31
  • Kinca01
    #31
    sziasztok.
    Hol tudok Magyarországon belül interneten SACD-t rendelni,
    Vagy vásárolni Pest megyében?
  • eestwahn
    #30
    Én leginkább a drága pénzen összeszedett CD-gyűjteményemet féltem ezektől az új formátumoktól... Bár lehet, hogy ez is hülyeség.
  • dez
    #29
    (Persze a felsőbb szinteken a minőség már nem csak egy adott hang szépségére vonatkozik, hanem pl. olyan elvárások is, hogy egy apró pendülés is szép tiszta legyen, meg az egyszerre megszólaló 25 orgonasíp is.)
  • dez
    #28
    És nekem honnan is kellene tudnom, hogy pontosan mid van otthon? A B&W átlag hifi fölötti kategória, de pl. a D/A ott is sigma/delta. Amúgy a 192kHz/24 bitet ma semmi sem tudja teljesen visszaadni, a high-end sem. Viszont ettől függetlenül egy CD is igencsak jól kell hogy szóljon egy igazán jó rendszeren (ha nem rossz maga a lemez). Ez megvan? Innen lehet továbblépni. (És hidd el, nincs olyan cucc 1 milló alatt, amit ne lenne érdemes megtuningolni. [Persze csak ha tényleg jól csinálják. És így akár néhánytízezer forintból többszázezres lépést tenni felfelé minőségben.])
  • Godefroy
    #27
    Nem értem miért szólod le őket?
    Annyira rossz lenne a 605 ös?
  • dez
    #26
    És? B&W-ből is van jobb és rosszabb. Attól nem lesz csúcsszuper, mert szép. Főleg gyárilag. Ez még nem olyan márka. Tuningoltasd meg a cuccaidat (ha találsz olyat, aki ért is hozzá), kapásból minden jobb lesz. (Amúgy minden bizonnyal ott is egy delta/sigma D/A van.)

    Sajnos sok DVD-A lemez nem más, mint upsampled CDDA.
  • Godefroy
    #25
    Nekem B&W vannak itthon.
    Igazából egy DVDA lemezem van ami normális, Quen.
    NEm mondom nem rossz, de többet vártam.
  • Inquisitor
    #24
    "... nagyon kevés olyan előadó van, aki meg is érdenli, hogy az anyagát DVD-n vagy SACD-n kaidják."
    Na azért egy Mike Oldfield albumot bevállalnék, de azt pont csak SACD formátumban árulták (valami 5.900 volt?), amit bőven megérne, de én valamiért látatlanban a DVDA-t preferálnám. Másrészt kéne valami tisztességes hangláda is hozzá, hogy mondjuk a Tubular Bells-ek úgy szóljanak, ahogyan illik :)
  • dez
    #23
    Pontosítás: "mennyit változhat az amplitudó 2 minta között" --> "mennyit változhat az amplitudó adott időintervallomon belül"
  • dez
    #22
    A térhatásról: egy normális high-end cucc (megfelelően jó CD-t vagy egyéb sztereo hanghordozót beletéve) egy holografikus térhangot hoz létre, ami betölti a szobát. (Mellesleg a 192kHz-es DVD-A anyag is "csak" szteteo, csak 96kHz-ig van 5.1.)

    Apropó, egy high-end setup + megfelelően jó CD-k is ki tudja elégíteni már a high-end igényeket (azaz megfelelően jót tud szólni). (A legtöbb high-end-es továbbra is CD-t használ, és/vagy persze bakelitet.)

    Az átlag setupok főleg a D/A-n, és persze nem utolsó sorban az utána jövő részeken véreznek el. És mivel a DVD(-A)-lejátszókba egy fokkal jobb D/A-t szoktak tenni, mint az átlag(!) CD-játszókba, ez rátesz egy lapáttal a különbségre...

    Szal érdekes dolgok folynak audio téren... :P
  • dez
    #21
    Egyesek számára a high-end inkább státusz-szimbólum, és szándékosan tornázzák felfelé az árat, de valójában olcsóbban is ki lehet azért hozni. (Persze azért nem fillérekből.)

    2 high-end cucc összehasonlításához már tényleg nagyon vájt fül kell, de egy átlagos hifi setup (főleg, ha az csak ilyen kvázi-hifi, ami ma divat), és egy high-end setup közötti különbség égbekiáltó! Azaz bárki hallhatja. (Ha épp nem, akkor ott gáz van.)
  • dez
    #20
    Azt hiszem, te egy kissé elfogult vagy, és nem tudsz mindent.

