Gyurkity Péter

Visszakapja domain nevét Irak

Az internetes domain nevek rendszerét felügyelő szervezet úgy határozott, hogy több éves szünet után visszadja az .iq domain feletti rendelkezési jogot az iraki kormányzat erre szakosodott testületének.

Az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) még 2002-ben határozott úgy, hogy felfüggeszti az .iq domain felügyeletével megbízott amerikai InfoCom fennhatóságát. Tette ezt azért, mert a cég több vezető beosztású tisztviselőjéről - öt testvérről - kiderült, hogy kapcsolatban állnak Hamasz nevű szervezettel, így megbízhatóságuk erősen megkérdőjelezhető. A vád szerint Bayan, Basman, Ghassan, Hazim és Ihsan Elashi Líbiában és Szíriában az Egyesült Államokból kicsempészett számítógépeket adtak el és kapcsolatban állttak Mousa Abu Marzukkal is, aki a Hamasz politikai szárnyának volt a vezetője.

Az InfoCom vezére 1997-ben, érdemei elismeréseképpen - az első arab nyelven kommunikáló PC megalkotásáért - vált a domain kizárólagos tulajdonosává, és az évek alatt jelentős telekommunikációs vállalatot épített ki. Lebukása után természetesen a további terjeszkedésről természetesen szó sem lehetett, sőt, addigi tevékenységük is jelentős mértékben korlátozódott.

Klikk ide!

Az iraki konszolidáció jeleként a Nemzeti Kommunikációs és Média Bizottság tavaly júniusban kérvényezte a domain felügyeletének visszaállítását, ám az ICANN több mint egy évig ült a kérelmen. A silicon.com tudósítása szerint a pozitív válasz csak nemrég hangzott el, amikor is kimondták, hogy a döntés "a helyi és globális internetes közösségek legjobb érdekeit" szolgálja. A domain tehát visszakerül az iraki kormány fennhatósága alá, ezzel is jelezve, hogy nyugaton bíznak a helyzet megszilárdulásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #24
    Vagy egy kerdes a gyerekeknek: What is the Nuclear Strike ?:)Who is know better ?:)
  • HUmanEmber41st #23
    Szerintem azt írja az ami soldier:
    [moderálva]
  • Omega #22
    De ahhoz a nemzeten bellül először szükség van valami hatóságra/szerveztre hogy legyen is kinek odaadni.
  • Omega #21
    iq.iq-t már jegyeztetem is be, ezen oldalon iq teszteket fogok közzétenni :)
  • raingun #20
    azt hittem a .hu az nemzeti és nem kell megszerezni hanem autómatikusan odaadják a nemzetnek.
  • uniu #19
    O nem tanar. Nezd meg h zsinoriras van a tablan. Az a csajszi a hatterben a tanarno, de majd lola jol elmagyarazza nekuk h a kozelkeleten csak a nok oktat6nak-e es miert.
  • szombi #18
    Éppen ideje volt! Az a sajnálatos, hogy elvették!
  • Max Damage #17
    Hát vazze... Ez a kép nagyon állat!!! Nézzétek hogy a kölkök hogy figyelik a tanárbácsit... Tuti hogy egy árva felesleges megjegyzés sincs órán és hogy telejsen kuss van egész nap! :) Hát ez hatalmas...
  • akyyy #16
    az nő szötketi a gyerekeket az ablakon, azért van nyitva
  • onimusha #15
    "kezeket fel" ááááááááá ez nagyon gyilkos