Specker Balázs

Nemzetközivé dagad az iPod Nano botránya

Brit és mexikói vásárlók is csatlakoztak a most már nemzetközi méreteket öltött iPod Nano pereskedéshez. A fogyasztók a lejátszók sérülékeny kijelzői miatt terelték jogi útra az ügyet.

Az Egyesült Államokban már októberben elindult a pereskedés, miután egyre több vásárló iPod Nanója karcolódott meg vagy vált használhatatlanná, minden különösebb ok nélkül. A kijelzőkkel kapcsolatos problémákat a felperesek tervezési hiányosságnak tulajdonítják. Meggyőződésük, hogy a hibáról az Apple-nek már a megjelenés előtt is tudomása volt, de szerintük a cég - a szűkös határidő miatt - nem foglalkozott velük. "Az Apple iPod Nanóját rekord mennyiségben értékesítették nemcsak az Egyesült Államokban, hanem szerte az egész világon" - nyilatkozta Steve Berman, a felperesek ügyvédje. Feltételezhetően a Nanóknál használt védőréteg sokkal vékonyabb, mint a többi iPodon.

Az Apple csak a Nanók kis százalé­ká­nál ismerte el a hibát, és cáfolta, hogy sérülé­ke­nyebb lenne a termék a többi iPod modellnél. "A széles körből érkező reakciók bizonyítékok arra, hogy nemcsak egy pár raklapnyi Nanót érintő elenyésző prob­lé­má­ról, hanem olyan terve­zé­si hibáról van szó, amelyet még a megjelenés előtt ki kellett volna javítani" - foglalta össze Berman a BBC News oldalán.

A most indult eljárásban is a Hagens Berman Sobol Shapiro jogi cég képviseli a felperesek érdekeit. A kollektív perben Ben Jennings, brit és Roberto Armando Islas Durand mexikói állaporgárokat nevezték meg felperesként, akik így a többi károsult nevében járnak el. A vádirat külön kiemeli azt a reklámot, amiben Steve Jobs, az Apple vezére a zsebéből veszi elő az iPod Nanót. A csalódott vásárlók úgy érzik, ezzel Jobs egyértelműen félrevezette őket, mivel az eszközt nem lehet csak úgy zsebre vágni, vagy tárcában tárolni a fent említett tervezési hiányosságok miatt - értesült a Red Herring.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • torjoz #27
    mert nekem bizonyíték kell nem ígéret
  • torjoz #26
    Hát persze hogy én is úgy veszek MP3 lejátszót, hogy bemegyek egy boltba,;kirakatom az eladóval az összes MP3 lejátszót a pultra; előveszem a hátizsákombol a 3 kg-os tesztkalapácsomat,; mindegyikre rávágok amekkorát csak bírok, és amelyik kibírta a tesztet(vagy legkevésbé károsodott) azt megveszem, vagy ha károsodott, akkor olyan típusú és márkájóbol kérek egy másikat!!
  • cue #25
    "És ne hibáztassuk ezért M$-t és Int€l-t sem! Az ő termékeik - ha néha le is fagynak - legalább strapabíróak."

    Hát az Office valóban nem karcolódik! :)
  • cue #24
    Itten a DeLL gép a napi négy-ötszöri explorer fagyitól sokkal jobban teker, mint egy 100%-on járatott iMac.
    Pedig előbbi a lábamnál van, erősen az asztal alatt - utóbbi meg a füleim előtt 50 cm-re.
  • HappyBoy #23
    Karcolva nem játsza le a zenéket? Éljen a funkcionalitás!
  • Inquisitor #22
    Megértem az elkeseredett vásárlókat, hiszen vettek egy indokolatlanul drága, de legalább semmi extrát nem tudo, ámde design-os MP3 lejátszót, és ennyi pénz ellenére is karcolódik :)
    Nem is értem miért használnak egyes elvetemült emberek képernyővédő-fóliát a telefonjukhoz, fényképezőgépükhöz vagy a kézi konzolgépükhöz???
  • Ronel #21
    hat nem egeszen nekem is van egy ilyen kis szarom, es karcolodik ossze vissza elozo i podoknal megszokott volt hogy zsebreteszed mert nem akarsz kulon taskat venni hozza, azert ilyen kicsi hogy kenyelmessen tudd hasznalni,
    most egy selyemtokban tartom ami ugyahogy lassitja a folyamatot, de en is jelentkezem uj nano... egyebkent az a velemenyem hogy ha varnak meg a kiadassal es tokeletesitik az feluletet akkor kihozhattak volna karacsony elot es megtobbet adnak el belole. a leiras nem pontos szerintem mert nem a kijelzo karcolodik, nincs kulombseg a kijelzo es a tobbi elso felulet kozott.. csak a konzolnal hasznaltak mas anyagot. soval a tobbi resz is ugyanugy karcosodik, emlexem meg amikor leszedtem rola a foliat , de szep volt de mar akkor ereztem hogy itt ez nem lesz oke... mindenesetre csodas kis lejatszo meg kell hagyni


    Pisz
  • Ulkesh #20
    Szerintem kezdjuk beperelni az osszes PDA gyartot, mert a keszulekeiknek serulekeny a kijelzoje es nem lehet oket farzsebben tarolni, sot kulcscsomo mellett sem. Borzalmas..
    Ez tipikusan amerikai hozzaallas, ahol be lehet perelni a Wirhpool-t, mert nem irtak le a hasznalati utasitasban, hogy a mikro nem alkalmas macska szaritasara.
    Szanalmas bagazs..
  • aziru #19
    "valamikor '97 körül adott az applenak az ms egy 150millió dolcsis tőkeinjekciót. de már nincs tulajdonrésze benne (szavazati joga korábban sem volt)"

    Igy van.
    Az MS részesedése csak olyan vagdalózás, mint az egy gombos egér volt korábban. Egyszerű: rá kell dugni egy 1000 Ft-os görgős egeret. Nagy feladat :)
  • aziru #18
    "Én eddig egyetlen Apple terméket próbáltam ki, de elég is volt: QuickTime...
    Mindig is sz*rok voltak az Apple termékei."

    OSX-en tudod melyik a legtrágyább program? Az MS Media Player. Szóval azért mert Winszaron az egyetlen Appl program amit kipróbáltál az a Quicktime volt, még nem jelenti azt, hogy a natív OSX-es verzió is olyan. Igazad van, nem jó a Quicktime for winszar. De én sem azért mondom hogy szar a windows, mert a media player egy trágyadomb, hanem azért, mert naphosszat mac és pc előtt is űlök, így tökéletes összehasonlítási képem van. Természetesen eladtam az utolsó bádoglemezes PC-met, és kizárólag mac-et használok otthon. Azóta nem nyűg a munka.