Specker Balázs

A vírusírók kihasználják a londoni metrórobbantást

Egy új számítógépes vírus ütötte fel a fejét, amely a londoni metrórobbantásokat használja fel arra, hogy minél több windowsos gépet fertőzzön meg. A vírus e-mailben terjed, és azzal hitegeti a mit sem sejtő címzettet, hogy a levélben szereplő linkre kattintva videót láthat majd a robbantásról.

A levél még hitelesebbnek próbál tűnni azt a látszatot keltve, hogy a CNN-től érkezett - olvasható a Computeract!ve oldalán. A vírusirtással foglalkozó MessageLabs azt tanácsolja, hogy mindenki figyeljen e-mailjeire, és semmiképp ne nyissák meg azokat a leveket, melyek azt állítják a CNN-től érkeztek és amatőr videót tartalmaznak a csütörtöki londoni bombatámadásról. A cég közölte, hogy a levelek valójában egy trójai programot tartalmaznak, ami súlyos károkat okozhat a felszanálók gépén.

A levelek tárgy részében a következő szerepel: "TERROR HITS LONDON" (Terrorcselekmény Londonban). A vírus a linkre kattintva aktivizálódik a felhasználó gépén, ami így már teljesen védtelen a kártékony kód készítőivel szemben. A gonosz program bemásolja magát a Windows könyvtárban található winlog.exe fájlba és megváltoztatja a registryt, így a korrupt állomány a gép minden elindításakor le fog futni. Ezt követően a trójai nyitott és nem védett SMTP szerverek után kezd kutatni az interneten, hogy a világ minden rendszerébe eljuttassa magát - írja a Blimey!.com.

A trójai vírusok alkotói gyakran használják fel a napi eseményeket arra, hogy elterjesszék kártevő programjaikat. Egy hónappal ezelőtt egy ilyen jellegű levél arról tájékoztatott, hogy Michael Jackson öngyilkosságot követett el és további részletekkel kecsegtette a gyanútlan internetezőt, régebben pedig Arnold Schwarzeneggert is felhasználták hasonló módon a vírusírók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #8
    "Meg ienek".

    Bagoly mondja.
  • sonicXX #7
    Ez már nagyon undorító tényleg. Remélem az ilyen férgeket elkapják és legalább 5 évre el is ítélik, mert ettől már az én (elég erős) gyomrom is forog azért.
  • Hegyikecske #6
    csak én vettem észre h a cikk televan heJesírási problémákkal ?:DDD pontosabban elgépelésekkel meg ienek
  • [HUN]PAStheLoD #5
    Pff.. ez tényleg szánalmas. Ezeket kéne hajkurászni, nem a p2p-s emberket basztatni..
  • DOT #4
    ...és _még mindig_ nem védi semmi az automatikus indítási pontokat a windózban... Pedig _az összes_ ilyen vackot ki lehetne szűrni tök egyszerű módon... Még jó, hogy van azért pár progi ami képes figyelni, de hogy a Win önmaga miért nem ?!
  • beef #3
    És magukról a robbantókról se feledkezzünk meg!
  • NEXUS6 #2
    Azér' azok a csákók sem angyalkák, akik eccerűen nem tudnak elenállni annak, hogy az ilyen levélben a megfelelő helyre kattintsanak.
  • Sheltem #1
    Dögöljön meg aki egy katasztrófát használ fel szánalmas kis vírusának tárgyaként.Tiszta szívemből kívánom, hogy rohadjon le a keze és enni se tudjon vele nemhogy vírust írni.