Specker Balázs

Szkeptikusak a média szereplői a videós iPoddal kapcsolatban

Úgy tűnik, az Apple vezérének, Steve Jobsnak most nehezebb lesz meggyőznie a film-és televíziós producereket, hogy kifejezetten az új videós iPodra készítsenek műsorokat, mint anno a zeneipar képviselőit az iPod elindulásakor.

Mióta Jobs felfedte, az új, videolejátszásra is alkalmas, 2,5"-os kijelzővel ellátott iPodot, a média és a technológiai vállalatok vezetői azon tanakodnak, vajon néznek-e majd az emberek műsorokat a kisméretű kijelzőn, és ha igen, milyen típusú videók lesznek közkedveltek. Sok médiacég számára az is kérdéses még, hogy az Apple által megállapított 1,99 dollár (körülbelül 400 forint) megéri-e majd a befektetést.

"Semmi kétség, hogy a jövőben a felhasználók egyre rugalmasabb módon érhetik el az anyagokat" - mondta Rick Feldman, a NATPE amerikai televíziós szövetsége elnöke a Washington Postnak. Bob Iger, a Walt Disney vezérigazgatója a videós iPod elindulásakor máris arra kötelezte a cég tulajdonában lévő ABC TV Networköt, hogy a Lost - Eltűntnek és a Született feleségek című sorozatokat tegye elérhetővé az új eszközön is - írja a MacNewsWorld.


Azonban nem mindenki lelkesedik ennyire az új lehetőségekért. Az NBC-hez és a CBS-hez közel álló források úgy tudják, az Apple már próbált egyeztetni a két médiaóriással, ám a hírek szerint azok alacsonynak találták az 1,99 dolláros árat. Mindkét hálózat elzárkózott az eset kommentálásáról, igaz az NBC szóvivője úgy nyilatkozott, hogy cége "több vezető piaci szereplővel is tárgyalásokat folytat".

A filmes és tévés producerek ugyan elkötelezettek a kalózkodás ellen folytatott harcban, de közel sem olyan tettrekészek, mint amilyen a zeneipar volt az audió iPod indulásakor. Persze a tévé músorok és filmek letöltése nem új dolog, ám az alkotók még mindig elzárkóznak a benne rejlő piaci lehetőség kiaknázásától. Ugyan a CinemaNow és a MovieLink oldalak már évek óta kínálnak legális letöltési lehetőséget, ám ezek a sikeresnek mondható próbálkozások még mindig elenyészőek a lehetőségekhez képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Quno Jedi #8
    Nagyon szánalmas kis cucc ez. Ha az egyik oldalának egész felülete egy kijelző lenne, még lenne értelme, így inkább vicces... Kétszer nagyobb kijelzőjű japcsi telókat fogtam kézbe anno pár éve a Cebiten !
  • IoIa #7
    Azért, mert a lejátszható video mérete 320x240. Az kinagyítva sem lesz jobb.
  • pemga #6
    Szerintem úgy gondolta, hogy egy DAC van benne. De ezen is lehet változtatni :).
  • Inquisitor #5
    Miért lenne a kinagyított 320x240?
  • IoIa #4
    Nahiszen! 320x240 kinagyítva sem jobb... Sőt!...
  • Inquisitor #3
    Notebookba épített mini projector már van, most dolgoznak PDA-hoz valón. :)
    Szóval nem is hülye ötlet.
  • pemga #2
    Ezt magyarázd meg a kiadóknak is :). Annyira bepörögtek szerintem, hogy tényleg elhiszik ekkora méretben és hanggal akarják a másolók megnézni az új Herripotter filmet... A röhej az, hogy ha a kiadók ezt tekintik a konkurrenciájának, akkor egy idő múlva ők teszik majd azzá (ha máshogy nem, hát kijön majd egy beépített miniprojektor, vagy akármi) önbeteljesítő jóslatként :). Ha elégszer hanzgoztatják, az emberek elhiszik és megvalósítják :)).
  • IoIa #1
    Az ipod videonak a legnagyobb baja, hogy kell hozzá egy mikroszkóp is.
    A másik baja az, hogy addig, amíg csak az ember füle van lefoglalva, addig lehet mást is csinálni. De ha az ember szeme is le van foglalva, akkor semmi egyebet nem tud csinálni...
    Ha viszont már egyszer leülök megnézni valamit, akkor azt nem egy ekkora kis szutykon akarom látni. Túl kicsi a kijelzője, (mozgó)képet nézni rajta teljesen alkalmatlan.