Berta Sándor

Egyre kedveltebbek az elektronikus gyermekkeresők

Új szolgáltatást kínál a Nyugat-Dániában található Billund melletti Legoland. A játékgyártó konszern élményparkja az új szolgáltatást elsősorban a gyermekük elvesztésétől félő szülőknek ajánlja.

A különleges digitális "pórázra" bármely szülő befizethet, aki attól fél, hogy a parkban szem elől téveszti a csemetéjét és később nem találja meg. A szolgáltatás lényege: egy meghatározott összeg fejében a gyerekek egy vezeték nélküli hálózati kapcsolattal rendelkező karperecet kapnak, amely segít a viselője pontos helyzetének meghatározásában. A gyerekek aktuális pozícióját a rendszer sms-ben tudatja a szülőkkel még hozzá oly módon, hogy kijelzi azt a park térképén. A Legoland üzemeltetői mindehhez a KidSpotter cég technikáját használják fel és a parkot felszerelték egy megfigyelési célokat szolgáló rádiós hálózattal is.


A gyerekek felügyelete azonban azt is lehetővé teszi, hogy pontosan nyomon tudják követni a látogatók viselkedését, illetve, hogy kiderítsék, melyek azok a látványosságok, amelyek vonzzák az embereket és melyek azok, amelyek kevésbé. Így például a Legoland üzemeltetői könnyen kitapasztalhatják, hogy a családok merre mennek esőben, merre jó időben és mennyi időt szánnak az egyes látványosságokra. A jövőben - a tapasztalatok felhasználásával - lehetővé vált volna, hogy ahol sokan várakoznak, ott megjelenjen például egy üdítő vagy fagylaltárus, így csillapítva a várakozók éhség- vagy szomjúságérzetét.

Az ötlet egyébként nem egyedi, hasonló módszert alkalmaz a Tivoli élménypark is Koppenhágában. Igaz, itt a gyerekek nyomon követésére a Bluetooth-technológiát használják, ám a cél ugyanaz marad. A rendszer a Bluetag cég karpereceiből és a Blip Systems 63 ellenőrző pontjából épül fel. Amennyiben pedig mégis eltűnne egy csemete, akkor a helyzetét - egy sms segítségével - 20 méteres pontossággal meg tudják határozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!