JohnnyCage

A finnek mobiljaik segítségével felügyelnék gyermekeiket

A finn kormány egy olyan tervezetet terjesztett az országgyűlés elé, amely szerint a szülők a gyermek beleegyezése nélkül is nyomon követhetnék tevékenységét mobiltelefonján keresztül.

Szakértők szerint a finn törvénytervezet jelentősége azért is rendkívül nagy, mert meghatározó irányelvet alakíthat ki az Európai Unió számára. A finn kormány által már elfogadott javaslat egy, az elektronikus kommunikációhoz kapcsolódó adatbiztonsági törvénytervezet részét képezi, és a parlament a közeljövőben még változtathat rajta. A finn parlament várhatóan november elején tűzi napirendre a kérdést, és a szakértők szerint egyelőre nehéz lenne megjósolni, hogy a javaslat túljut-e a szavazáson.


Felügyelet mindenhol, mindenkor?
"Az Európai Unióban a közeljövőben hasonló irányelvek léphetnek életbe" - mondta Juhapekka Ristola, a finn szállítási és telekommunikációs minisztérium egyik tisztviselője. Ristola szerint várhatóan számos ország követni fogja a finn példát, és hasonló törvényeket hoz.

A javaslat szerint a piacvezető mobiltelefon-gyártó Nokia otthonában a 15 évesnél fiatalabb gyermekeket beleegyezésük nélkül is nyomon követhetnék szüleik, amíg a 15 éves, vagy idősebb gyermek esetén a fiatalkorú belegyezése lenne szükséges ahhoz, hogy szülei mobilja alapján felügyelhessék. Vészhelyzetben azonban bármilyen korú mobilfelhasználó, így akár felnőtt tartózkodási helyét is meg lehetne határozni a telefon segítségével.

Finnország a világ egyik vezető országa a mobiltechnológia területén, az elmúlt februárban pedig a World Economic Forum listájának élén végzett, mint a fejlett technológiákat leggyorsabban alkalmazó nemzet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Bonewerkz #25
  jellemzo...
  erre is csak a rideg fagyos skandinavok lehetnek kepesek... aztan atveszik toluk a hatalomehes amcsik, majd mindenfele maffiozo bankargyerek, aki sajat orszagot vasarolt valahol europaban... (vagy mashol a vilagon...)
 • Pheel #22
  Mégis mit jelent az, hogy "fullon be lehet mérni"?
 • Pheel #16
  Aksi nélkül mégis hogy a halálban beszélsz vele, mikor még lemerült akkumlátorral sem lehetséges, nemhogy akkumlátor nélkül?!?!?
 • Csudri #15
  Ez mind igaz! Én is láttam a műsort, de azt is elmondták, hogy aksi nélkül rosszabb a hangminőség ill. közelebbről kell venni az adást. Ha viszont csak kikapcsolják és rajta marad az aksi, akkor már bagatel dolog lehallgatni bárkit.

  Vajon kell térerő ehhez a helymeghatározáshoz?
 • Bonewerkz #12
  hat nemtom....
  ukraneknal mindenesetre levetetik veled a telod aksijat, mielott meetingelsz veluk valahol...
 • Cactus #11
  OoO, ezt kicsit kifejthetnéd, mert érdekel. Mégis hogyan lehet bemérni egy mobilt kikapcsolva???

  1ébként már az is hülyeség és pofátlanság, ha valakit felhívnak bulizás közben. Most szegény gyerek mit fog mondani 5 porto után? :D
 • Cat #10
  biztos?
  komoly bünügyeknél hallottam, hogy csak azért bukott le, mert bekapcsolta a telefont, pl nemrég volt ilyen, kiraboltak egy postást, és elvitte a telefonját is
  az erdőben bekapcsolta, igy kapták el a fickot

  ha ki van kapcsolva semmilyen jelet nem ad le, és ha nincs feszültség alatt, nem is lehet érzékelni sehogy
  erősen kétlem amit irsz :p
  vmi link, vagy egyéb info?
 • Cat #5
  ilyen anyukák most is vannak, és ezek el se engedik a gyereküket sehova - ezután el fogja, mert azthiszi tudja hol van
  ugye, mindig ott van a lehetőség, hogy a gyerek kikapcsolja a telefont vagy az "lemerült"
 • Cactus #4
  Hmm...felőlem mehet, csak nálunk ne legyen ilyen. Szerintem rengeteg visszaélésre adna lehetőséget :(
 • Darth Sith #3
  hát ja. az nem árt ha a szülő tudja hol vana gyereke, de mondjuk ha a tisztlt anyuka nagyon mániás, és mindetn tudnia akr a gyerekéről, azt is hogy melyik óra szünetében hány mililiter teát ivott meg, és azt is leakarja nyomozni. tehát van előnye bár sok hátránya is. meggondolandó dolog. :)