    Now, check this:

    Az SACD-nél van egy probléma. Ez mégpedig az, hogy egy adott hang frekvenciájától függ az amplitudó-beli felbontás (más szóval hogy hány biten tudja visszaadni azt a hangot). 2,8MHz a mintavétel (ami itt csak arra vonatkozik, hogy a pillanannyi amplitudó magasabb vagy alacsonyabb [minimum egy egységnyivel], mint az előző), ami soknak tűnik. De máris nem olyan sok, ha azt vesszük, hogy egy zenei jel (ami ugye sok különböző frekvenciájú hangjel eredője) adott pillanatban mutatott amplitudójának 16 bites pontosságú meghatározásához 2^16=65536 ilyen "1-bites" mérésre lenne szükség. Ez 1Hz-es sávszélességnél (tehát 1Hz-es, ill. annál mélyebb hangok) 2*65536 mérés, 1kHz-esnél máris 131MHz-nél járunk... És 20kHz-es sávszélességnél már bizony 2,6GHz-nél! Hol van ehhez képest a 2,6MHz? Mi következik ebből? 2 dolog: 1. az SACD tranziens átvitele (mennyit változhat az amplitudó 2 minta között) nem túl jó, 2. a magasabb frekvenciák felé haladva egyre rosszabb a felbontás, egyre kevésbé adja vissza az összetett jeleket (így azok zajosak lesznek).

    Ezen okokból az újabb SACD-lejátszókba már be van építve némi hangfeldolgozás, olyan formájában, ami a DSD-t (SACD-s Direct Stream Digital) visszakonvertálja PCM-mé, különféle trükköket csinál vele (pl. oversampling) - ezt a PCM jelet ki is szokták vezetni SPDIF-ként :) - majd egy "hagyományos" delta/sigma D/A (ami újfent ilyen 1-bites trükközés, csak magasabb frekin, lásd alább) csinál belőle analóg hangot... (Úgyhogy szegény hang nem kevés megpróbáltatáson megy keresztül. Bár itt legalább kevesebb a zaj, de már nem igazán az eredeti hangot kapjuk.)

    Apropó, delta/sigma D/A... A DVD-A 192kHz/24-bitje is csak egy elméleti szám. Miért? Mert abban (is) egy delta/sigma D/A van, ami a fenti 1-bites móka, csak visszafelé - igaz, már jobb esetben nem 2,8MHz-en, hanem pl. 33. Ez persze nagyságrendekkel kevesebb, mint amennyire szükség lenne, így igazából itt is igaz, amit fentebb írtam. És ez igaz az összes mai hangcuccra, amiben ilyen D/A van, azaz a cuccok 99%-ára!

    (Emiatt van, hogy az ilyen D/A-k dinamika-tartománya, és egyéb paraméterei csak kicsivel jobbak, mint egy 16 bitesé, pedig elvileg sokkal jobbnak kellene ugye lennie.)

    Hozzáteszem, a DVD-A egy bitje kisebb egység, mint az SACD-nél, így semmi oka annyira zajosnak lennie a halk hangoknak.

    Mi a megoldás a delta/sigma D/A problémájára: minőségi multibites D/A. Ugyan ebből 18 bites a legjobb, ami létezik (mert nagyon komoly műszaki kihívás, hogy minden lépésköz pontosan a fele legyen az előzőnek [mert itt ugye minden bit "megvan", 1-1 szintezés képében]), de az legalább 192kHz-en is megvan! (Sőt még van oversampling itt is.) És igazából 18 bit már éppen elég. Csak épp az ilyen jó D/A-k igen drágák...
  • HappyBoy
    #19
    A másik meg az, hogy nagyon kevés olyan előadó van, aki meg is érdenli, hogy az anyagát DVD-n vagy SACD-n kaidják. A többi mindenhogy szörnyű. :)
  • HappyBoy
    #18
    Egy jó dinamikájú bakelit lemez közelébe sem érnek.
    A SACD jójó, de még nem az igazi. Pedig nagyon jó cuccon hallgattam.
  • Inquisitor
    #17
    "Jut eszembe,itthon milyen árban vannak ezek a DVD Audio lemezek?"
    Valamelyik on-line DVD/CD shopban 5000-9000 között voltak. Meg is lepődtem, mert volt olyan ami annyi volt mint sima CD-ben.
  • Inquisitor
    #16
    "Ugyan mind az SACD, mind a DVD-Audio lejátszható egy hagyományos DVD-készüléken is, ám a sztereó hangszórókon finoman szólva sem igazán jönnek ki a térhatású hangok."
    Erős túlzás, mostanában is csak kb. minden 4-5. lejátszó. De kb. 2x annyi a DVD-Audiot, mint a SACD-t.
  • noss
    #15
    high-end célra alkalmas igazán az SACD és a DVD-Audió is, amikor a vájtfülűek is élvezik a minőséget. Főként akusztikus hangszerek (és az ének) hangjának reprodukálásához van szükség ilyen magas minőségre. Persze ebben a kategóriában egy ólcsó lejátszó is minimum 500 000 Ft-ba kerül, az 24-karátos arannyal bevont csatlakozók alapnak számítanak, akárcsak az 50 000 Ft/méter árfolyamú kábelekek.
    Gondolom mondanom sem kell, hogy a társadalom elég szűk rétege élvezi a high-end zenehallgatást. A pénz itt nem elég, ha nem művelted ki eléggé a füled, fölösleges sokat költeni.
    A cikkíró sincs szerintem képben a formátum igazi céljaival, célcsoportjával kapcsolatban...
    Az SACD és DVD-Audió a jóöreg bakelit lemezek leváltására (audiofil körökben még mindig ez adja a legjobb, legrészletdúsabb hangot) és a már szintén koros CD korszerűsítésére vannak kitalálva.
    Akit érdekel a téma, lapozzon Hifi Magazint vagy Sztereo-t (ha ez utóbbit még nyomatják).
  • dez
    #14
    "A SACD és a DVD-Audio elméletileg a világ két legjobb audiolemez-szabványa is lehetne. A legtöbb lejátszó támogatja őket, ám évek óta egyik formátum sem akar igazán elterjedni."

