51
  • dez
    #51
    Hmm, akkor majd vigyázni kell, ha az ölünkbe vesszük a laptopunkat... :p
    (Mondjuk amúgy sem jó ötlet ölbe venni.)
  • Caro
    #50
    De igen van, a H-O cella is vizet bocsát ki, a karbohidrogénnel működőek emelett szén-dioxidot is.
    De ez nem okoz problémát.
  • fishguy
    #49
    PÁLINKA POWAA!!!
  • dez
    #48
    AFAIK itt nincs kipufogás. Kifelé nem jön más, csak áram. Nem a szokásos eltüzelés zajlik itt, hanem valamilyen minimális hőtermeléssel járó egyéb kémiai folyamat. Bár valószínű egy idő után elhasználódik vagy elszennyeződik a cella, és le kell cserélni, vagy talán ki lehet tisztítani. (Van benne valamilyen spéci szűrő-membrán.)
  • dez
    #47
    Otthon akarsz metanolt desztillálni? =]
    Szerintem biztos nem lesz drágább, mint az áram, mert akkor senki nem venné. A HDD-s iPod sem egy könnyű jószág, nem itt van a baj?
  • Tbone
    #46
    Most neztem ez az uzemanyag cella 10ml metanollal 60 oran kereztul tud meghajtani egy HDD-s lejatszot. Viszont 99.5%-os tisztasagu metanol kell hoza, amit viszont baromi nehez otthon eloallitani desztillalassal.
    A lejatszo sulya viszont tekintelyes 270g! Mint 2 mobiltelefon. Az egyetlen elonye ezek szerint a gyors feltolthetoseg az akkumulatorral szemben.
  • vincuska
    #45
    en valahol azt latom az egeszben, ami a jatek eseteben is tendencia, meg a zeneiparban.
    nem eleg nekik az hogy te megveszed a jatekot, havi elofizetesert jatszhatod csak!
    persze te elhiszed hogy ez 'jobb, szebb, tobb baratod lesz...' es megveszed.

    most vedd meg a zenelejatszot, aminek az araban benne van az akarmilyen zenei jogdij. de persze vedd meg a specialis feltoltocellas 3d-s skywalker meg minden, 1 kis csomag 10 szam lejatszasara jo, 10 kis csomag 111zeneszamra. es persze 1 ido utan az 'uzemanyagcella' ara tartalmazza a zenei jogdijat, es sorban fogunk allni a MOL ipodfeltolto allomason, mert a katrina 22 'elpusztitotta a vilag uzemanyagcellaforrasat'
    es 1 feltoltes ara 300Ft fole emelkedett. a kormany pedig meg 2 honapig nem tudja megvaltozatni az adokulcsot... metallica tuntet, a keresztenyek manson ellen, michael jacksont perlik, britney terhes... es mi meg tobb penzt koltunk a fizetesunkbol mint szukseges.

    amugy ugyesek, hogy ilyen szep dolgokat talalnak fel. ;-)
  • ewtoto
    #44
    Ez már rendesen szív sűrit kipufog...D
  • NEXUS6
    #43
    Amire viszont a fúziós erőmű gyakorlatban használhatóvá válik (ha lesz olyan változat egyáltalán), addigra meg kell oldani a környezwet szennyezés problémáját!
    Erre van kb 25 év!

    Ha nem sikerül, akkor télleg meszeltek!
    Üzemanyagcella meg fúziós erőmű ide vagy oda.
  • Caro
    #42
    Teljesen mindegy, hogy belül mekkora a hőmérséklet, csak a MW teljesítmény számít, mivel ez kerül bele a környezetbe.(szinte 100%-ban, talán 0,1% lehet, ami elektromágneses sugárzásként disszipálódik).
  • nickname
    #41
    Az a fúzios erőmű amit a Földön akarnak építeni sokkal melegebb lenne mint a Nap közepe ugyanis valahogy kompenzálni kell azt hogy nincs jelen az a hatalmas nyomást.

