Berta Sándor

Törvénytelen a féltékenyek ellenőrző szoftvere

Amikor feltelepítették, a felhasználók csupán egy elektronikus üdvözlőlap-küldő programot láttak, holott a szoftver ennél jóval több volt: a segítségével pontosan megfigyelhető volt a címzettek online szokásai és viselkedése.

A Loverspy program fejlesztőit és terjesztőit is bíróság elé állították az Egyesült Államokban. A gyanúsítottakat azzal vádolják, hogy az általuk megalkotott, illetve eladásra kínált szoftver megsértette a magánélet védelméhez fűződő jogról szóló amerikai szövetségi törvényeket. A Loverspy átlagos felhasználók elől elrejtett részei ugyanis naplózták az elektronikus levélforgalmat, a felkeresett internetes oldalak listáját, majd ezeket az információkat elküldték az üdvözlőlap feladójának.

A Loverspy-t 90 dollárért bárki megvásárolhatta az interneten. A 25 éves Carlos Enrique Perez-Melara ellen vádat emelt egy amerikai bíróság a szoftver elkészítése, terjesztése és reklámozása miatt, mivel az kémprogramként, spywareként definiálható. A férfi 35 esetben adta el, illetve reklámozta a szoftvert, azonban a vásárlóknak "elfelejtette" megemlíteni a Loverspy "kiegészítő funkcióját".

Mitch Dembin amerikai szövetségi bíró szerint megállapítható, hogy az alkalmazást eredetileg azért fejlesztették ki, hogy a segítségével egy féltékeny szerelmes megfigyelhesse a párját. Ezzel azonban mind Carlos Enrique Perez-Melara, mind a tőle vásárlók megsértették mások magánélet védelméhez fűződő jogait. A Loverspy-t megvásárló négy személy közül kettő ellen kétrendbeli számítógépes hackertevékenység miatt emeltek vádat. Minden egyes vádpontért a gyanúsítottak egyenként is akár öt évig terjedő börtön- és legfeljebb 250 ezer dolláros pénzbüntetést kaphatnak. Az amerikai hatóságok megerősítették, hogy az ügyben további letartóztatások várhatók Texas, Hawaii, Észak-Karolina és Missouri szövetségi államokban.

Dembin bíró szerint a Loverspy-ból közel ezer példány talált gazdára világszerte. Amennyiben a bíróság bűnösnek találja az ellene felhozott vádpontokban, Perez-Melara akár 175 éves börtönbüntetést is kaphat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Quno Jedi #12
    A nemzetbiztonság, ha kell meg is végbéltükrözhet és te maximum mosolyoghatsz hozzá, ez meg csak egy 25 éves hülyegyerek, van némi különbség nemde ?! :DDD
  • h4x0r #11
    Azert itt lehetett sejteni, hogy mi a szituacio. Egy ilyen program elegge veszelyes lehet hulyeemberek(tm) kezeben. Ezert kell gpg-t vagy pgp-t hasznalni, es titkositott leveleket kuldozgetni :)
  • aaaaa #10
    Tessék így vegyél programot. Legálisan megvette, mégis lecsukják érte, legjobb ha visszatérünk a kőbaltához, és eladjuk a számítógépeket. A feljesztő kaphat 175 évet... Hm. A nemzetbiztonságiak és hasonlók ennél komolyabban figyelgetnek, mégsem ítélik őket életfogytiglanra.
    Megint az amerikai igazságszolgáltatás gyöngyszemével találkozhattunk, amikor egy pitiáner ügyre ráhúzzák a legsúlyosabb vádakat.
    Nálunk meg, ha a késes rablógyilkos "nemzetiségi" le akar szúrni véletlenül sem gyilkossági kisérletért fogják elítélni, mondjuk jó lesz vádnak a könnyű testi sértés, mert csak kicsit vágta beléd a bicskáját...
  • Fenjoy #9
    igen ez már nekem is feltünt, hogy az élet ellenes büntetteknek kevesebb a letöltendő börtön büntetése, sőt még fel is mentik önvédelelem etc:)
  • mrzed001 #8
    Már megint.
    USA-ban jobban megéri sorozatgyilkosnak lenni, mint fejlesztőnek, mert bizony arra a társadalomra károsabb mások adatainak ellopása, mint esetleg 5-10 nő elrablása/megerőszakolása/megölése
    No comment :(
  • Cat #7
    a magándetektiv nem sérti meg - semmivel nem tehet meg többet, mint egy átlagember.
  • Caro #6
    Például a Media Player.
    Aranyos kis spyware.
  • wowbagger #5
    Eztet én nem értem.
    Most a féltékenykedőket is meg akarják büntetni? Mert - én legalábbis - nem látok különbséget aközött, hogy a féltékenykedő spyware-t használ, vagy magándetektivet fogad...
    Ha meg csak a készitőket akarják büntetni, akkor pedig a magándetektiveket is be lehetne perelni, mert ő is - hivatása folytán - megsérti az emberek magánélethez való jogát...

    Éértem? Nem éértem?
  • Obi Wan #4
    Vesz az ember egy progit, ami kémkedik utána, és ezért még fizet is...
  • Zedas #3
    Ez azért elég nevetséges, hogy egy lúzerrel akarnak példát statuálni, holott ennél ezer dúrvább spyware van, csak azokat nem ilyen szerencsétlenek készítik. Persze őket nem kapják el.