SG.hu

Az okostelefonos fotók egyre hamisabbak

A mai modern telefonok kameraszoftverei néhány ujjmozdulattal lehetővé teszik, hogy mesterséges intelligencia segítségével hozzáadjunk vagy eltávolítsunk elemeket a képeinkről, de vajon tényleg szükségünk van erre?

Az okostelefonok kamerái rendkívül nagy teljesítményűvé váltak az elmúlt néhány évben. Minőségi ugrásuk oka nem optikai kutatásokkal kapcsolatos áttörés, vagy a minőségi lencsék árának zuhanása, hanem szinte tisztán digitális varázslás: algoritmusok, mesterséges intelligencia és új érzékelők keveréke teszi lehetővé, hogy sötétben is éles, élethű képeket tudjunk előállítani. Most már szinte tényleg bárki készíthet olyan lenyűgöző képeket, amelyek vetekednek a profik munkájával. Ennél feljebb már csak a fotók hamisítása van.

A mai csúcstelefonokba egy sor mesterséges intelligenciával működő képszerkesztő eszközt telepítenek a gyártók. Ezek a szoftverek sokkal többet tudnak a fotó élességének és fényerejének beállításánál: az MI segítségével dolgokat generálnak vagy elemeket távolítanak el, hogy pontosan olyan fotót kapjunk, amilyet szeretnénk. Képzeljünk el például egy olyan fényképet, amelyen egy személy válla lemaradt a a szélen. A Google szoftverében ennek kijavításához elég megérinteni a Magic Editor gombot, az illetőt áthelyezhetjük máshova a képen, és a szoftver mesterséges intelligencia segítségével elkészíti a személy kezének többi részét.

Vagy gondoljunk egy képre, amelyet egy barátunkról készítettünk egy történelmi emlékmű előtt, de a háttér tele van más turistákkal. Az idegenek kiválasztása után elég megnyomni a törlés gombot, és másodpercek alatt eltűnnek, a szoftver pedig automatikusan képeket generál a háttér kitöltésére. A Google ezeket az új mesterséges intelligencia-szerkesztő eszközöket a Google Fotókba, egy androidos eszközökre és iPhone-okra készült ingyenes fotóalbum-alkalmazásba integrálta, amelynek több mint egymilliárd felhasználója van. A Google fotószerkesztője a generatív MI hullám része, amely a tavalyi évben vált népszerűvé a ChatGPT megjelenése után, amely szövegeket állít elő kérésekre válaszolva. Az olyan képalapú generatív MI-eszközök, mint a DALL-E, a Midjourney és az Adobe Firefly szintén lehetővé teszik, hogy az emberek képeket hozzanak létre egyszerű utasításokkal, például "egy ablakpárkányon alvó macska".


Az új telefonok azonban a generatív MI-t közvetlenül a fotókészítési folyamatba építik be, külön költség nélkül. Ezzel az okostelefonos fotózást egy olyan korszakba repítik, amikor az embereknek egyre inkább meg kell majd kérdőjelezniük, hogy amit a képeiken látnak, az valódi-e - beleértve a szeretteik fotóit is. "Ez egy igazán nagy pillanat, amely sok mindent meg fog változtatni a képalkotással kapcsolatban" - véli Ren Ng, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem informatika professzora, aki a számítógépes fotózásról tart kurzusokat. "Ahogy bátran haladunk előre ebbe a jövőbe, egy fotó többé már nem egy vizuális tény."

A technológia még fejletlen, és a Google számít arra, hogy az emberek belefutnak tökéletlenségekbe. "Ez a funkció még korai stádiumban van, és nem mindig fog sikerülni" - írta a vállalat közleményében. "Várjuk a visszajelzéseket, hogy folyamatosan javíthassuk modelljeinket". Azonban a technológia éretté válása után jönnek majd elő a szélesebb körű kérdések, olyan etikai vonatkozások, amelyeket figyelembe kell venni és amelyek között el kell igazodni. A fényképek fényerő-szerkesztése javítja a képet anélkül, hogy megváltoztatná annak tartalmát. De egy fotó mesterséges kiegészítése átlép egy küszöböt, és a képet hamisítványnak minősíti. Az ilyen mesterséges intelligencia-eszközök használata a fotók előállításánál és megosztásánál hozzájárulhat a hamisított média online terjedéséhez, amikor a félretájékoztatás már így is burjánzik, és nehéz tudni, miben bízhatunk.


Dr. Ng informatika professzor szerint rajtunk múlik, hogyan használjuk felelősen a generatív fotótechnológiát, különösen most, hogy az okostelefonokra is megérkezett. "Bármi, ami a hitelességhez nyúl, számomra, mint fotós számára nagyon problematikus lenne" - mondta. A többség persze csak arra fogja használni ezeket az MI-fotóeszközöket, hogy eltávolítsák a családtagok fotóiról a zavaró vizuális elemeket, amelyek tönkretesznek egy egyébként remek képet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!