    Az igaz hogy hatalmas mennyiségű hőenergia érkezik minden nap a Napból, de ez az energia akkor van egyensúlyban a Földön ha nem piszkálunk bele- amit ugye már megtettünk. És még nem annyira veszélyes a jelenség amit említettem, de már elég sokan foglalkoznak ezzel a kérdéssel mert hamar az lehet. Az egyik fontos ok az hogy ha melegebb lesz akkor több felhő képződik ami majd megakadályozza éjszaka a hőkisugárzást. Ugyanis a közhiedellemmel ellentétben a CO2 annyira nem veszélyes gáz, a metán vagy a vizgőz sokkal több energiát ver vissza.
  • HUmanEmber41st
    #40
    A tiszta hidrogén k*** veszélyes,+ nagyon nehéz tartályt gyártani, hiszen 1 atomnyi lyukon kiszivárog az egész H2 készlet..
  • Caro
    #39
    Más:
    A metanol cella szerintem azért nem jó megoldás, mert csak 25%-körül van a hatásfoka.
    Ellenben egy alkálielektromos cella 65%-on megy.
    Csak tiszta H2 és O2 kell neki.
    Olyan szempontból viszont jó a metanol cella, hogy nem erőműben kell megtermelni hozzá az üzemanyagot, szintén rossz hatásfokkal. Ha hidrogént akarunk környezetbarát módon használni, akkor ugye a vízbontáshoz áram kell...
    A metanolt szerintem megfelelő élesztőbaktériumokkal elő lehet állítani. Talán fruktózból?
  • Caro
    #38
    Khm, na igen van egy bazi nagy fúziós erőmű a Földtől pont egy csillagászati egységre, és eléggé melegíti a Földet. Szép is lenne, ha nem melegítené :)
    De termikus szennyezése minden hőfejlesztő típúsú erőműnek van.(és ugye termodinamika 2. főtétele->minden folyamat hőfejlődéssel jár. bár azért nem mindegy, mennyivel).
    DE! ez csak nagyon lokális. Valaki egyszer kiszámolta, hogy a Földre 1 nap alatt annyi napenergia érkezik, mint az osszes kőolaj+földgázkészlet energiája együttvéve.
    Szóval az a pár kis erőmű, emberi léptékkel hatalmas, de a Földhöz képest elenyésző energia.
    A sima uránból egyenlőre van bőven, bár ha csak atommal menne minden, tényleg hamar elfogyna. Ezért kell a fúzió. Tengerből bőven van.
    A Föld hőmérsékleti egyensúlya viszont dinamikus. Tehát bizonyos határok között állandó. Ezért a sima hőszennyezés nem nagyon zavarja, mert éjjel hőmérsékleti sugárzásként elhagyja a bolygót.
    Ezért veszélyesek az üvegházhatású gázok, mert ezt az egyensúlyt bontják meg azzal, hogy visszaverik a hőhullámokat.
  • nickname
    #37
    tudom hogy vannak nulla emisszos technologiák, de jelenleg egyet sem használják. Amugy meg az a baj az összes energia előállítási modszerrel - kivéve a napenergáit (meg lehet hogy a szél energiát, de ebben nem vagyok biztos)- hogy szépen lassan, de biztosan melegítik a földet - most nem az üvegházhatásra gondoltam. Ez leginkább a fuzios erőművel kapcsolatban merült fel.
  • nickname
    #36
    braziliában gasohol-lal mennek az autok, ami benzin és alkohol keveréke. Az alkoholos autokat- amennyire tudom még csak gyorsulási versenyeken használják -mert veszélyesebbek... az alkohol nem ugy viselkedik amikor összenyomják mint a benzin vagy a dizel - nem szereti annyira.
  • stinkydiver73
    #35
    De vigyázni kell, ha zsebre vágod a telefont, akkor megfullad :)
  • NEXUS6
    #34
    Szénből is lehetne csinálni, mint ahogy H2 gázt is.
    Szénből meg úgy is van legalább 300 évre való mennyiség.

    Zéró emissziós technológiák is vanak.
    Szal nyugi, még nem vagyunk elveszve.
    Csak végre hazsnálni is kellne!

    Én a magam részéről inkább ezeket támogatnám, mint az atom széleskörű elterjesztését. Ha jól tudom a jelenleg használt atomerőmű típusokkal 100 éven belül amúgy is felélnénk az urán készleteket!
  • Flashy
    #33
    megtankolom aztán berántom az mp3lejátszót :)
  • hmhm
    #32
    brazíliában nem gond, mindenhol cukornád és a kocsik egy jórésze is alkohollal megy.
  • nickname
    #31
    az a gond hogy bár metil-alkohol vagy metanol... nem növények erjesztéséből állítják elő. Hanem metán gázból, vagy kőolaj származékokból.

