JohnnyCage

A finnek mobiljaik segítségével felügyelnék gyermekeiket

A finn kormány egy olyan tervezetet terjesztett az országgyűlés elé, amely szerint a szülők a gyermek beleegyezése nélkül is nyomon követhetnék tevékenységét mobiltelefonján keresztül.

Szakértők szerint a finn törvénytervezet jelentősége azért is rendkívül nagy, mert meghatározó irányelvet alakíthat ki az Európai Unió számára. A finn kormány által már elfogadott javaslat egy, az elektronikus kommunikációhoz kapcsolódó adatbiztonsági törvénytervezet részét képezi, és a parlament a közeljövőben még változtathat rajta. A finn parlament várhatóan november elején tűzi napirendre a kérdést, és a szakértők szerint egyelőre nehéz lenne megjósolni, hogy a javaslat túljut-e a szavazáson.


Felügyelet mindenhol, mindenkor?
"Az Európai Unióban a közeljövőben hasonló irányelvek léphetnek életbe" - mondta Juhapekka Ristola, a finn szállítási és telekommunikációs minisztérium egyik tisztviselője. Ristola szerint várhatóan számos ország követni fogja a finn példát, és hasonló törvényeket hoz.

A javaslat szerint a piacvezető mobiltelefon-gyártó Nokia otthonában a 15 évesnél fiatalabb gyermekeket beleegyezésük nélkül is nyomon követhetnék szüleik, amíg a 15 éves, vagy idősebb gyermek esetén a fiatalkorú belegyezése lenne szükséges ahhoz, hogy szülei mobilja alapján felügyelhessék. Vészhelyzetben azonban bármilyen korú mobilfelhasználó, így akár felnőtt tartózkodási helyét is meg lehetne határozni a telefon segítségével.

Finnország a világ egyik vezető országa a mobiltechnológia területén, az elmúlt februárban pedig a World Economic Forum listájának élén végzett, mint a fejlett technológiákat leggyorsabban alkalmazó nemzet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #25
    jellemzo...
    erre is csak a rideg fagyos skandinavok lehetnek kepesek... aztan atveszik toluk a hatalomehes amcsik, majd mindenfele maffiozo bankargyerek, aki sajat orszagot vasarolt valahol europaban... (vagy mashol a vilagon...)
  • Pheel #22
    Mégis mit jelent az, hogy "fullon be lehet mérni"?
  • Pheel #16
    Aksi nélkül mégis hogy a halálban beszélsz vele, mikor még lemerült akkumlátorral sem lehetséges, nemhogy akkumlátor nélkül?!?!?
  • Csudri #15
    Ez mind igaz! Én is láttam a műsort, de azt is elmondták, hogy aksi nélkül rosszabb a hangminőség ill. közelebbről kell venni az adást. Ha viszont csak kikapcsolják és rajta marad az aksi, akkor már bagatel dolog lehallgatni bárkit.

    Vajon kell térerő ehhez a helymeghatározáshoz?
  • Bonewerkz #12
    hat nemtom....
    ukraneknal mindenesetre levetetik veled a telod aksijat, mielott meetingelsz veluk valahol...
  • Cactus #11
    OoO, ezt kicsit kifejthetnéd, mert érdekel. Mégis hogyan lehet bemérni egy mobilt kikapcsolva???

    1ébként már az is hülyeség és pofátlanság, ha valakit felhívnak bulizás közben. Most szegény gyerek mit fog mondani 5 porto után? :D
  • Cat #10
    biztos?
    komoly bünügyeknél hallottam, hogy csak azért bukott le, mert bekapcsolta a telefont, pl nemrég volt ilyen, kiraboltak egy postást, és elvitte a telefonját is
    az erdőben bekapcsolta, igy kapták el a fickot

    ha ki van kapcsolva semmilyen jelet nem ad le, és ha nincs feszültség alatt, nem is lehet érzékelni sehogy
    erősen kétlem amit irsz :p
    vmi link, vagy egyéb info?
  • Cat #5
    ilyen anyukák most is vannak, és ezek el se engedik a gyereküket sehova - ezután el fogja, mert azthiszi tudja hol van
    ugye, mindig ott van a lehetőség, hogy a gyerek kikapcsolja a telefont vagy az "lemerült"
  • Cactus #4
    Hmm...felőlem mehet, csak nálunk ne legyen ilyen. Szerintem rengeteg visszaélésre adna lehetőséget :(
  • Darth Sith #3
    hát ja. az nem árt ha a szülő tudja hol vana gyereke, de mondjuk ha a tisztlt anyuka nagyon mániás, és mindetn tudnia akr a gyerekéről, azt is hogy melyik óra szünetében hány mililiter teát ivott meg, és azt is leakarja nyomozni. tehát van előnye bár sok hátránya is. meggondolandó dolog. :)