Gyurkity Péter

A héten jönnek az AMD Turion processzorok

A processzorgyártó még ezen a héten szeretné piacra dobni a mobil számítógépekbe szánt Turion chipek első példányait, amelyek a vállalat elvesztett piaci részesedését hivatottak visszahódítani.

A Turion nem más, mint az asztali Athlon 64 processzorok energiatakarékos változata. A noteszgépekbe szánt chipek alacsonyabb órajelen futnak, amit elsősorban az órajel dinamikus kezelésével érnek el. Az új processzorokat elsősorban az úgynevezett "könnyű és vékony" noteszgépekbe szánják, és máris számos gyártó - többek között az Acer és a Fujitsu-Siemens - jelezte vásárlási szándékát.

Az AMD a Turionnal szeretné helyreállítani a mobil számítógépek piacán élvezett korábbi helyzetét, amely sokat romlott az utóbbi években. Nem csoda, hiszen a vállalat az asztali számítógépek és a szerverek piacára koncentrált, és kevés figyelmet fordított a hordozható termékekre. Különösen érzékenyen érintette őket a "könnyű és vékony" laptopok növekvő népszerűsége, hiszen a vállalatnak nem állt rendelkezésére olyan processzor, amely felvehette volna a versenyt az Intel rendkívül alacsony fogyasztású termékeivel.

A vállalat közleménye szerint a Turion processzorok két változata jelenik meg. Az egyik az ML sorozat, amelynek fogyasztása 35 wattnál tetőzik, míg az MT család tagjainál ez mindössze 25 watt. Ez rendkívül fontos fejlesztés, hiszen a jelenlegi mobil Athlon 64 processzorok 62 wattos fogyasztásukkal nem túl népszerűek a noteszgépek terén. A vállalat ígérete szerint hamarosan még ennél is lejjebb tudják szorítani a fogyasztást. Szükségük is lesz erre, hiszen a Pentium M processzorok fogyasztása 27 watt, míg az ultra-alacsony fogyasztású példányok esetében ez mindössze 5,5 watt.

Az ML sorozat kezdetben négy különböző változatot kínál: az ML 37 és ML 34 1 MB-os másodszintű gyorsítótárat foglal magában, és 2, illetve 1,8 GHz-es órajelen üzemel. Az ML 32 szintén 1,8 GHz-en fut, de mindössze 512 KB másodszintű gyorsítárat tartalmaz. A család legkisebb tagja az ML 30, amelynek órajele 1,6 GHz, de ezt némileg kompenzálja a nagyobb, 1 MB-os gyorsítótár.

Az MT sorozatban három különböző változat közül választhatunk: az MT 34, MT 32 és MT 30 órajele megegyezik a ML család azonos számozású tagjainak órajelével, de valamivel magasabb áron kerülnek forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #8
    eszetlen elvakultság rullaa
  • ati88 #7
    INTEL rullaa
  • arty #6
    laptopban sajnos nem annyira a proci az ár eldöntője ... bár amilyen drága a pentiumM ... :)
  • asysoft #5
    Szerintem ha komolyan konkurenciát akar állítani az Intelnek (s miért ne akarna), akkor kénytelen lesz olcsóbban adni.
  • Kis-Bob #4
    Kár, hogy drága lesz (mivel új), pedig most akarok laptopot venni...
  • asysoft #3
    Ezaz, legyen minnél több piacon az Intelnek konkurenciája...
  • arty #2
    na itt megint a szokásos kérdés ... melyik pentium M fogayzstása 27W ? Maximális vagy tipikus ? (intel szokás = tipikust megadni)

    AMD nél a szokásos maximum e a 25W, mert akkor győztek ;) ... stb stb ... szal ez igy nem informácio eddig :)
  • Keldor #1
    AMD rullaa