Spencer

Tavasszal jönnek az új Celeronok

Az Intel olcsóbb számítógépekbe szánt Celeron processzorai a közeljövőben jelentős teljesítménynövekedésen fognak átesni, köszönhetően a 0,09 mikronos gyártási technológiák bevezetésének, a nagyobb méretű gyorsítótárnak, a gyorsabb rendszerbusznak, az SSE3 utasításkészletnek és a korábbiaknál magasabb órajelnek.

Különböző források tudni vélik, hogy a világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel valamikor az idei esztendő második negyedévében dobja majd piacra első 0,09 mikronos csíkszélességgel rendelkező Celeron processzorait, melyek a kezdetekben 2,53 GHz-es, 2,66 GHz-es, valamint 3,06 GHz-es frekvenciájú változatokban lesznek kaphatók. Ezt követően a harmadik negyedévben esedékes az immár LGA775 tokozással ellátott 3,2 GHz-es Celeron processzor bemutatkozása. Tudni lehet, hogy az idei esztendőben az Intel még nem fog olyan sok LGA775 tokozású chipet gyártani, mint régebbi Socket 478-as processzort, illetve, hogy a 2,8 GHz-nél magasabb frekvenciájú Celeronok idővel mind Socket 478-as, mind pedig LGA775-ös tokozással elérhetők lesznek. A Santa Clara-i székhelyű chipgyártó várakozások szerint az idei év utolsó negyedévében dobja majd piacra a 3,33 GHz-es működési frekvenciájú Celeron processzorokat, 2005 elején pedig a 3,46 GHz-es Celeronról is le fog hullani a lepel.

Az összes újgenerációs Celeron chipben 256 KB méretű másodszintű gyorsítótár kap helyet, vagyis kétszer akkora, mint amekkora a jelenleg forgalomban lévő Celeronokban megtalálható. Az új Celeronok 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciája 33 százalékos előrelépést jelent a 0,13 mikronos elődök 400 MHz-es QPB-jéhez (Quad Pumped Bus) képest, ezenkívül pedig kisebb sebességnövekedést hozhat az SSE3 utasításkészlet alkalmazása, noha egyelőre még nem biztos, hogy az SSE3 bekerül az új chipekbe. A 0,09 mikronos feszített szilícium gyártási technológiák segítségével készülő legújabb Celeron processzorok közül a 2,53 GHz-es, 2,66 GHz-es, illetve 2,8 GHz-es modellek rendre 79, 89, illetve 117 dolláros áron kerülnek majd forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ollie #10
    A tua cerkák nagyon jók!!!

    Amúgy meg a P4 magos cerkak csak és kizárólag az L2 cache miatt nagyon lassúak, mert az csak 128k. Viszont most hogy már 256k lesz, változik a helyzet. Így már érdemes lessz venni. Nem is beszélve a 33%-al magasabb FSB-ről.
  • Zsoltee_a_bator #5
    olcso, meg szep hogy szarabb. van akinek ez jo opcio.
  • MrTressy #4
    uj proci uj tokozás hihetetlen...
  • Darth Sith #1
    celeron -t sem fogok venni, az tuti! :)