Spencer

Jönnek az RFID chipekkel védett bankjegyek

Homokszemnyi méretű, parányi RFID (Radio Frequency Identification), vagyis rádiófrekvenciás elven működő azonosító chipek kerülhetnek az eurós bankjegyekbe, amennyiben a Európai Központi Banknak (European Central Bank, ECB) sikerül megállapodnia az egyik vezető japán elektronikai céggel, a Hitachival.

A Kyodo hírügynökség jelentése szerint az Európai Központi Bank és a Hitachi vezetői előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a többek közt immár azonosító chippel is védett bankjegyek bevezetésével kapcsolatban, és amennyiben a tárgyalások eredményesen zárulnak, a pénzhamisítók dolga tovább fog nehezedni, legalábbis az Európai Unióban.

Az Európai Központi Bank munkatársai elmondták, hogy mostanság fokozott aggodalommal tekintenek az egyre nagyobb méreteket öltő európai pénzhamisítási ügyletekre, és fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy mielőbb megoldást kell találni a hamis bankók terjedésének megakadályozására. Konkrét példákat tekintve, Görögországban tavaly egész pontosan 2411 bankjegyhamisítási ügyet regisztráltak a hatóságok, és a rendőrök 4776 darab hamis papírpénzt foglaltak le. Egyelőre még az Európai Unión kívüli országokban sem jobb a helyzet, hiszen például Lengyelországban tavaly egy olyan bűnszövetkezetet lepleztek le a nyomozók, mely közelmúltbéli működése során legalább egymillió darab hamis euró bankjegyet készített, és hozott forgalomba.

Szakértők szerint jelen pillanatban az is nehezíti a helyzetet, hogy sok esetben csak nagyon nehezen lehet megállapítani egy bankjegyről, hogy hamis-e, vagy sem, ugyanis egyrészt a bűnözők az egyre kifinomultabb módszerek révén egyre tökéletesebb hamisítványokat képesek készíteni, másrészt pedig a sokat használt bankjegyekről adott esetben lekophatnak a védelmi megoldások. Az eurós papírpénzeket jelenleg normál fényben és csak ultraibolya fényben látható védelmi jelölésekkel is védik, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy mindez kevés, és itt jönnek be a képbe a rádiófrekvenciás azonosító chipek. A rendkívül apró, szabad szemmel alig látható mikrochipeket Japánban egyes belépőjegyek esetében már alkalmazták, és amennyiben minden jól megy, akkor akár már 2005-ben megjelenhetnek az első ilyen chipekkel védett eurós bankjegyek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    az kitérdekel? ugye te sem hiszed, hogy az 1 meg kétforintost valóban ennyiből állítják elő

    a pénz előállításának költsége lényegtelen bizonyos szintig, az a nemzeti bankok müködési költsége
  • [HUN]PAStheLoD #1
    yuppí és ha majd egy chip 2euróba kerül ??