Specker Balázs

Megjelent az OpenOffice 2.0

A nyílt forráskódú irodai szoftvercsomag a StarOffice 8 újításaira alapozva - megújult kezelőfelülettel és funkciókkal - indul harcba a piac meghódításáért. Készítői a Microsoft egyeduralmának megtörésében reménykednek.

Az OpenOffice 2.0-ban az XML alapú architektúra mellett megújult kezelőfelülettel találkozunk, amellyel a váltásra igyekeznek rábírni a a különböző állami intézményeket, vállalatokat és magánszemélyeket. Az OpenDocument formátumot a Sun Microsystem StarOffice 8.0-s verziója, illetve a KOffice is kezeli, illetve maga az Európai Unió is támogatja. Az XML fontosságát a Microsoft is elismeri, és az Office következő, 12-es verziójában alapértelmezettként támogatja majd.

Az OpenOffice 2.0-s verziójának két legjelentősebb változtatása, hogy egyszerűsödött a webes űrlapok létrehozása, illetve a több platformon futó adatbázis-kezelő alkalmazásokkal való kommunikáció is - áll az OpenOffice sajtóközleményében. A szoftvercsomag ugyanis a hagyományos HTML-es megközelítés helyett XFormokat használ a webes űrlapokat létrehozásához. Ez lényegesen egyszerűbb megoldás, mivel az űrlap tervezése elkülönül annak működési logikájától.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A szoftver másik újdonsága a BASE névre keresztelt adatbázis-kezelő modul, mellyel a felhasználók táblázatokat, űrlapokat, lekérdezéseket és jelentéseket hozhatnak létre. A BASE modul varázslókat, tervezői és SQL nézeteket kínál a különböző felkészültségű felhasználóknak. A kezelői felület is ráncfelvarráson esett át, ennek része az eszközök multipaneles megjelenítése, vagy a Microsoft AutoShape-éhez hasonló egyéni alakzatok, illetve a fejlettebb szószámláló is.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Legalább ilyen fontos az MS Office fájlformátumaival való, minden eddiginél nagyobb kompatibilitás, amelyre már csak az átállás hangsúlyozása miatt is több időt szántak. A csomag telepítésekor beállíthatjuk a Word, Excel, PowerPoint és Access dokumentumok alapértelmezett megnyitását, és a változtatásokat akár az eredeti formátumokban is elmenthetjük.

A Microsoftnak még nem kell tartania attól, hogy átveszik tőle a hatalmat az irodai alkalmazások terén. Az OpenOfficenak öt évre volt szüksége arra, hogy olyan szolgáltatásokat és funkciókat tudjon kínálni, amelyeket a Microsoft felhasználói már jó ideje megkapnak, azonban a szoftveróriásnak most már számolnia kell az új konkurenciával a piacon. Ráadásul az OpenOffice-nak bárki, bármikor adhat egy esélyt, mivel ingyenesen letölthető a cég honlapjáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kállai #92
    nagyon franko hogy bárki hozzá juthat egy ingyen ofis csomaghoz
  • kerob #91
    Nekem már március óta van OpenOffice 2.0-ám, amit a Linuxhoz adott a Novell. Van benne egy-két hiányosság az MS Office-hoz képest, de alapvetően mindent meg lehet vele csinálni, amit MSOffice-ban is. Itt is mindenhez van Tündér(Az MS-ben varázsló). Én meg vagyok vele elégedve.
  • FTeR #90
    nem, csak jeleztem h azzal kapcs mondom. egyetértésem jelét adtam. nem kell rögtön rosszra gondolni...
  • faz #89
    Szerinted miért így fogalmaztam? Vagy csak tudatosítani akarod bennem amit jómagam mondtam? Ha igen, akkor köszi.
  • GutBesserWasser #88
    Szeeeegény sarki közértes Bill Gates... Majd ha ráérek, sajnálom.
  • dokar #87
    örülök neki:)
  • FTeR #86
    gratulálok
  • dokar #85
    "TC nem teljesen ingyenes, ügye ott az a 3 gombos üdvözlő képernyő..." ha arra lusta vagy, hogy a 3 közül megnyomj EGY gombot, akkor be se kapcsold a szgéped!
    (mellesleg ha nem céges géped van, akkor crack, serial stb.)
    "a winamp is kihalóban van. mióta felvásárolták a nulsoftot, azóta nem is fejlesztik." minek??? Nekem a v2.92 van fenn és semmi bajom sincs vele, sokkal gyorsabb, mint az újabb verziók.
    "a bsplayer meg mint pozitív példa elég nevetséges" ezt én sem használom
    "jómagam a mpClassic-ot preferálom, de az mplayer is jó" ez így ebben a formában nem igaz, mert mplayer az a legjobb!

  • FTeR #84
    ezek a nagyszabású ingyenes programok hihetetlenül tönkreteszik a piacot. van az ms ofisza amiért rendesen elkéri az árát (egyébként tudásához mérten egyáltalán nem drága, de túlzás csak sima szövegszerkesztésért azt használni-arra ott a wordPad), így lehetőséget/piacot hagyva egy vagy több más sw cég szövegszerkesztőjére, egy másik táblázatkezelője és így tovább, szépen elkérnék ők is az árát (természetesen sokkal olcsóbban mint egy egész ms ofisz) és boldogan élnek míg..., de egy openofisz ezt teljesen tönkrevágja, hiszen ki az a hülye aki pénzt adna, olyanért amit ingyen is megkaphat (mielőtt még vki belekötne, msofisz a tudás többlete miatt éri meg). ezzel még kizárja a annak a lehetőségét is, h egy másik fizetős teljes irodai sw csomag létre jöhessen és konkurenciája válhasson az msnek. és természetesen egy más ingyenes (akár opensource) szoftver csomagot sem tűr el, hiszen az aki esetleg megpróbáklna külön utakon járni, az inkább (kénytelen) beszál az openofiszba, úgyis ez az alap elv.

    ezért találom rémisztőnek az egészet. főleg, h ez az ingyenesség erőltetett (még reklám bevétel sincs), hiszen a fejlesztőkenk is meg kell élniük valahogy.

    közben meg az az irónikus, h mindenki arról beszél, h az ms nyírja ki a konkurenciát...
  • FTeR #83
    -vele