Gyurkity Péter

Kifutóban a 0,13 mikronos Celeronok

Az Intel bejelentette, hogy hamarosan befejeződik a 0,13 mikronos, asztali konfigurációkba szánt Celeronok gyártása, és a Socket 478 foglalatba illeszkedő processzorok a következő évben végleg eltűnnek a palettáról.

A vállalat tervei szerint a dobozos változatok még az idei évben kifutnak a piacról, míg a ventilátor nélkül forgalmazott chipek 2006 elején vonulnak ki. A partnercégeknek kiküldött körlevélből kiderül, hogy az Intel legkésőbb május 20-ig vesz fel rendeléseket a 2,5, 2,6, 2,7 és 2,8 GHz-es Celeron processzorokból, és a leszállítást legkésőbb október 21-ig, illetve 2006. március 24-ig teljesíti.

A 130 nanométeres csíkszélességű Celeron processzorok a Socket 478 foglalatba illeszkednek és mindössze 128 kB másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak. A Celeron D chipek ezzel szemben 256 kB másodszintű gyorsítótárat foglalnak magukban, és megnövelt órajelű, 533 MHz-es FSB-t használnak. Ezek a processzorok kompatibilisek a korábbi, Socket 478-ra épülő lapkakészletekkel, de együttműködnek az új 775 tűs megoldásokkal is. Sebességük 2,4 GHz-től 3,06 GHz-ig terjed.

A körlevél szerint a vállalat továbbra is életben tartja a korábbi platformot az úgynevezett "embedded", vagyis a beágyazott rendszerek számára, bár végleges döntés erről még nem született. Elemzők szerint a vállalat lépése összhangban van a korábban meghirdetett stratégiával, amely a 130 nanométeres gyártástechnológiával készülő processzorok fokozatos kivonását tűzte ki célul. Ennek keretein belül a processzorgyártó még a tavalyi év vége előtt bejelentette, hogy kivonják a piacról a 2,8, 3,0, 3,2 és 3,4 GHz-es órajelen működő Pentium 4 processzorokat, amelyek kivétel nélkül 800 MHz-es front side buszra és 512 kB másodszintű gyorsítótárra támaszkodnak.

A 90 nanométeres technológiával készülő termékek terjedésével, és a gyártási költségek csökkenésével a vállalat egyre több területen állítja le az elődök gyártását, amelyek lassan végleg történelemmé válnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DOT #2
    Okos vagy, nagyot mondtál.
  • arty #1
    a kiadásuk napján kellett volna sírba tenni ezeket a szutykokat ...