Gyurkity Péter

Az AMD betörhet a vállalati laptopok piacára

A processzorgyártó reményei szerint végre valóban betörhet a vállalati laptopok piacára, mégpedig a Hewlett-Packard segítségével, amely vonzóvá teheti Turion-alapú termékeit a céges ügyfelek körében.

A vállalat a napokban mutatta be legújabb mobil Athlon 64 processzorát, amely az úgynevezett Desktop Replacement kategóriában hivatott hódítani, tehát inkább teljesítményét, mintsem alacsony fogyasztását tartják szem előtt. A mobil Athlon 64 4000+ 2,6 GHz-en működik, 1 megabájt másodszintű gyorsítótárat és egycsatornás DDR400 memóriavezérlőt tartalmaz. Az AMD adatai szerint a chip maximális fogyasztása 62 watt. A termékcsalád ezzel hattagúvá bővült.

A vállalat azonban egyre nagyobb hangsúlyt fektet az alacsony fogyasztású chipekre, ezen belül is a Turion 64 családra, amely fokozatosan újabb tagokkal bővül. Ezen processzorok feladata ugyanis a 64 bites kiterjesztés meghonosítása az úgynevezett vékony és könnyű laptopoknál. Ezt a már említett alacsony fogyasztással, illetve a kielégítő teljesítménnyel hivatottak elérni, a jelek szerint egyre nagyobb sikerrel. Az AMD hétfőn dobta piacra a család két új példányát, MT-40 és MT-37 jelzéssel, amelyek 2,2 illetve 2 GHz-en futnak és 25 wattot fogyasztanak. Mindkét chip 1 MB másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. A vállalat szerint a VoodooPC máris beleegyezett, hogy kifejezetten játékosoknak szánt alaplapot épít a processzorok köré.


HP Compaq nx6125

Ennél is fontosabb azonban, hogy az AMD - a Hewlett-Packard segítségével - végre valóban közel kerülhet a vállalati laptopok piacának meghódításához, ahol eddig nem sok sikerrel tevékenykedett. A HP, amely éppen a napokban adott el 10 ezer PC-t az Amerikai Légierőnek, a Turion chipre épülő Compaq nx6125-öt szeretné meghonosítani partnerei körében. "Tárgyalásokat folytatunk a Fortune 500 vállalatokkal a noteszgép értékesítéséről. Ez mérföldkő az AMD számára" - jelentette ki a Cnet magazinnak adott válaszában Bar Mahony, a vállalat mobil üzletágának marketingigazgatója. A bejelentésre valószínűleg az Intel Developer Forum alatt kerítenek sort, amikor az AMD a rivális rendezvény közelében igyekszik majd népszerűsíteni saját termékeit.

A vállalati laptopok piaca igen fontos szegmens a processzorgyártónak. Nemcsak azért, mert eddig itt nem termett számára babér, hanem azért is, mert a hordozható eszközök elterjedtsége és aránya világszerte emelkedik. Ebből hazánk sem marad ki: a BellResearch felmérése szerint a magyarországi cégek PC-parkjában szintén növekedés volt tapasztalható, és egyre több cég ismeri fel a hordozható eszközök előnyeit. Ebben nagy szerepet játszik, hogy az elmúlt években nagymértékben csökkent a személyi számítógépek és a hordozható készülékek közötti árkülönbség, ami az egész világon megfigyelhető.

A Gartner kutatócég legfrissebb előrejelzése szerint idén az eladások felfutása várható, ami az alacsonyabb árak mellett a könnyebb vezeték nélküli internetes kapcsolatteremtésnek köszönhető. Eszerint a vezeték nélküli hordozható személyi számítógépek eladása 2005-ben mintegy 31 százalékkal növekszik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!