Specker Balázs

IPod Shuffle vetélytárs a Delltől?

Új flash memória alapú zenei lejátszóval rukkolt elő a Dell. A gyártó DJ Dittyre keresztelt termékét az iPod Shuffle vetélytársának szánja a piacon.

A Dell - nem meglepő módon - azt állítja hogy új lejátszója sokkal jobb vétel, mint az Apple terméke. Ugyan mindkét lejátszó 99 dollárba (körülbelül 20 ezer forint) kerül és egyaránt 512 megabyte tárhelyet biztosít, ám a cég állítása szerint lejátszójuk a jobb tömörítési eljárásnak köszönhetően akár 220 zeneszámot is képes eltárolni, amíg ez a mennyiség a Shuffle-nél legfeljebb 120 lehet.

A legszembetűnőbb különbség a két termék között a Ditty 2,54 cm képátlójú kijelzője, amely minden bizonnyal könnyebbé teszi a számlisták közötti navigációt. Emellett a Ditty még FM-rádió vételére is alkalmas. Akárcsak a többi piaci résztvevő, a Dell is igyekszik az Apple vezető pozícióját megdönteni. Jelenleg a tengerentúlon minden tizedik eladott digitális zenelejátszó iPod. A Shuffle, a Apple legolcsóbb terméke a piacon. Nitin Gupta, a Yankee Group piackutató cég elemzője szerint pont ez az árkategória amiben a legádázabb versengés folyik a vásárlók kegyeiért.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

"Ez a legelérhetőbb kategória. Apple Shuffle-jében nincs kijelző, így igazán könnyű dolga van a vetélytársaknak, ha versengeni kívánnak vele. Ám az egész piaci helyzetet nézve, a iPodok mondhatni mesébe illően szerepelnek, sőt mi több, az Apple iTunes online zeneboltja is listavezető. Mivel a Dell eszközére nem lehet letölteni az iTunesról, ez mindenképpen a hátrányára válik" - nyilatkozta Gupta a Business Weeknek. A DJ Ditty azonban más zenei letöltős oldalakkal - többek között a Napsterrel is - használható lesz.

Ám míg a versenytársak azon fáradoznak, hogy kiszorítsák a régebbi iPod-modelleket, addig az Apple máris újakkal rukkolt elő. A hónap elejétől már kapható volt a termékcsalád legújabb darabja az iPod Nano, a toll vastagságú 4 GB kapacitású, flash-alapú lejátszó 249 dolláros (50 ezer forint) áron. A cég ígérete szerint akár 1000 zeneszám is elfér a kicsik között is mininek számtó lejátszón.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HuHa #4
    Nekem jobban tetszik, mint az ipodok
  • Flashy #3
    "nincs kijelző, ezért könnyű dolga van a versenytársaknak" de talán nem azért nincs benne mert kifelejtették, hanem mert nem akartak bele, nem? :) az ember úgyis egyből zsebrevágja és akkor veszi elő újra amikor hazaér :)
  • concrete #2
    esélytelenek
  • ac3 #1
    dell.....luzerek:)
    0 dizajn + uj tomorites :) jellemzo...