Berta Sándor

Olasz-iraki e-kormányzati együttműködés

Az olasz innovációs és műszaki minisztérium közölte, a két ország illetékes szakemberei megkötötték azt a megállapodást, amely az elektronikus kormányzati rendszerek fejlesztésében való együttműködésről szól.

Bár Irakban még meglehetősen kaotikus a helyzet, ám az ország ideiglenes vezetői már a jövő államát építik. Az egyezmény szervesen kapcsolódik a 2004 júliusában kötött megállapodáshoz, valamint egy új iraki projekt megvalósításához. Az utóbbi program részeként az olasz és az iraki szakemberek egy olyan intranet-hálózatot akarnak közösen kifejleszteni, amelyre később összesen harminc iraki minisztérium, valamint több tucat más iraki intézmény is csatlakozna.


A munkák a közel-keleti országban uralkodó kaotikus állapot ellenére jól haladnak és ha minden a tervek szerint alakul, akor az első tizenhárom minisztérium néhány héten belül már használatba is veheti az új hálózatot. Lucio Stanca olasz innovációs és műszaki miniszter közlése szerint az intranet alapját képező szélessávú rendszer lézertechnikán alapul. Ezt még kiegészíti egy tartalék, a főrendszer kiesése esetén használható műholdas hálózat is. A helyszíni munkákban összesen hat olasz szakember vett részt, a csapat további negyven iraki tagját Olaszországban képezték ki.

A projekt része a G8 országok és az ENSZ által is támogatott programnak, amelynek fő célja, hogy a fejlődő országokban is elősegítse az e-kormányzati rendszerek kialakítását. Az olasz pénzügyminisztérium a beruházás első szakaszát 3,2 millió dollárral támogatta. A projekt következő, második szakaszának részeként körülbelül két héten belül megkezdi működését az új iraki elektronikus kormányzati portál. Olaszország azon túl, hogy részt vesz a programban, műszaki, stratégiai és jogi segítséget is nyújt az iraki ideiglenes vezetésnek abban is, hogy kidolgozzák az ország megfelelő e-kormányzati stratégiáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!