Gyurkity Péter

Piacon a 64 bites Celeronok

Az Intel bejelentette, hogy a Celeron D processzorok piacra dobásával befejezte a 64 bites technológiára történő átállást, amely ezzel a belépő szintű asztali számítógépeknél is elérhetővé vált.

A processzorgyártó internetes oldalán olvasható közlemény szerint hat chip megjelenésével számolhatunk, amelyeket mindössze eltérő órajelük különböztet meg egymástól. Eszerint a Celeron D 351, 346, 341, 336, 331 és 326 jelzésű processzorok 3,20 GHz, 3,06 GHz, 2,93 GHz, 2,80 GHz, 2,66 GHz, illetve 2,53 GHz-en futnak, és mindegyikük a Socket 775 foglalatba illeszkedik.

Az új Celeronok ezen felül legalább 533 MHz-es FSB-vel ellátott alaplapot, illetve speciális, az EM64T kiterjesztést engedélyező BIOS verziót igényelnek, amely elengedhetetlen a problémamentes működéshez. A proceszorok természetesen kivétel nélkül támogatják az Execute Disable Bit (EDB) - a Windows-ban Data Execution Prevention (DEP) - használatát, és alapvető védelmet nyújtanak a féregvírusok ellen.

Az Intel szerint a 64 bites Celeronok megjelenésével immár befejezettnek tekinthető a 64 bites technológiára történő átállás, és a vásárlók innentől fogva a belépő szintű számítógépeknél is kihasználhatják az így nyert előnyöket. Ez az állítás kicsit sántít, hiszen közismert tény, hogy a 64 bites processzorok, illetve a 64 bites Windows egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és nem nyújt tekintélyes teljesítménytöbbletet a 32 bites elődökhöz képest.

Természetesen azt mindkét processzorgyártó 64 bites termékeit illetően leszögezhetjük, hogy 32 bites környezetben is jól teljesítenek, ám - elsősorban a szoftveres támogatottság elégtelensége miatt - éppen a 64 bites kiterjesztés kelt hiányérzetet. Még inkább igaz lehet ez az új Celeron chipek esetében, amelyek csekélyke, mindössze 256 KB-os másodszintű gyorsítótárral érkeznek, és belépő szintű processzorként eddig sem kimagasló teljesítményükről voltak híresek.

Mindez persze nem rettenti el a két rivális gyártót az új fejlesztések piacra dobásától, és az AMD nagy valószínűséggel hamarosan követi majd vetélytársát. Reméljük, hogy az olcsó chipek megjelenése előbb-utóbb maga után vonja majd a szoftveres háttér kibővülését, és mindenki számára értelmet nyer a 64 bitre történő váltás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #24
    Az az 1-2 az több is, és az a szám kb. megegyezik az utóbbi idők jelentősebb újdonságaival. :) OK, -1 az SSE3, de az is inkább presztizs-fejlesztés az Intelnek, mert alig használja valami. (Kivéve 1-2 programot, ami érdekes mód mindíg gyorsan használatba vette az Intel ilyen irányú fejlesztéseit, ugyanakkor az AMD-éit meg erősen hanyagolta, pedig pl. az AMD jött ki először normális SIMD utasításokkal [3DNow!], miközben az Intelnek még csak az MMX nevű korlátolt valamilye volt.)
  • flipperx #23
    Azért ez enyhén szolva túlzás!
    mindig is az Intel dobja ki elöbb a technikát,
    1-2 kivétellel.:)

  • dez #22
    Volt róla cikk nemrég. Még csak bejelentették?
  • dez #21
    Nem az a lényeg, hogy mennyire létszükséglet a low-enden. Hanem az, hogy egységes legyen a piac, és nagyobb legyen nyomás a hw-gyártók irányában a 64 bites driverek írására... (Felhasználói programokból nem fontos mindennek 64 bitesnek lennie, bár a fenti esetben azoknál is nagyobb lesz a motiváció, ha legalább kicsit gyorsul tőle.)
  • Pharaoh #20
    Ja, most nézem még sincs.
  • Pharaoh #19
    Az amd is kijött már a 64 bites semporonnal, az intel csak követi a terndet, amit az amd diktál mostanság.
  • maozedong #18
    ahogy már írtátok: ennek a procinak semmi értelme!

    ha létszükséglet lenne a 64 bit akkor lenne értelme.. low end be 64 et belerakni. lál. sulinetjancsikát majd átbasszák vele.. másra nem jó.
  • jozzee #17
    hmmm azért egy érdekes dolog megvillant ahogy olvastam a cikket - "védelmet nyújtanak a féregvírusok ellen"- nem tudom elgondolkodott - e már valaki azon, hogy talán olyan szándékosság rejtőzik a vírustámadások egy része mögött ami(mostmár főleg) kényszeríteni fog egy adott x software vagy egy y hardware megvásárlására: vagyis a víruskészítők fő megbízói esetlegesen nem-e véletlenül azok lennének akik ezen védelmeket is kidolgozzák; a nagyobb nyereség érdekében....?
  • arty #16
    de minek? ha egy kevesebbet fogyaszto, gyorsabb, olcsobb sempron is megcsinálja ugyanezt :)
  • asysoft #15
    Ezzel természetesen tisztában vagyok. És igen, a WindowsXP x64 edition-ra gondoltam:)