    Szerintem ez nem így van. Az SACD-t csak SACD-látszó játsza le, és a legtöbb DVD-játszó nem ismeri a DVD-A-t.

    Az nagyon valószínű, hogy ezek nem fogják leváltani a CD-t, vagy az MP3-as letöltést (itt most a fizetősre gondolok), mert a legtöbb embernek nincs rá igénye, de azért rétegigény kielégítésére meg kellene maradniuk. (Aztán még a végén azért fogunk izgulni, hogy legalább a CD maradjon meg, legalábbis az albumok lossless elérhetősége, nem csak az mp3 legyen.)
  • Thrawn
    #13
    Azután ott vannak ugye a felharmonikusok, amik egy részét nem hallod ugyan, de a hallható tartomány hangképét erősen befolyásolják. Szóval mégis csak igénytelenség?
  • Sanyix
    #12
    Igénytelenség? Vagy inkább nem sírnak egy olyan dolog miatt, amit nemis hallanak :) mert ugye az emberi fül korlátolt frekvenciatartományt hall.
  • zzebi
    #11
    "lehet ám ezeket a DVD-ket is grabbelni,és gond nélkül átkonvertálhatod akármilyen formátumba"

    Na látod, épp ez az, ami nem igaz. Kíváncsi lennék én arra, hogy mikor tudod te a SACD adatot számítógépen beolvasni. Ez legfeljebb akkor lehetséges, ha hibrid lemezről van szó, tehát egy CD-Audio réteg is van a SACD réteg alatt.

    A SACD-t épp azért nem lehet másolni, mert a számítógépes lejátszók nem ismerik a formátumot, csak az erre felkészített asztali lejátszók.
    Sajnos még az sem segít, hogy "lelopod" a digitális kimenő SACD jelet az asztali lejátszóból, merthogy nincs digitális SACD kimenő jel az asztali lejátszókon.
    Ugyanis az összes SACD lejátszónak csak analóg SACD kimenete van. Általában Stereo és 5.1 kimenet külön-külön.
    Tehát az egyetlen lehetőség, hogy az analóg jelet digitalizálod újra, amivel viszont elveszíted azt a minőséget, amiért a SACD-t megvetted.

    Normál esetben a SACD lejátszót szuper jó minőségű analóg RCA kábelekkel kell az erősítő bemenetére kötni. Ezután az erősítőn be kell állítani, hogy a bemenetre kötött jelet mindenféle feldolgozás nélkül csak analóg módon erősítse és közvetlenül tolja ki a hangszórókhoz.
    A hangminőség persze csak akkor marad igazán jó, ha az erősítő a ilyen széles frekvenciasávban (mondjuk 100KHz) képes az erősítésre, kicsi a zaja és a torzítása és megfelelően nagy az teljesítménye (jó széles a dinamika tartomány).
    Mondanom sem kell, hogy megfelelő hangszórók is kellenek.

    Megéri a fáradságot. A SACD formátuma nem igazán hasonlítható a PCM formátumokhoz, amilyen pl a CD. A jelkódolás teljesen máshogy történik, így a CD-vel ellentétben minden hangerőnél ugyanolyan tiszták a hangok. Az eredmény: hatalmas hasznos dinamikatartomány, vagyis tökéletes hanghűség mind a halk, mind a hangos részeknél.

