SG.hu

Öt nagy EU-ország döntött a biometrikus útlevélről

[euro.hu] Új útlevelek váltják fel a legnagyobb EU-országokban a régieket 2006-ban, néhány hónappal azt követõen, hogy az USA vízumkötelességet vezet be a biometrikus útlevéllel nem rendelkezõ állampolgárokkal szemben.

Nagy Britannia, Franciaország, Németország, Spanyolország és Olaszország belügyminiszterei firenzei találkozójukon döntöttek az új, biometrikus útlevél bevezetésérõl, s ezzel hosszú vita végére tettek pontot.

Mint ismeretes, az Egyesült Államok bejelentette: 2005.október 26-tól kezdõdõen vízumkényszert vezet be 27 - többnyire európai - országgal szemben, amennyiben azok állampolgárai nem rendelkeznek a személyazonosság megállapítására megbízhatóan alkalmas biometrikus útlevéllel. Az USA a három évvel ezelõtti, szeptember 11-i terrortámadások miatt igyekszik szigorítani a határbiztonságot, ezért vezette be a biometrikus adatigénylést.

A belügyminisztereknek a firenzei találkozón nem sikerült egyezséget kötniük az észak-afrikai tranzit-tábor ügyében: német javaslatra Afrika északi vidékén létrehozott táborban várakoznának bevándorlási kérelmük elbírálására az EU-ban letelepedni óhajtó külföldiek. Olaszország támogatta a javaslatot, hasonlóképpen a brit belügyminiszter is. Spanyolország és Franciaország azonban határozottan ellenzi egy ilyen jellegû tábor kialakítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!