Spencer

IBM technológiára épülő high-tech lakások

A virginiai Roanoke város Tinker Creek negyedében élő egyes szerencséseknek többé már nem jelenthet gondot, hogy amikor reggel elhagyják otthonukat, nyitva felejtik az ablakokat, vagy ajtókat, ugyanis egy új kezdeményezésnek köszönhetően immár lehetőségük nyílik a nyílászárók távolról történő irányítására.

Történt ugyanis, hogy a világ vezető számítógépgyártó cégei között nyilvántartott IBM a Commonwealth Builders nevezetű céggel társulva a térségben százhetven új lakást a legújabb otthoni automatizálási technológiákkal vértezett fel, ily módon létrehozva a világ első olyan lakónegyedét, melyben a Big Blue otthoni hálózati megoldásai kitüntetett szerephez jutnak. A high-tech eszközökkel felszerelt vadonatúj lakások ára 220 ezer dollár, vagyis valamivel több mint 50 millió forint.

Az új lakások tulajdonosainak természetesen nemcsak a nyílászárók távolról történő nyitására-csukására van lehetőségük, így például akár a munkahelyükön tartózkodva is lekapcsolhatják az égve felejtett tűzhelyt, illetve akár azt is megtehetik, hogy már hazaérkezésük előtt egy órával feljebb kapcsolják a lakás fűtését, így mire hazaérnek, kellemes meleg fogadja őket. Az IBM munkatársai elmondták, hogy a high-tech otthonok technológiai hátterét az IBM és a tajvani székhelyű CP Tech közösen biztosítja. A lakásokban megtalálható NetAppliance nevezetű átjárót (gateway) például a CP Tech szállította le, mely gateway szoros kapcsolatban áll az IBM-féle WebSphere Studio Device Developer és Tivoli Device Manager szoftverekkel. A belső és külső hálózatok közötti kapcsolat biztosítására hivatott átjáró maga egyébként az IBM WebSphere Everyplace Embedded Software nevezetű beágyazott szoftverét futtatja.

"Örömmel jelenthetjük be, hogy átadtuk a világ első olyan high-tech otthonait, melyek esetében rendkívül fontos, központi szerepet játszanak az IBM hálózati megoldásai. Tény, hogy ezen high-tech megoldásokat eddig is lényegében bárki megvalósíthatta az otthonában, ha volt rá elegendő pénze, azonban ilyen otthonokat mindeddig nem lehetett kulcsra készen kapni, ráadásul nem ilyen kedvező áron. A most átadott új lakások a közepes árkategóriába sorolhatók, és korántsem nevezhetők megfizethetetlennek" - nyilatkozta Gene Cox, az IBM egyik igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!