Gyurkity Péter

Jönnek az alakváltó telefonkamerák

A Samsung ezzel újíthat jövőre, ám sok még a kérdőjel.

Az okostelefonok szegmensében a berlini IFA volt az elmúlt napokban a középpontban, a rendezvényt megelőzően azonban már a jövő évi várható újításokról is szó esett a szaksajtóban, valamint a külsős források rövid beszámolóiban. A jelek szerint a kamerák terén számíthatunk komoly változásokra, többek között egy hosszú évek óta zajló munka eredményeként.

A Samsung már a kétezres évek elején megpendítette a gondolatot, hogy a képkészítés területén a folyékony lencsék révén érhetnénk el komoly áttörést, a forradalmi megoldás ugyanis több területen is előrelépést ígért. Akkor ők a Varioptic nevű cég közreműködésével képzelték el a kialakítást, valamint a piaci debütálást, amelyet 2005 végére ígértek. Ebből végül nem lett semmi, a Varioptic azóta pedig a Gorilla Glass felületet fejlesztő Corning tulajdonába került, miközben a folyékony lencsékből eddig semmit nem láthattunk - az idő múlását nem pusztán a naptár jelzi számunkra, hanem az a tény is, hogy közben a hagyományos mobiltelefonok szinte teljesen kiszorultak a piacról.

A dél-koreai gyártó számára a Huawei előretörése jelent most komoly fejtörést, a kínai rivális pedig többek között éppen a kamerák terén ért el kiemelkedő eredményeket, ahogy azt egyes összehasonlítások jól megmutatják nekünk. Nem véletlen, hogy ismét előkerült a folyékony lencsék esetleges megjelenése, amely állítólag a Galaxy S11 típus jövőre esedékes felbukkanásával valósulna meg, bár az továbbra is erősen kérdéses, hogy a változtatható görbület, ezzel pedig a várhatóan javuló paraméterek mellett mennyiben sikerül kiküszöbölni a teljesítménnyel és minőséggel kapcsolatos akadályokat, amelyek valószínűleg a legfőbb okozói voltak az eredeti tervek teljes kudarcának – itt az utóbbi években amúgy a szoftveres oldalon történt változások révén sikerült emelni a szintet, miközben a hardveres újítások kissé háttérbe szorultak, így ideje lenne az újabb radikális változtatásoknak.

A Samsung a maga részéről egyelőre „eddig nem látott” újításokat ígér az S11 kapcsán, a pontos részleteket azonban várhatóan csak hónapok múlva ismerhetjük meg, ahogy közelebb kerülünk a februári MWC rajtjához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)