    A PCM kódolás hibája, hogy fix kiteredésű és felbontású a dinamikatartomány, így minél halkabbak a hangok, annál rosszabb minőségűek.
    Ezért van az, hogy kész szenvedés a CD-Audio mastering. Játszani kell a hangerővel menet közben, hogy a legkevésbé rossz nimőségben szólaljon meg az eredmény...
  • pemga
    #10
    Ehhez az eredeti szerint elvileg 50 kapcsolat kell fejenként :). Amúgy pedig a megoldás 6 :)).

    small world phenomenon
    6 degrees of separation
  • NEXUS6
    #9
    Egy pár éve amikor a sony megjelent az SACD szabvánnyal még láttam néhány ilyen lemezt, de azóta lekerültek a boltok kínálatáról. Pedig egy időben nagy hifi buzi voltam, és már kezdtem gondolkodni azon hogy bekéne valami új formátumnak megfelelő lejátszóba ruházni.

    És erre tessék én is orrba szájba MP3-azok, pedig ugye pont én célozgattam az emberek igénytelenségére ezzel kapcsolatban!;)
  • NEXUS6
    #8
    ;)

    Ez egy marha jó példája annak, hogy miképpen hat a net.
    Nos tegyük fel, hogy valójában semmi közvetlen kapcsolat nincs aközött, hogy milyen hozzászólások voltak egy másik forumon.
    Ugyan is elég ha az eredeti gondolatébresztő forrás volt közös.

    Na most az egészben pedig az a szép, hogy a fórumon/sg oldalain megforduló, néhány tucat emberke gyakorlatilag rendelkezik annyi egyéb kapcsolattal, hogy a forumon elhangzó és figyelemfelkeltő infók akár 1 napon belül bárkihez eljusson a Földgolyón!;)))

    Éppen azon gondolkodtam, hogy csinálok egy olyan kísérletet, hogy benyögők egy figyelem felkeltő oltári hülyeséget, vagy valami más infót, amit valahogy meg tudok jelölni, és figyelem hogy mikor, milyen csatornán jön vissza hozzám, és milyen torzulásokkal;)

    Valami jó kis urbánlegend épp megfelelő lenne rá!
  • pemga
    #7
    Ezeket általában hibridként szokták forgalomba helyezni (már azt a keveset), tehát sima cd-ként is látható a lemez. (Persze kevesebb csatornával.) Legalábbis SACD esetén ez volt a szokás.
  • Xcentric
    #6
    Jut eszembe,itthon milyen árban vannak ezek a DVD Audio lemezek?
  • Xcentric
    #5
    "de tényleg fontos, hogy ne csak otthon tudjam hallgatni hamár egyszer megvettem."
    Megfelelő lejátszóval ott halgatod ahol akarod,max ahogy említetted, nem érzed a különbséget egy hagyományosan rögzített anyaghoz képest. Amúgy meg lehet ám ezeket a DVD-ket is grabbelni,és gond nélkül átkonvertálhatod akármilyen formátumba,amit aztán nem csak otthon halgathatsz.
  • Xcentric
    #4
    DVD Audio lemezeket főleg 192KHz-es 24bit-es stereo anyag rögzitésére alkalmazzák,legalábbis én ilyennel találkoztam,és egy közép/felsőkategóriás sztereo hifi rendszeren bőven lehet érezni hogy sokkal jobban szól. Nem sok DVD Audio lemezt-t láttam magyarországon,pedig én szivesen vennék még párat. Nem tud valaki üzletet ,ahol nagyobb választékban kappható (Bp-en)?
  • archkoven
    #3
    Az olyan botfülüek mint én úgy sem hallanak különbséget a CD és a SACD között én legalábbis nemigen hallok. Valójában nekem jó az mp3 is.
    Egyébként autóba, hordozható lejátszóba tök fölösleges ennél jobb minőség mivel a magas háttérzaj miatt ugy sem lehetne érezni a különbséget. Otthoni zenehallgatáshoz viszont lenne létjogosultsága, de tényleg fontos, hogy ne csak otthon tudjam hallgatni hamár egyszer megvettem.
  • bunny
    #2
    SZVSZ az a gond, hogy amíg egy audio CD-t bármiben le tudok játszani, autóban, discman, mezei CD lejátszó, addig ezeket nem. Emellett az átlag embernek a CD is tökéletesen elég, az otthoni kütyük még azt sem tudják kihajtani.
    Emellett a választék sem ugyanaz, legalábbis itthon tutira nem.
  • Caro
    #1
    Van egy olyan sejtésem, hogy ezt a cikket NEXUS6 ihlette ;)
    A cikkhez: ez most érdekes a kiadók részéről, hogy nem támogatják, mert ha jól tudom a DVD-Audio másolásvédelmét nem törték fel. Még :)