ITTK Infinit

164 millióan szélessávon

A Point Topic most megjelent tanulmányából kiderül, hogy a világon 2005 első negyedévének végén összesen 164 millió szélessávú internetkapcsolat működött.

Az előző év hasonló időszakával összehasonlítva ez 52 milliós emelkedést jelent, a gyorsuló ütemet az is jelzi, hogy az 52 millióból 28 millió az időszak második felében került kiépítésre. A technológiák közül továbbra is a DSL a legnépszerűbb, összesen 107 millió előfizető kapcsolódik így a világhálóra, ami 65%-os részesedést jelent. A DSL egyedül az Egyesült Államokban és Kanadában nem a legnépszerűbb (itt a kábel modem aránya 59 illetve 52 százalék), máshol viszont egyértelmű a dominanciája, különösen Nyugat-Európában: Nagy-Britannia és Olaszország esetében részaránya több mint 70%, míg Németországban gyakorlatilag majdnem minden broadband kapcsolat ezen a technológián alapul.

Az abszolút számokat tekintve továbbra is az USA vezet, 36,5 millió szélessávú előfizetővel, mögötte második helyen a dinamikusan növekvő Kína található 28,3 millióval. A Point Topic külön rangsort készített a G7 országokban tapasztalt növekedésre, melyben Nagy-Britannia áll az élen 16,5%-os teljesítménnyel, ami 1 millió új kapcsolatot jelent. A másik G7 ország, amely 10%-nál magasabb növekedési ütemet tudott felmutatni, Franciaország.

Az összesített növekedési ranglistát a kelet-európai országok uralják, néhány latin-amerikai és ázsiai ország társaságában. Ennek a rangsornak az élén Törökország áll, 37%-os eredménnyel, 179 000 új szélessávú előfizetővel. Lengyelország a most tapasztalt 24%-os növekedéssel az első kelet-európai országgá vált, ahol a szélessávú kapcsolatok száma meghaladta az egymilliót. Érdekesség, hogy a telítődési folyamat vége felé járó Dél-Koreában a növekedés üteme már csak mindössze 1,4%. Az ázsiai ország az első a világon, ahol a 100 főre jutó szélessávú előfizetések értéke elérte a 25-öt.

Végezetül következzék a már említett abszolút ranglista, valamint az első negyedévben tapasztalt növekedés alapján összeállított lista első tíz helyezettje:
  • A szélessávú előfizetők száma alapján: 1. USA, 2. Kína, 3. Japán, 4. Dél- Korea, 5. Franciaország, 6. Németország, 7. Nagy-Britannia, 8. Kanada, 9. Olaszország, 10. Tajvan.
  • A szélessávú előfizetések számában 2005 első negyedévében a legnagyobb arányú növekedést elérő országok: 1. Törökország, 2. Thaiföld, 3. Lengyelország, 4. Csehország, 5. Litvánia, 6. Szlovénia, 7. Ausztrália, 8. Venezuela, 9. Új- Zéland, 10. Mexikó.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!