SG.hu

A T-Online szerint teret nyer a vidéki internethasználat

A T-Online elemzése szerint a háztartások internetellátottsága továbbra is dinamikusan növekszik.

A vállalat becslése szerint a 2004. évi 16 %-hoz képest 2007-re 31 %-ot ér el. Ez a növekedés elsősorban a szélessávú internet elterjedését feltételezi, a tendencia alapján 2007-ben Magyarországon minden negyedik háztartás szélessávú internetkapcsolattal fog rendelkezni. A cég előrejelzése szerint 2007-ben az internetező háztartások 80 %-a szélessávon kapcsolódik a világhálóra, 1187 ezer háztartás rendelkezik majd interneteléréssel, ebből 955 ezer szélessávú technológiával.

A kutatások arra is rámutatnak, hogy az internethasználat földrajzilag is változik. Míg 2004-ben mindössze 16 % volt a falusi internetező háztartások aránya, 2006-ra ez várhatóan 24 %-ra növekszik. Jelenleg az internetező háztartások közel fele fővárosi, egy év múlva ez az arány lecsökken egy harmadra. Ez nem a budapesti internetező háztartások számának csökkenését jelenti, hanem a vidék térnyerését, fejlődését.

Az internetpiac fejlődésével együtt változnak az internetfelhasználók is. Az erre vonatkozó demográfiai mutatók, előrejelzések érdekes fordulatokat mutatnak. 2006-ra az internetező háztartások családfőinek 72 %-a nem rendelkezik majd felsőfokú végzettséggel. Életkor tekintetében arányeltolódás látszik, míg 2001-ben az internetezők mindössze 7 %-a volt 50 év feletti, napjainkban már 13 %-a ebből a korcsoportból kerül ki. Az internetet használók korának változása leginkább a 29 év alattiak számában mutatkozik meg, 65 %-ról 53 %-ra csökkent az arányuk. 2007-re várhatóan a nemek aránya is kiegyenlítődik, hiszen míg 2001-ben a világháló használóinak 55 %-a férfi, 45 %-a nő volt, addig tavaly 52 % illetve 48 % volt férfiak és nők aránya.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gregor #1
    Úgy legyen!