32
  • meráni
    #32
    hát nekem elegem van abból hogy szinte havonta vesznek az emberek új pc-t. najó irigylem őket kicsit... amugy most gondolkodom a régi p2eseimet eladni meg alaplapot és processzort újítani. dehát most csinálom a jogsit semmire nincs pénzem... erről ennyit
  • BiroAndras
    #31
    Szerintem érdemes venni egy legalább 350-est. Még ha el is bírná a 250-es, nem érdemes max.-on terhelni, mert hamar tönkremegy, és esetleg magával visz még pár alkatrészt.
  • gz8
    #30
    Ezt inkább egy hardveres topicban kellene felvetni, ott talán meg is válaszolják.
  • Thész Endre
    #29
    Fiúk! Vettem egy Rardon 9800 Poro videókártyát, meg tudja-e valaki mondani, hogy a 250W-os tápom, ami két irót egy Wincsit (80GB-os) mrg egy floppyt hajt Asus TUSL 2 alaplappal 1.3MHz procival el tudja-e látni a videókarit?
  • peca
    #28
    ...en ugy 8 eve egy 486-ossal kezdtem, 80MHz, 12MB RAM, meg 600MB HDD... ja meg black&white monitor... szivtam a f***t vele kb 2 evig, amikor sikerult vegre eladni.. es hopp.. amikor meg a P3-as uj csucskategoria volt, vettunk egyet, bika 900MHz-es, 128MB RAM, 40GB HDD, meg egy kiraly 32MB-os nVidia TNT2-essel, es kiraly... azota is megvan :) Persze fejleszteni kell, mert ugye 128 mega ram alapbol nem olyan rengeteg... ugyhogy egy klassz tanacs azoknak akik akarnak hasznalt gepet : Rakjatok bele 288MB RAM-ot, tunoljatok meg a procit (900Mhz AMD Duron-t 1100-ra), egy sima 64MB-os geForce4-est, egy DVD olvasot... es pont jo lessz... a vadi uj jatekok is elmennek rajta legalabb 17FPS-el... persze azok a vadi uj jatekok amiket elbir a video kartya...
    Es egy ilyen gep errefele kijon ugy 150Eurobol...
  • ffxi
    #27
    Olyan környezetben is kell élni, ahol eldicsedehecc, hogy milyen géped van. Én spéci falusi vagyok (olyan a pénztárcám is), ezért a lecserélésihullám ott nyugaton csak jól jöhet nekem. Ha bemegyek vmelyik használt vagy műszaki bizományi bolthoz, akkor ha úgy enged a money és kifogni vmi jót. Minek ide a zsír új, hülység, pénz kidobás, hisz úgy is le kell cserélni. Most akkor itt a parasztoknak dicsekedjem, hogy milyen új bika gépet vátottam? Környezet a lényeg, hisz senki sem akar alul maradni és ezt ösztönzi az ember az új váltásra, ami baromság.

    U.I: már úgy neveznek a használt boltosok, hogy "Secondhand betyár" :))))

  • Hegyikecske
    #26
    Ki az a hülye aki kidob egy számítógépet???
    Egy felmérés szerint (asszem 2*), több aranyat lehet egy számítógépből kinyerni, mint egy bányából... És a bányának a készlete véges, most a konkrét számadatokat nem tudom, de a végeredmény igencsak jelentős már néhány tonan számítógépnél is... (kicsit hasonlítana ez a felhasználás a házak tetején elvő antennákhoz, azoknál is ha nincs szükség rájuk csak veszélyesek, tönkremennek,de ha leadja az ember,többet kap érte a méhben mint bármi másért..)
  • abelr
    #25

    kelet-európa! hah
  • BiroAndras
    #24
    Video vágásra celeron? Arra inkáb csúcskategóriás proci kell. Ráadásul ez pont az a feladat, amire már most jól lehet használni a kétmagos procikat is. Már persze ha van az embernek pénze.
  • gyege
    #23
    szerintem a regi gep is jo, azokra is voltak oprendszerek és programok, sőt még játékok is, amik jól futottak. mivel tud többet pl az office 97, mint a legujabb? én pl elhatároztam, hogy lemaradok a gépbővitéssel és egy csomót sporolok rajta (megjegyzem, még a legális software is olcsobb)
    amivel jó volt 3-4 éve játszani, azzal most is jó
  • Laslow
    #22
    Hát, nekem jó pár éve egy P3 800MHz, 256ram ATI9100 van, és szűkösen, de elég is ez nekem. Filmekhez elég, java programozáshoz jó lenne fejleszteni, de végülis ezen is lehet még, a játékok meg, amikkel nagy ritkán játszom, még épp mennek rajta (Warcraft3, Serious Sam, Armies of Exigo).