    A növényekkel meg az a baj hogy meg kéne duplázni a megtermelt földfelületet ahhoz hogy elég üzemanyagnak való alkoholt tudjanak előállítani és ha már ezt csinálnák akkor meg egyszerübb lenne etanolt használni.
  • dez
    #30
    Aham, csak tudod, sok kicsi sokra megy. És nem csak ilyen kis kütyükre kellene gondolni, hanem pl. az autókra is. Lassan fogyóban az olaj, de a hagyományos aksik túl nagyok és nehezek, nem túl gazdaságos velük táplálni az elektromos autókat.
  • nickname
    #29
    Na akkor most a kedvedért feldobom a talpam...de csak azért mert "nem tetszik"

    Amugy meg már régen lehet üzemanyag cellát kapni a forgalomban... viszont hozzá kell tennem hogy még csak skóciában láttam és azt Braun villanyborotvához árulták. Sajnos azt nem néztem meg hogy mennyibe kerül.

    to 21 # :Amugy feltölteni egy aksit alig kerül valamibe. csak vedd azt hogy mennyibe kerül egy kilowattóra áram... egy aksi feltöltéshez közel sem kell egy kilowatt.
  • WGL
    #28
    én a magadfajta primitív életformák kihalását várom már epekedve. /OFF

    érdekes. pudig próbája evés; úgyis meglátjuk mit tud.
  • Enkil
    #27
    VÉÉÉÉÉGREEEEE Már évek óta várom hogy ilyen legyen FORGALOMBAN!!!! DÖGÖLJÖN MEG MINDENKI AKINEK EZ NEM TETSZIK.
  • Caine
    #26
    Igen, ebben biztos vagyok. Noha nem vagyok híve a lentebb említett háromszoros áron vásárolt HP metanolnak, azért nem biztos, hogy a fél millás laptopomba (ami nincs, csak a példa kedvéért) beleöntenék valami gyanús eredetű izét (albán teveh*gy), ami jól tönkrevágja (vághatja) az egészet. Persze biztos lesz valami értelmes alternatíva.
    Tényleg, tudja valaki, hogy hogyan/miből állítják elő a metanolt?
  • zippofcy
    #25
    Okosok majd megtalálják a módját hogyan lehet ocsóból hozzájutni. Ez ugye a benzinnél eleve nem lehetséges, mert kőolaj nincs mindenki kertjében, vagy ha van is nem tud hozzájutni. De az alkohol, a hidrogén sokmindenből előállítható.
  • grebber
    #24
    Az igen. enyém ha 2 napig birja MP3 halgatok meg játszok.
  • Caine
    #23
    És szerinted mennyi ideig fog tartani, amíg lehet majd kapni átalakítót vagy tölthető utángyártott flakkont?
    De majd lehet kapni HP metanolt (E-R-E-D-E-T-I S-Z-U-P-E-R minőség) csak háromszoros áron.
    Azt nem is mondom, hogy esetleg jövedéki adót vetnek ki rá, mert a törvény szerint mindenre kell, amit üzemenyagként árulnak ...
  • uniu
    #22
    Bocs, te irtad a nehany sec et:)
  • uniu
    #21
    Mindannyian kifelejtettetek, hogy ezt 3 sec alatt meglehet tolteni, az aksikat nem. Amugy erdekes lenne kiszamolni, hogy egy aksiujratoltes mennyibe kerul, es mennyi a hasonlo energiat leado metanol. A Toshiba metanol valami koncentralt lotyi, amit nemnehez potolni. Amugy meg laptop aksit sem kulonleges arammal toltod!:) Itt az uzemenyagcella a lenyeg, meg az elettartama. Sztem oriasi 5let amugy, meg jobb mint a hidrogencellae mert nem olyan veszelyes.
  • HUmanEmber41st
    #20
    Az vízgőz nem ??
    Meg cefreszag :) :)
  • Magnetic
    #19
    aha, és mi van az égéstermékkel?
  • dez
    #18
    Ezzel meg bírja majd 2 hónapig. :) Ha használod is, akkor meg 1. :)
  • Diocles
    #17
    Az én telóm sima aksival is két hétig bírja.
  • grebber
    #16
    Remélem a telokba ami lesz majd birja olyan 2 hétig.
  • HUmanEmber41st
    #15
    Zugfőzdét nyitok !!!!!
  • dez
    #14
    Viszont ezt bárhol megteheted, pl. út közben is... Ott nincs konnektor. És csak pár másodperc. És még jóval tovább is bírja, mint az akkuk.

    A metanol meg metanol. :) Max. azzal trükközhetnek, hogy pl. spec. csatlakozása lesz az újratöltő flakonnak, amit házilag nem lehet megtölteni, ilyesmi.
  • jeva
    #13
    .. ja, pl. otlonyosok kozott 1 mitingen amikor a laptopod eppen lemeruloben van szolidan elnezest kersz, majd telefingod az aksit es bemutatod a powerpoint cuccodat. igy? :D
  • MacrosTheBlack
    #12
    És ha simán bableves után belefingok? :D