Gyurkity Péter

Az AMD támogatja a XenSource virtualizációs megoldását

A vállalat bejelentette, hogy a napokban zajló LinuxWorld Conference & Expo nevű rendezvényen mutatják be a XenSource virtualizációs technológiáját támogató Opteron rendszereket.

A XenSource nemrég alapult, mégpedig egy nyílt forráskódú virtualizációs infrastruktúra kifejlesztésének céljával. A vállalat szerint a Xen nagyteljesítményű és biztonságos technológia, amely lehetővé teszi több operációs rendszer egyidejű futtatását. A Xen egyelőre kizárólag x86 rendszereken üzemel, de a tervek szerint a technológia hamarosan az Itanium 2 platformon is elérhető lesz.

Az AMD közleménye szerint a vásárlók immár több népszerű technológia közül választhatnak. "Az AMD mindent elkövet annak érdekében, hogy az Opteronok terén az összes népszerű alkalmazás elérhetővé váljon, és a vásárlók saját igényeik szerint választhassanak ezek közül. A Windows operációs rendszereken jelenleg két megoldás merülhet fel: a Microsoft Virtual Server és Virtual PC termékek, illetve a VMware, amely technológiák betekintést nyújtanak a virtualizáció világába" - jelentette ki Steven McDowell, az AMD Strategic Marketing vezető tisztviselője.

A Xen Linux változata a nyílt forráskódú operációs rendszer 2.6.9, illetve 2.4.27 verziószámú kernelét igényli, míg a Windows változat - bár szintén elkészült - licencelési problémák miatt egyelőre nem jelenhet meg. A NetBSD változat szintén elkészült, míg a tervek szerint a közeljövőben megjelenik a FreeBSD-re és Plan 9-re szánt verzió. A Xen VMM sem többszálas üzemmódot, sem többmagos felépítést nem igényel, mi több, a hardverkonfiguráció egyáltalán nem lényeges kérdés.

"Az ikermagos felépítés nem feltétele a virtualizációnak - igaz, az AMD által kifejlesztett ikermagos processzorok ezen a téren is nagyobb teljesítményt nyújtanak" - jelentette ki McDowell. A vállalat már dolgozik az AMD64 processzorok következő generációján, amelyek magukban foglalják a Pacifica névre keresztelt technológiát. A Pacifica az Intel Vanderpool nevű eljárásához hasonlóan hardveresen biztosítja a virtualizációt, és kihasználja az ikermagos felépítésből fakadó előnyöket. Ezek a processzorok a következő évben várhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!