    Ellenben amikor egy-másfél év múlva (talán) lediplomázok, és dolgozni kezdek rendesen, az egyik első fizetésem szg-fejlesztésre fog elmenni...

    Kell sz-et fejleszteni, de évente csak azoknak, akik komolyan játszanak vele, egyébként 3-4 évig elég csak kiegészítgetni (DVD-író, stb). Sztm.
  • zakika
    #21
    en pont 5 eve vettem gepet - celeron 533, 32 MB ram, 15 GB HDD... folyamatosan bovitgettem, cserelgettem ami lehetett. a vegen mar csak a sogor fia jaccot vele, nekem inkabb a video vagasra kellet, de nem birta nagyon igy egy teljesen ujat vettem - celeron 2,8, 512 ram, 160 GB HDD, DVDRW, 5.1 SB. legtobszor a proci csak par szazalekon pihengel, de viszont most a videot letomoriti egy orat ket ora alatt, amit a regi gep 8-9 orat daralt

    sokszor van ugy, hogy a szulok ugy gondoljak, vesznek a gyerknek valami regi gepet, hagy jatszon a gyerek. sajna hamar eszreveszik, hogy nem sok minden fut rajta, amit a gyerek a sulibol az osztaltarsaktol hoz.
  • szombi
    #20
    Időközben módosult nálunk a helyzet: a használt cuccok nem a ,,szomszédból'' jönnek, hanem
    a hazai valamivel tehetősebb vásárlók cserélik le gépeiket a legújabbakra.
    A ,,régi'' gépem egy AMD K6-3+ 500(100MHz FSB) és nVidia TNT2 kártyával és 256MB rammal.
    Otthon még mindig használom, a filmek nagy része elmegy, az újat a koliban használom tanulásra.
    Ha nem mentem volna egyetemre, akkor nem vettem volna újat...
    Szerintem a valódi kereskedelem mára már átállt a P3-as, 600MHz fölötti kategóriára.
    Ami alatta található(a retro), az már csak az általános iskolákban és a bolhapiacon van...
    Meg egy-két embernél, akik annak idején rengeteget kiadtak érte és nem akarják fillérekért eladni 433-as gépeiket...
  • Csaba
    #19
    Csak legyen benne legalább 128 (inkább 256 mega...) mega ram, mert különben elég sokat darál a winyó...
  • Aspirin
    #18
    Mert szerintem csak mégtöbb árammennyiség fogyik majd, mégnagyobb internet számlák lesznek és talán többen látogatják mejd a fizetős oldalakat.
  • Aspirin
    #17
    Ha arra gondolsz, hogy a sok hazai pc tulaj majd rengeteget lódít a high-tech nívón, meg születik majd egy csomó új progi, mag game, meg kernel fordítgatás, ha már a kidedóvós is doomozhat, gratulálnom kell. Biztos igazad lehet.
  • smv
    #16
    Én a gépem 3 éve vettem. Volt egy időszakom, amikor rajtam volt, hogy le kellene cserélni, mert már elavult (1700Celeron, 256 ram, 40gb), de mostmár rájöttem h úgyse játszom, amire hasznalom arra jo. Persze most majd kapom az anyázásokat, h ez nekem mit elavult, vagy sokaknak ilyen sincs, de nagyon kocka korszakomba semi més nem érdekelt, csak a gépem. :)
  • h4x0r
    #15
    Mi (haverokkal, koliba) is vettunk egy P-II-est es egy P-III-ast, amit nemetbol importaltak. Otthoni szervernek/routernek/gwnek/stb. tok jo...
  • gregor
    #14
    3-as:Szerintem jó ha sokan érdeklődnek az internet iránt!Internetezéshez meg egy régi gép is megteszi!
  • Pharaoh
    #13
    Nekem januárban lesz 2 éves a gépem, igaz gondolkodok a cserén, de ha nem játszanék 1-2 játékkal még tuti maradna pár évig.
  • eminem
    #12
