Gyurkity Péter

Tavasszal véget érhet az MS-Európai Bizottság per

Az Európai Unió Elsőfokú Bíróságának elnöke szerint tavaszra végleg lezárhatják a másfél éve húzódó pereskedést, amelynek első fordulójában jelentős pénzbüntetéssel és egyéb kötelezettségekkel sújtották a szoftvercéget.

Az esélyekről Bo Versterdorf, az Európai Unió Elsőfokú Bíróságának elnöke beszélt egy napokban megrendezett, piaci versennyel kapcsolatos konferencián. Hírügynökségi kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a testület legkésőbb a tavaszi hónapokra szeretné végleg lezárni az ügyet, és végre valóban végső döntést hozva véget vetni a további vitáknak.

Az Európai Bizottság és a szoftvercég között kirobbant perháború fontosabb fejleményeiről az elmúlt másfél évben mi is beszámoltunk. Ismert tény, hogy a bizottság eredetileg csaknem 500 millió dollárt szeretett volna behajtani a vállalattól és arra kötelezte, hogy új, a Media Playert nélkülöző változatot adjon ki a Windows XP operációs rendszerből. Mindezt azért, mert politikájával áthágta a trösztellenes jogszabályokat és egyeduralomra tört a médialejátszók piacán. Legalább ilyen fontos kitétel volt, hogy kötelesek megosztani az operációs rendszer egyes részleteit a platformra fejlesztő cégekkel, hogy biztosítsák a nagyobb kompatibilitást.

Bo Vesterdorf bíró idén júniusban foglalta el helyét, miután elődje, Hubert Legal egy meggondolatlan nyilatkozata miatt távozni kényszerült. Vesterdorf több változtatást is javasolt, például az eddig öt főből álló Nagytanács kibővítésével kapcsolatban, ám azt nem igazán lehetett tudni, hogy a személycsere milyen fejleményeket hoz majd az ügyben. Úgy tűnt, hogy a szoftvercég ellentámadásba lendül, hiszen szeptemberben szintén beperelte az Európai Bizottságot, és szerette volna hatálytalanítani a kommunikációs protokollok forráskódjainak szélesebb körű licencelésével kapcsolatos korábbi döntést.

Eközben Neelie Kroes, az Európai Unió piaci verseny biztosa bejelentette, hogy személyes megbeszéléseket folytat az amerikai szabadalmi hivatal embereivel, mégpedig a hamarosan induló újabb eljárások miatt. Konkrétumokat nem árult el, ám többen biztosra vélik, hogy az Office irodai szoftvercsomag elleni hasonló ellenlépésekről van szó. Ez érzékenyen érintené a Microsoftot, különösen az OpenOffice 2.0 megjelenését követ időszakban, hiszen az alternatív fejlesztés most újult erővel indul harcba a felhasználók és a vállalatok meghódításáért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fflx #8
    az a mediaplayer nelkuli windoz, az egy vicces dolog lehet. mikor vettem az XP-met, altalaban eleg bamba tekinteteket birtak az disztributorok vagni, miutan kozoltem, hogy en olyat szeretnek.

    a kutya nem hallott rola es termeszetesen nem is tudtam venni olyat. mellesleg a microsoft honlapjan sincs egy deka utalas se arra, hogy letezne.
  • Caro #7
    Jóhogy. Az informatika ma már stratégiai ágazat. Nem engedhetik meg meguknak, hogy egy idegen cégtől függjön egy egész kontinens.
    Gondoljuk csak bele, micsoda károkat tudnának okozni, ha a saját szoftverük biztonsági hibáit kihasználva vírustámadást indítanának. Összeomlana minden.
  • strogg #6
    Egyértelmű a cél.

    Több állam, és kormányzat tette le a voksot az OpenDocument elképzelés mellett.
    Az EU is át fog állni, ezért szivatják az m$-t az office-al.
    Kb: 2-3 év mire ez megtörténik, de meg fog történni. Szóval készítik elő a terepet az OpenDocumentnek.
    Szerintem...
  • Drawain #5
    Office-hoz már most is rengeteg külön szolgáltatás n van; pl Office videokonferencia rendszer-t most teszteltük az egyetemen - hasznos dolog bár elég sok gyermekbetegsége van.
  • Darth Sith #4
    most tényleg, office-ban mibe lehet belekötni? szeretem az opensource programokat, én is linux felhasználó vok részben, de a M$office akkor is jobban hazsnálható mint az Ooffice. Nem tudom most mit fognak kitalálni...
  • Caro #3
    Nem hinném.
    Az OpenOffice magyar helyesírásellenőrzője jobb. :)
    Szerintem inkább a következő Officeba beépíteni akart VoIP szolgáltatások és egyebek miatt fog borulni a bili... bár ki tudja?
  • kbupdate #2
    :)

    Hm... az OpenSource valóban életképesebb.. ott senkit se tudnak beperelni:)
  • Evil Merodak #1
    Kiváncsi vagyok mi lesz a kifogás az MS Office ellen. Biztos valami nevetséges kifogás, mint pl.: helyesírásellenőrző van benne és emiatt egyeduralomra tör az ellenörző programok terén v. vmi. hasonló.