Gyurkity Péter

Bírócsere az EU kontra Microsoft perben

A közeljövőben személyi változások várhatók az Európai Bizottság Microsoft ellen indított trösztellenes perében: nem kisebb személy, mint Hubert Legal, az ügyet eddig vezető bíró távozására számíthatunk, akinek állítólag egy, a közelmúltban adott nyilatkozata miatt kell mennie.


Bo Vesterdorf
A valószínű változásról a Reuters számolt be, amely egy rövid, az ügyben érdekelt feleknek kiküldött levélre hivatkozik cikkében. Az állítólagos levél Bo Vesterdorf bíró, az Európai Unió Elsőfokú Bíróságának (Court of First Instance) elnökétől származik, aki a közelmúltben tett, nagy vitákat kiváltó nyilatkozata miatt menesztené az ügyben eddig eljáró kollégáját. A cikk szerint Hubert Legal bíró bűne, hogy a francia "Concurrences" magazinban közzétett írásában kritizálta az intézmény fiatal tisztviselőit, akik közül néhányan a "szabad vállalkozás ajatollahaiként" jellemezték önmagukat. Véleménye szerint ezek a fiatal "ajatollahok" központi szerepet tölthetnek be a perek lefolyásában, mivel sokszor jobban beszélik a franciát, mint maguk a bírák.

A Reuters információi szerint az elmúlt napokban több forrás is megerősítette, hogy Legal írása számos bírát és hivatalnokot felbőszített. A körlevélben foglaltak szerint az Elsőfokú Bíróság 25 fős testülete pénteken ül össze, hogy döntsön Vesterdorf javaslatáról. Amennyiben támogatásukról biztosítják az elnököt, Vesterdorf súlya jelentős mértékben megnövekszik, és az eddig öt főből álló Nagytanács újabb résztvevőkkel egészülne ki.

A látszólag pitiáner ügy mögött tehát komoly okok és érdekek húzódnak meg, és talán nem véletlen, hogy az egész az Egyesült Államokban lefolytatott hasonló trösztellenes perre emlékeztet, amelyben az ügyet vezető Jackson bírónak szintén egy hasonló butaság miatt kellett távoznia - legalábbis a hivatalos verzió szerint. Az amerikai testület akkor azt kifogásolta, hogy Jackson bíró még az ügy vége előtt nyilatkozatot tett az újságíróknak, és ezért a bírónak végül mennie kellett.

Az ügyet Colleen Kollar-Kotelly, az Egyesült Államok Szövetségi Körzeti Bíróságának bírónője vette át, aki végig is vitte a pert. Azt sajnos még nem lehet tudni, hogy a Vesterdorf által javasolt változtatások milyen módon befolyásolják majd a jelenlegi pert, és a váratlan fejleményt melyik oldal tudja majd a maga számára hasznosítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #12
    A windows vs. linux örök vita...
    Mindig azzal érvelnek, hogy nekik ilyen stabil meg olyan jó a windows...
    Akkor megkérdezem egy másik szemszögből:
    miben jobb?
    ???
  • dez #11
    Az a "csavó" egy 13 éves kiskamasz(ocska), aki még hisz a MS szép szavainak. :)

    (És büszke, hogy némileg ismeri a Windowst. [13 évesen én már asm-ben programoztam.])
  • mechorg #10
    Gratulálunk! Az ön hozzászólása elnyerte a hónap hozzászólása díjat. Nyereménye egy nagy tehéntüdő, melyet szíveskedjen a szemébe szúrni. Köszönjük.


    [by drusi]
  • Benoke #9
    A köcsög MS.
    Nem tudták ügyvédek hadával sem megtörni, és gondolom lefizetni sem sikerült, hát kirugatják.
  • NEXUS6 #8
    Remélem egy sokkal szívózóbb bírót kap a M$.
    Nem azt kéne eröltetni, hogy vegyen ki mindent szart a telepítőből (médiapléjer ugye), hanem hogy áruljon egész disztribúciót, ingyenes offisz meg mindenféle júzer progikkal, játékokkal, úgy ahogy mások is teszik.
    Ennek több dolog lenne az eredménye:
    1. Ugrana az offisz üzlet, mindenki a telepítőn levő ingyenes offiszt használná.
    2. Kiderülne, hogy azzal szemben amíg pl egy használható Linux gépet összehozol, progikkal OS-el, mindennel együtt kb 3X annyit követel a WIN + júzer progik felrakása. Rencergazdák végre elgondolkodnának.
    3. Az hagyján hogy a win bugos, mint a cigányputri, de az is kiderülne, hogy olyan mértékben, hogy egy Linuxhoz hasonló összetettségű "disztribúció" teljes feltelepítése után egy folyton összeakadó romhalmazt kapunk.

    Szal nagy szopás lenne az biztos.
  • immovable #7
    xp-s csávónak kell egy kis ellentábor...

    microfos
  • irkab1rka #6
    a marketinges xp csavoval nem kell torodni.
  • [HUN]PAStheLoD #5
    /. feeling-e ? :))

    [amúgy mirő szól, én se olvastam el :]] RTFA, talán .. :]
  • smv #4
    Az M$nek voltak már (nem is kivésszer) igen piszkos ügyei. Én személyszerint, ha emiatt flamelő noob is leszek, nem hinném, hogy tényleg semmi közük nincs hozzá...
  • arschsg #3
    Remélem is... CSAK kár, hogy ennek semmi köze az MSnek. Ha elolvasnátok ezt a kiba**ott cikket is.. Vagy alapból vagytok ilyen flamelő noobok?

    Microsoft