Berta Sándor

3D-nyomtatott alkat­résszel mikrosz­kóppá alakítható a telefon

Jelenleg is kaphatók mikroszkópok a mobilkészülékekhez, azonban egy új modell 3D-nyomtatóval készíthető el.

Az Australian Research Council Centre of Excellence for Nanoscale BioPhotonics (ARC CNBP) kutatói egy olyan mikroszkóp-adaptert fejlesztettek ki, amelyet 3D-nyomtatóval lehet elkészíteni. Az eszköz segítségével a jövőben bármely okostelefon alkalmas lehet például a maláriával és más betegségekkel kapcsolatos diagnózisok elvégzésére.

Az okostelefonok kamerái alapvetően nem használhatók a legkisebb dolgok lefényképezésére. Ez egyszerűen a beszerelt lencsék optikai jellemzőire vezethető vissza, azok ugyanis alkalmatlanok az ilyen felvételek készítésére. Amennyiben azonban egy megfelelő lencsét sikerül a kamera elé szerelni, akkor elvileg lehetővé válik a mikroszkopikus képek készítése, hiszen már csupán egy megfelelő fényforrásra van szükség.


Az aktuális projektben az ausztrál szakemberek arra törekedtek, hogy a számos kiegészítő helyett csupán egyetlen 3D-nyomtatású adapterre és egy lencsére legyen szükség. A háttérvilágítást a javított dizájn miatt már el lehetett hagyni, ezáltal maga az adapter is olcsóbbá és egyszerűbben gyárthatóvá vált.

Az új adapter lehetővé teszi többek között a víz- és a vérminták vizsgálatát, valamint akár a malária diagnosztizálását is. A mikroszkóp-adapter 3D-nyomtatásához szükséges adatok ingyenesen hozzáférhetők és letölthetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #1
    Helyesbítek,mikroszkóppá! Nehéz bekapcsolni a hibajavítót? Valaki biztos tudna ebben segíteni.

    Amúgy meg egy gémkapocs kell hozzá,és egy lézerpointer nagyító lencséje.No meg a rögzítéshez cellux.
    Utoljára szerkesztette: barret, 2018.02.27. 23:05:25