Gyurkity Péter

Másodvirágzását éli a használt PC-k piaca

A hivatalos adatok megerősítik, hogy a másodkézből kapott számítógépek forgalma - különösen a fejlődő régiókban - folyamatosan emelkedik, köszönhetően a Nyugaton esedékes lecserélési hullámoknak.

A Gartner legújabb tanulmánya szerint a használt személyi számítógépek forgalma kiemelkedő Kelet-Európában, a Közel-Keleten, Afrikában, Latin-Amerikában, illetve a csendes-óceáni régió egyes területein - adja hírül a domain-b.com. Az említett területek ezen a téren már most maguk mögött hagyják a fejlett országokat, és a különbség még tovább nőhet az elkövetkezendő években. Köszönhető ez a Nyugaton megszokott lecserélési hullámoknak, ami három-négy évente következik be, és együtt jár rengeteg számítógép kiselejtezésével, illetve eladásával.

"A használt számítógépek iránti igények meghaladják a kínálat nyújtotta lehetőségeket, és ez a tendencia a gyártók és a kereskedők számára is kedvező opciókat nyújt" - közölte Meike Escherich, a Gartner elemzője. Számításaik szerint idén minden két leszállított új PC-re egy használt számítógép jut majd, amelyet a fejlődő régiókban értékesítenek. Jelenleg a világon minden tizenkettedik PC érdemli ki a használt jelzőt, ami itthonról nézve kicsit alacsonynak tűnik.

Amint azt említettük, a forgalom fellendülésének egyik oka a fejlett országoknak köszönhető, ahol 3-4 évben mérik az új számítógépek életciklusát. A másik ok már inkább anyagi, ugyanis a kevésbé szerencsés régiókban a használt számítógépek mellett a kalózszoftvereket sem vetik meg, és ezek aránya jóval nagyobb, mint Nyugaton. Nem véletlenül van ez így. A szoftverlicencek megfizetéséhez pénzre, mégpedig sok pénzre van szükség, és ez nem mindig áll rendelkezésre ott, ahol infrastrukturális és egyéb fejlesztésekre van égető szükség.

Nem kell elemzőnek lennünk, hogy megállapítsuk, a hazai piacon szintén fontos szerep jut a használt PC-knek. Elég, ha csak egy pillantást vetünk a kifejezetten erre szakosodott honlapokra, máris kijelenthetjük, hogy a használt, vállalatoktól kiselejtezett számítógépek forgalma minden eddiginél nagyobb méreteket öltött. Bőven van mit bepótolni, hiszen nyugati szomszédainkhoz viszonyítva még mindig alacsony a háztartásokban található PC-k száma, és ezzel ezütt a rendszeres internetezők aránya - nem beszélve arról, hogy sok vállalatnál igencsak elavult gépparkra támaszkodnak. Ehhez párosul az oktatási intézmények, állami, helyi hivatalok számítógépparkjának állapota, amely szintén hagy maga után kívánnivalót.

Nem vitás, szükségünk van még néhány évre, hogy eleget tegyünk Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter megállapításának, és valóban IT-tudásközpontá váljunk. Nem véletlen, hogy az Intel is a mi régiónkban keresett és talált számítógépmatuzsálemeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • meráni #32
    hát nekem elegem van abból hogy szinte havonta vesznek az emberek új pc-t. najó irigylem őket kicsit... amugy most gondolkodom a régi p2eseimet eladni meg alaplapot és processzort újítani. dehát most csinálom a jogsit semmire nincs pénzem... erről ennyit
  • BiroAndras #31
    Szerintem érdemes venni egy legalább 350-est. Még ha el is bírná a 250-es, nem érdemes max.-on terhelni, mert hamar tönkremegy, és esetleg magával visz még pár alkatrészt.
  • gz8 #30
    Ezt inkább egy hardveres topicban kellene felvetni, ott talán meg is válaszolják.
  • Thész Endre #29
    Fiúk! Vettem egy Rardon 9800 Poro videókártyát, meg tudja-e valaki mondani, hogy a 250W-os tápom, ami két irót egy Wincsit (80GB-os) mrg egy floppyt hajt Asus TUSL 2 alaplappal 1.3MHz procival el tudja-e látni a videókarit?
  • peca #28
    ...en ugy 8 eve egy 486-ossal kezdtem, 80MHz, 12MB RAM, meg 600MB HDD... ja meg black&white monitor... szivtam a f***t vele kb 2 evig, amikor sikerult vegre eladni.. es hopp.. amikor meg a P3-as uj csucskategoria volt, vettunk egyet, bika 900MHz-es, 128MB RAM, 40GB HDD, meg egy kiraly 32MB-os nVidia TNT2-essel, es kiraly... azota is megvan :) Persze fejleszteni kell, mert ugye 128 mega ram alapbol nem olyan rengeteg... ugyhogy egy klassz tanacs azoknak akik akarnak hasznalt gepet : Rakjatok bele 288MB RAM-ot, tunoljatok meg a procit (900Mhz AMD Duron-t 1100-ra), egy sima 64MB-os geForce4-est, egy DVD olvasot... es pont jo lessz... a vadi uj jatekok is elmennek rajta legalabb 17FPS-el... persze azok a vadi uj jatekok amiket elbir a video kartya...
    Es egy ilyen gep errefele kijon ugy 150Eurobol...
  • ffxi #27
    Olyan környezetben is kell élni, ahol eldicsedehecc, hogy milyen géped van. Én spéci falusi vagyok (olyan a pénztárcám is), ezért a lecserélésihullám ott nyugaton csak jól jöhet nekem. Ha bemegyek vmelyik használt vagy műszaki bizományi bolthoz, akkor ha úgy enged a money és kifogni vmi jót. Minek ide a zsír új, hülység, pénz kidobás, hisz úgy is le kell cserélni. Most akkor itt a parasztoknak dicsekedjem, hogy milyen új bika gépet vátottam? Környezet a lényeg, hisz senki sem akar alul maradni és ezt ösztönzi az ember az új váltásra, ami baromság.

    U.I: már úgy neveznek a használt boltosok, hogy "Secondhand betyár" :))))

  • Hegyikecske #26
    Ki az a hülye aki kidob egy számítógépet???
    Egy felmérés szerint (asszem 2*), több aranyat lehet egy számítógépből kinyerni, mint egy bányából... És a bányának a készlete véges, most a konkrét számadatokat nem tudom, de a végeredmény igencsak jelentős már néhány tonan számítógépnél is... (kicsit hasonlítana ez a felhasználás a házak tetején elvő antennákhoz, azoknál is ha nincs szükség rájuk csak veszélyesek, tönkremennek,de ha leadja az ember,többet kap érte a méhben mint bármi másért..)
  • abelr #25

    kelet-európa! hah
  • BiroAndras #24
    Video vágásra celeron? Arra inkáb csúcskategóriás proci kell. Ráadásul ez pont az a feladat, amire már most jól lehet használni a kétmagos procikat is. Már persze ha van az embernek pénze.
  • gyege #23
    szerintem a regi gep is jo, azokra is voltak oprendszerek és programok, sőt még játékok is, amik jól futottak. mivel tud többet pl az office 97, mint a legujabb? én pl elhatároztam, hogy lemaradok a gépbővitéssel és egy csomót sporolok rajta (megjegyzem, még a legális software is olcsobb)
    amivel jó volt 3-4 éve játszani, azzal most is jó