    Szerintem bővíteni mindig kell még alaplapot is már aki megteheti na mindeggy kell haladni a korral mert ha valakinek van eggy P2 es gépe az manapság mit kezd vele szerintem itt mindenkinek 4-5 ös gépe van mert mikor is vettétek ? na ezen gondolkozzatok el ja és mikor cseréltetek ki benne valamit?na és akkor a régivel mi lett eladtad azis előbb utóbb a kukába kerülv szoval ott vagyunk mi is szerintem.
  • troc
    #11
    ja, felesleges, inkább a méltán híras magyar ipar és mezőgazdaság lehetőségeiből kellene megélni, vagy a remek turisztikai adotságokból...
  • archkoven
    #10
    Én már nem emlékszem pontosan, hogy mikor vettem a gépemet amit jelenleg is használok, de kb. 4 éve lehetett.
    Szóval engem nem kapott el az a fene nagy lecserélési hullám.
    Processzort cseréltem kb. 1,5 éve, vettem egy új tápot mikor a régi beszart, meg vettem bele több ram-ot, DVD írót meg egy második vinyót, valamint billentyűzetet és egeret cseréltem.
    Szóval az egyetlen csere a gépben mindössze a processzor volt (700 duronról xp2400-ra), a többi csak bővítésnek tekinthető.
    Ha nem játszol kevés alkalmazás van aminek kevés a 2gigás xp.
    Évenként cserélni kell??? Ezt a faszságot!
  • Aspirin
    #9
    Nekem is van egy PentiumII 400mHz, Compaq. Halkabb mint a monitor. Ha írnom kell (alkotó munkát végzek) sokkal nagyobb élvezetet jelen rajta, mint ezen a bika erős zúgó és sokat fogyasztó gépemen, amin filmeket vágok és néhy játszom.
    Gyerekeknek kezdő gépnek ideális egy ilyen.
    Ezelőtt 6 évvel hogy örültem volna egy ilyennek, amikor csak 486-osom volt...
  • avman
    #8
    már evribádi megbocsásson de egy jelenlegi P4/ekvivalens AMD (valamint win2000) esetében oly nagy lecserélési hullám nem igazán öntözi el a cégeket... P2 és P3(ezekből is compaq, satöbbi által szerelt, 10-20 gigás vinyákkal, 64-128 mega ramokkal), meg K6 ami most használtként jön be... meg fáint 4-8-12-16 megás trident, vanta, tnt2 kártyák... satöbbi... a gazdag rokonok levetett gönce...
  • onimusha
    #7
    hát próbálom 2-2,5 évre kitolni , aki nem akrja az meg vegyen konzolt azt is egyszer meg kell venni szép áron viszont 4-5 évig jó, játékok ugyanúgy vannak rá bolton kívűlről is, office gépnek meg elég a 4-5 év
  • HuAn82
    #6
    "1 év mulva cserélni kell" Amit egy átlag nyugdíjas nem fog megtenni.
  • Andris
    #4
    Erre lett volna hivatott a Sulinet program... csak nem sikerült, és helyette az használta ki akinek már amúgy is volt otthon gépe.
  • Aspirin
    #3
    "Bőven van mit bepótolni, hiszen nyugati szomszédainkhoz viszonyítva még mindig alacsony a háztartásokban található PC-k száma, és ezzel ezütt a rendszeres internetezők aránya"
    Miért jó az nekünk, ha minél többen interneteznek?
    És miért kell IT tudásközponttá válni?
  • ewtoto
    #2
    "Amint azt említettük, a forgalom fellendülésének egyik oka a fejlett országoknak köszönhető, ahol 3-4 évben mérik az új számítógépek életciklusát"

    Ez érdekes magyarország hovatartozik? ha hozzán befárad 2 nyugdijas az üzletbe gépet vásárólni még ő istudja hogy 1 év mulva cserélni kell. Ez a 3/4 év inkább csak cégekre vonatkozóan helyes adat.
  • Totinkhamon
    #1
    És most ezen csodálkozni kéne? Magyarországnak nemcsak ebben a tekintetben van lemaradása, sőt, főleg nem ebben szférában.