Berta Sándor

Az ellenőrzés eszközévé válnak a mobiltelefonok

Hiába van valakinek mobil készüléke, ha mégsem elérhető, máris magyarázkodni kell, és az ember szinte kívülállóvá válik.

"A családi és a munkahelyi környezetben egyre gyakoribb, hogy a mobiltelefonokat ellenőrzési célokra, mintegy "elektromos pórázként" használják fel." - állítja Günter Burkart, a Lüneburgi Egyetem professzora. Burkart a Handelsblatt nevű német gazdasági lapnak elmondta azt is, hogy a tapasztalok szerint a mindennapokban a mobil készüléküket használó személyek a nyilvánosság előtt hangosabban beszélnek, mint általában szoktak és a készülék csengőhangját is tovább hagyják megszólalni. Ez pedig - a többi ember felé - szintén a mobiltelefon-használat fontosságát hivatott jelezni.

A szakember arra a megállapításra jutott, hogy az ugyan elfogadott, ha például egy szülő a gyermekét avagy egy főnök a beosztottját nem tudja elérni a mobil készülékén, ám az illetőnek szinte minden esetben meg kell indokolnia, hogy a telefonja miért nem volt bekapcsolva. Günter Burkart szerint mindez azt jelenti, hogy vannak, akik afféle ellenőrzési eszközként tekintenek a mobil készülékekre. Az ellenőrzések miatt sokan megfontolják, hogy egyáltalán ki merjék-e kapcsolni a mobiltelefonjukat, mert félnek, hogy ebből konfliktus származhat. Így azonban számtalan esetben előfordul, hogy egy hívás kényelmetlen helyzetben (mosogatás, vécézés közben stb.) találja a hívott felet.

A mobiltelefon főként a fiatalok körében válik a mindennapok egyre fontosabb részévé, szinte már-már státusszimbólummá. Amennyiben egy fiatalnak nincs mobil készüléke (vagy van, de nem elérhető), szinte automatikusan kívülállóvá válik. Érdekes a helyzet, amikor a vezető beosztásban lévők vagy a szülők nem elérhetőek. Az ő "mulasztásuk" kisebb "vétségnek" számít. Ráadásul egy cégvezető esetében, ha nem is kapcsolható, még mindig ott van a hívások szűrőjeként funkcionáló titkárnő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • echo #24
    Én igyekszem mindig bekapcsolva lenni, mint ahogy azért azt is elvárom, hogy mások is legyenek bekapcsolva ha lehet. Kb ugyanazért mint hogy ha szólnak hozzám mert valami kell az a normális ha válaszolok. Ha mást nem annyit hogy most épp nem alkalmas, de legalább tudom, hogy nem halaszthatatlan dologról van szó és a másik is tudja, hogy mikor oldható meg az ügy, esetleg tudja addíg is annak fényében másképp intézni az egyéb dolgait.
    A számonkérés persze tök értelmetlen és senkinek semmi köze hozzá, hogy miért nincs bekapcsolva a mobil, de azért azt jó ha tudja a másik, hogy esetleg ezzel elég kellemetlen helyzetbe hoz...
  • arty #23
    majd felnősz :))
  • Caro #22
    A belinkelt cikkből:
    "Egy titkosszolgálati tiszt azzal nyugtatott bennünket, hogy valaki tartózkodási helyének megállapításához nem is szorulnak a mobilszolgáltatók segítségére."
    Nem ide vág, de sokan aggódnak, hogy az RFID-vel követhetővé válnak.
    Ezt magyarázom már mióta. Ha keresnek, úgyis megtalálnak.
  • Dr4gonlord #21
    Heh, nagyjából egyetértek az előttem leírtakkal, nekem a mobil, az, semmi, van és kész. Státuszszimbólum? Elmegy a jó any*ába, aki a mobilt annak veszi. Én sose magyarázkodtam, hogy miért volt kikapcsolva. Mondom lemerült, kikapcsoltam, etc. Ha pedig valaki megkérdezi, hogy miért? Nos: Eszemfaszom megáll, közöd vazze? Persze, a hívó féltől is függ, milyen választ kap az illető. Pl, ha egy tanár, mondjuk akit útálok, látja, hogy telefonálok szünetben és meg *meri* kérdezni, hogy mi kivel, arra a válasz garantáltan szalonképtelen szavak hihetetlen sebességű sorozatából álló mondathalmaz lenne, sajnos ilyen vagyok, persze azért ha lenne főnököm, akkor azt nem küldeném el a francba :D, de közölném vele, hogy olyan szinten semmi köze ahhoz, hogy miért, hogy az hihetetlen (feltételezve logikusan, hogyha a munkám megkívánja, hogy folyamatosan elérhető legyek, akkor a kérdés olyan időszakra irányult, amikor ennek nem kell fentállnia, pl. nyaralás).
  • maozedong #20
    ha már itt tartunk.
    tőled függetlenül be tudják kapcsolni a mobil mikrofonját és azt hallgatni. persze ez a poziciós dolog sem kutya..
  • Whir #19
    az szvsz oké, hogy rátelefonálnak az emberre és megkérdezik, hol van... ez viszont aggasztóbb:
    http://index.hu/tech/mobil/kovet9860/
  • nenad #18
    Ha az ember nem tudja managelni a sajat szabadsagat sem ilyen szinten az gond. Nem kell ebbol ugyet csinalni.
  • maozedong #17
    *hívás szűrés
  • maozedong #16
    de legalább ne dicsekednél vele.

    én speciel szeretek elérhető lenni, ugyanúgy ahogy ezt másoktól is szivesen fogadom. ha valaki "zaklat" akkor hízás szűrés lista, ... és meg van oldva. haverok ezután is elérnek.
  • IoIa #15
    Szerencsére mindig olyan helyen vagyok, ahol van vezetékes telefon (leszámítva a közlekedést, de akkor meg ne is keressen senki), így nincs szükségem mobilra (nincs is és nem is lesz). Munkahelyen ingyen van a telefon, otthon pedig szintén 16h-10h között (csak a csomagot kell kifizetni, de ez még így is sokkal olcsóbb, mint a mobil).
    Ha vezetékesen keresnek, és nem íródik ki a hívó száma, akkor fel sem veszem, felveszi a rögzítő. Ha olyan keres, aki fontos, akkor felveszem, különben hagyom, hogy rábeszéljen a rögzítőre, ha még erre sem hajlandó, akkor így járt.
    A mobilkorszak előtt is volt élet, csak szervezés kérdése az egész.