Bőgel György

Nagy a verseny az internetes vállalkozások között

A kilencvenes években láthattuk, hogyan burjánzanak az új internetes cégek és miként vonulnak százas sorokban a tőzsde felé. Aztán 2001-2002-ben megfigyelhettük, ahogy tömegével mennek tönkre, úgy hullnak, mint a legyek.

Kétségtelen tény: az internetes vállalkozási szektor ma a reneszánszát éli. Az új vállalkozások óvatosabbak, tapasztaltabbak. Szép sikerek vannak, de lázról, pláne őrületről azért nem lehet beszélni. A korábbi időkkel összehasonítva a mai helyzetet akadnak más különbségek is. Hogy mást ne mondjunk: az árak annyira összezsugorodtak, hogy az induláshoz jóval kevesebb tőke kell. Beszámolók szerint egyes költségek a tizedükre, sőt a századukra (lásd tárolás) estek vissza. Internetes vállalkozások iránt érdeklődő kockázati tőke megint van, de sokan jól megvannak nélküle is, a szükséges pénzt másképp, függetlenségük feladása nélkül is össze tudják szedni.

Üzleti szempontból az indulási és a fenntartási költségek csökkenése részben jó hír, részben rossz. Jó azoknak, akik indulni akarnak, de nekik azt is tudniuk kell, hogy az induló tőke nagysága egyre alacsonyabb belépési korlát. Az internetes vállalkozások piaca és az elektronikus kereskedelem fellendülőben van, vagyis nő a torta.

A tortáért ugyanakkor ádáz verseny dúl, hiszen az internetes vállalkozásokat, az e-boltokat nem védik földrajzi távolságok, a követők és másolók pedig az alacsony költségeknek köszönhetően gyorsan megjelenhetnek. A vállalkozások jövedelmezőségét ez a két trend fogja alapvetően meghatározni: a piac bővülése és a verseny erősödése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!