24 és csaknem 70 ezer forint közötti összegért szerezhetőek be. A fenti irányár a számos kedvezménynek és részletfizetési lehetőségeknek köszönhetően tovább csökkenhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #20
    Csak azt utálom ebben, hogy végigerőltetik az egész "technológiai szamárlétrát" a fogyasztókon, mert minden lépcsőfokon le lehet húzni őket, holott léteznek már sokkal gyorsabb és jobb rendszerek (pl. Japánban) mér nem lehet azokból venni ide is. Annyira drágák, hogy csak a japcsik bírják megfizetni? Vagy inkább az van amit a hozzászólás elején írok?
  • concrete #19
    tanyán?
  • concrete #18
    október táján, nálunk (falun) járt két PR-os f@sz a T-com-tól, hogy ők most ilyen wimax-os cuccot osztanak a népnek(felmérik a keresletet),ott ahol nem lehet adsl-t kiépíteni.
    Mondom jó, de van adslünk, mondjanak egy árat hátha alternatíva...
    - 512-es csomag 25K HUF

    Így, ez most jelen formájában nem alternatíva. Lehet akkor, ha az árát töredékére mérséklik, de számomra ez elképzelhetetlen a magyar viszonyok között.
  • Panther #17
    Ez a cikk merő ostobaság. A felsorolt technológiák mélg a magyar kábeles nethez képest (pl. UPC chello+) is drágák, az pedig 5 megabit, akárhogy is számolom.

    Ez legfeljebb a divatmajmoknak lehet trendi, akik minden héten más telefonnal szaladgálnak és a csajuknak mutogatják a dzsipjükben, hogy "né má', én itt is tudok netezni, milyen kütyüm van".

    A Star Trek-féle "kommunikátortól" (mert a sci-fi babérjaira törnek már) ezek az eszközök még fényévekre vannak, szinte senki sem használja ki a lehetőségeket.
  • dondore #16
    ez elegge valoszinu...
  • dondore #15
    ahol mas nem elerheto...
  • Lame #14
    Ja ez tenyleg tok valoszinu, hogy stabil vezetkes kapcsolat helyett fogok joval instabilabb es dragabb szolgaltatast vallasztani otthoni netezesre.
  • concrete #13
    "Mivel sokan már most is elsődleges nethozzáférésre használják az említett technológiákat, ez a trend a hagyományos helyhez kötött széles sávú szolgáltatókat néhány éven belül nehéz helyzetbe hozhatja."

    ez elléggé valószínűtlen
  • chuck #12
    10 evvel ezelott a mobil telefonalasnak mennyi is volt a tarifaja? Ahhoz kepest azert eleg jol elterjedt :). Par ev kell neki, hogy csokkenjenek az arak, es beepeuljon a napi hasznalatba. Nyilvan most meg nem azok veszik, aki havi netto 100 Ezret keresnek.
  • Zsoltika 007 #11
    Jó lenne az 5 év múlva is. Nemhogy 2...