Berta Sándor

Tőzsdére kerül a legnépszerűbb kínai internetes kereső

A kereső annak köszönheti a hihetetlen népszerűségét, hogy igyekszik hű maradni a kínai hagyományokhoz, a kínai kultúrához és együttműködik a kínai állammal a cenzúrakérdésekben.

A szakemberek szerint a Google legfőbb konkurensévé válhat az ázsiai vállalat. A Google évek óta uralja az online keresők piacát. Ugyan vannak más hasonló alkalmazások is, ám ezek egyikének sem sikerült még eddig letaszítani a népszerű portált a képzeletbeli trónról. A legújabb trónkövetelő neve: baidu.com és Kínából származik. Az internetes oldal csupán 2000 óta létezik, ám az azóta eltelt alig öt esztendő is elég volt arra, hogy a világ hatodik legnépszerűbb weboldalává sikerüljön felküzdenie magát.

A baidu.com-nak azonban egy óriási hátránya van, mégpedig az, hogy a kínai nyelvterületen kívül gyakorlatilag ismeretlen és használhatatlan. A baidu szó jelentése százszor. Maga a szó egy 900 éves kínai versből származik és egy olyan férfira utal, aki a párját keresi.


S hogy a baidu.com lesz-e a Google valódi konkurense? Nos, ez azért érdekes kérdés, mert az amerikai vállalat tavaly óta 2,6 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a kínai cégben. Ez azonban nem gátolja meg a keresőt üzemeltető társaság vezetőit abban, hogy az amerikai tőzsdére vigyék a baidu.com-ot. Ettől a tranzakciótól a részvényesek kereken 45 millió dollár plusz bevételt várnak.

A szakemberek szerint könnyen előfordulhat, hogy pont a sokat vitatott cenzúra fog előnyt jelenteni a baidu.com-nak a nyugati konkurenseivel szemben. Amíg a Microsoft egyik helyi oldaláról törölni kellett az olyan szavakat, mint a demokrácia, a szabadság és az emberi jogok, és a Google sem adhat ki olyan találatokat Kínában, amelyek tartalmaznák a Tajvan, a dalai láma vagy a Falun Gong szavakat, addig a legnépszerűbb ázsiai internetes keresőnek nem kell ilyen problémákkal foglalkoznia. Érdekesség ugyanakkor, hogy az online kereső egyik társalapítója, Robin Li a buffalói New York Egyetemen tanult számítógépes tudományokat és aki a szükséges szakmai gyakorlatra az Infoseek keresőnél eltöltött évek alatt szerezte meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Megatro #4

    Nem baj majd beleteszem a megtakarított 10000ft-omat a tőzsdén és lesz magyar nyelven is!
  • pemga #3
    Jelenleg nem sok minden van beindexelve nem-kínai nyelvterületről. (Keress rá tetszőleges magyar szóra.) A gugli elég jól tudja kezelni a különböző nyelveket. Sőt, a kínai inputhoz nyújt olyan támogatást, hogy nem neked kell a megfelelő karaktereket beírogatni (mert pl. nincs feltelepítve az aktuális gépre az inputkezelő modul), hanem pinyin-ből ő maga felajánlja az átírást. (csak akkor, ha nyelvnél kíválasztod valamelyik kínait). Sajnos romaji-ból ezt nem tudja a japán oldal, és ha jól láttam a koreainál sem műxik. Mással nem próbáltam :))
  • onimusha #2
    hát nemtom szegény kínaik mit keresnek, ha eleve qrva sok mindent leszabályoz a kormány
  • jefferson83 #1
    Na ez lesz az a kereső amivel majd nem lehet megtalálni semmit.